Hronika

Sindikat medija: Privođenje Živkovića i Raičevića je nedopustivo

Sindikat medija uputio je otvoreno pismo  Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću povodom privođenja novinara Dražena Živkovića i Gojka Raičevića, navodeći da je pritvor dvojice urednika nedopustiv.

<<<Raičević i Živković pušteni nakon saslušanja<<<

<<<Zbog izazivanja panike i nereda: Uhapšeni urednici Borbe i IN4S, u toku saslušanja<<<

U Sindikatu smatraju i da je nedopustivo da se svaka informacija koja se ne dopadne ili je demantovana proglasi lažnom vijesti i da se hapsi zbog toga.

“U ime Sindikata medija Crne Gore, reprezentativne organizacije koja zastupa gotovo pola zaposlenih u crnogorskim medijima, tražimo od vas da prestanete da zloupotrebljavate svoja ovlašćenja i da hapsite novinare. Ono što ste uradili u posljednjih 10 dana, hapšenjem tri novinara, je nezabilježeno u Crnoj Gori i regionu. Ne znamo kakav ishod očekujete i kakvu poruku šaljte ovim hapšenjima ali teško da ćete uspjeti da kompletno crnogorsko novinarstvo svedete na objavljivanje zvaničnih saopštenja i izvještaja sa konferencija za novinare. Hapšenjima se ne povećava sloboda medija niti se bilo ko uči etičnijem pisanju i poštovanju pravila profesije. Zato tražimo od vas da zaboravite na sve dalje slične aktivnosti”, piše u pismu Sindikata.

Nadalje navode da ko god krši zakone neka odgovara ali lišavanje slobode nije način i ono što su izgovori za hapšenja crnogorskih novinara nas nisu ubijedili u opravdanost vaših postupaka.

“Podsjećamo da Crna Gora nije na dobrom glasu niti se država proslavila kada je u pitanju odnos prema medijima i novinarima i rješavanje slučajeva napada na njih. Hapšenja zbog navodnih lažnih vijesti sigurno neće popraviti tu sliku. Još jednom vas molimo da nađete drugi način u borbi protiv dezinformacija i da više ne hapsite novinare”, zaključuje se u saopštenju Sindikata.

Obavještavamo vas da ćemo o ovome što se desilo kolegama Živkoviću i Raičeviću, kao što smo uradili u slučaju novinarke Anđele Đikanović, informisati sve međunarodne organizacije, prije svih Evropsku delegaciju u Crnoj Gori, Misiju OEBS-a, Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara i zamoliti ih da od vas zatraže objašnjenja i obećanje da ćete prestati sa ovom praksom.

12

avatar
1000
9
3
0
 
12
VESELO CETINJEVESELO CETINJEMiloradNikcrnogorka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
VESELO CETINJE
Gost
VESELO CETINJE

Puštili ih kad ja poša za njih…

Milorad
Gost
Milorad

Kakav je to Sindikat medija koji podrzava lazno i uzbunjivacko novinarstvo.Umjesto da se ograde od onih koji huskaju i zele da naprave ratno stanje oni podrzavaju podrivanje drzave.Sramno, ali me ne cudi za Nevenku Cirovic i Milenu Bubanja Obradovic iz Radio Berana koje su perjanice prosrpskog novinarstva u CG, ali me cudi za Marijanu Camovic .Vise vam niko ne vjeruje… Više »

Nik
Gost
Nik

A ubistvo policajca nije zasluzilo ovjoliku medijsku paznju ????????????

crnogorka
Gost
crnogorka

Sindikat u odbrani lazi i podmetacina,katastrofa,vi mislite da ove institucije kojima cete se zaliti nisu citale ove ogavnosti sto plasiraju ove kolege koje branite.

gagi
Gost
gagi

Sindikatu medija “Da se digne Rade Tomov,pa da vidi što sve sudi ta grupa ništa ljudi

knn
Gost
knn

Onda mozda zakon nije dobro definisan, jer ko treba da snosi odgovornost ako ne novinari za svaku javno iznesenu tvrdnju .Oni valjda informisu javnost a tobi valjda trebala biti istina, jer ako je lazima hrane kakva je to onda obavijestenost gradjana.

Haris
Gost
Haris

aaaaaaaahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Bnjj
Gost
Bnjj

Sloboda medijima stop diktaturu.

Fileopg
Gost
Fileopg

ovaj sindikat zamjenom teza želi optužiti Crnu Goru za odbranu od hibridnog rata i želi umanjiti odbrambenu gotovost zemlje obmanjivanjem javnosti.

Crni
Gost
Crni

Tesko vrijeme je doslo

Rada
Gost
Rada

Jeli ovo piše Nevenka Ćirović monahinja iz Gojkove crkve i manastira?
A što ne pišu kad Goja iz svih oruđa udara na državu koju ne priznaje?
Svesrpsko i ništa crnogorsko je njihova parola.

VESELO CETINJE
Gost
VESELO CETINJE

A ona je posebna prica, toliko malicuozna a sva pod maskom objektivnost…pridruzila bi mi se i ona ovoj dvojici

Send this to a friend