Hronika

Sindikat UP: Pružamo pomoć kolegama, ali ne štitimo one koji se ogriješe o zakon 

Šuškavčević

Sindikat Uprave policije smatra da su kritike koje su posljednjih dana upućivane na rad policije suprotne ostvarenom profesionalnom rezultatu i ugledu policijske organizacije.

Predsjednik Sindikata Mladen Šuškavčević oglasio se nakon što je petorica policajaca završilo u pritvoru zbog sumnje da su tukli i zlostavljali trojicu mladića ispred kafića u centru Podgorice. 

Takođe, jedan broj članova Sindikata se prekjuče samoinicijativno okupio da pruži podršku svojim kolegama koji su ih, kako je poručeno sa protesta, zamolili u njihovo ime iskažu žaljenje zbog njihovog postupanja.

Policajcima žao zbog nasilja, izvinjavaju se mladićima

Ovo okupljanje policajaca izazvalo je brojne kritike organizacija, a Šuškavčević navodi da je to bila njihova obaveza što propisuju pravni akti.

“Okupljanje nije organizovano nikako kako bi se vršio pritisak na bilo koga. Sindikat Uprave policije neće štiti službenike koji se ogriješe o zakon, ali će svakom svojem članu pružiti adekvatnu pravnu i drugu pomoć jer smo se na to obavezali. Tako će biti i u konkretnom slučaju sa kolegama pripadnicima Interventne jedinice podgoričke policije i u eventualno drugim slučajevima dok se ne utvrdi eventualna odgovornost”, ističe on.

Prema njegovim riječima, policijske službenike ne treba diskriminisati u odnosu na druge zaposlene i tako ih svrstavati u građane drugog reda.

“Život i tjelesni integritet policijskog službenika nije ništa manje važan od svih drugih članova ovog društva. Upravo, izjavama koje čujemo u posljednje vrijeme stvaraju se predrasude i vrši pritisak na pravosudne institucije a koje su za rezultat dale preinačenje odluke da se pomenute kolege brane sa slobode. Namjerno ili ne, dva ključna svjedoka nemilog događaja nisu saslušanja kako bi se stvorila mogućnost za izricanje odluke o zadržavanju a što nije slučaj sa mnogobrojnim postupcima kada su u pitanju osobe iz krimogenih struktura”, tvrdi Šuškavčević.

Takođe je dodao da nije tačno da su tražili saglasnost o organizovanju skupa već je to bilo samoinicijativno okupljanje članova Sindikata Uprave policije.

“Nećemo se svrstavati ni na jednu stranu jer smo na pravoj strani, našoj jedinoj ispravnoj strani, na braniku naše države. Netačno je da policijska organizacija nema kontrolu nad svojim radom i funkcionisanjem u toj oblasti, jer smo to dokazali mnogobrojnim hapšenjima osoba iz krimogenih struktura, a o čemu je kompletna javnost informisana. Uprava policije ima intenzivnu saradnju sa organima koji ostvaruju nadzor, parlamentarnu, građansku i unutrašnju kontrolu rada policije te stoga se ne morate brinuti da nas niko ne kontroliše”, zaključio je Šuškavčević.

 

S.B.

 

Send this to a friend