Hronika

SKY ECC: Škaljarcu kreirali kadrovsku politiku u Upravi policije – Jovan Vukotić sastavljao spisak „podobnih“ policajaca?

Foto: M portal
Foto: M portal

U SKY ECC komunikaciji koja se 1. marta 2021. godine odvijala između doskorašnjeg vođe organizovane kriminalne grupe „Škaljari“ Jovana Vukotića i pripadnika ove OKG Gorana Vlaovića (Vukotić je ubijen u Istanbulu 8. septembra 2022, a Vlaović 25. avgusta 2022. na ostrvu Pag u Hrvatskoj), govori se o smjenama koje su se tog dana dešavale u Upravi policije Crne Gore, nakon imenovanja Zorana Brđanina za V.D. direktora UP i usvajanja akta o sistematizaciji, objavio je danas M portal.

Vukotić toga dana u dvije grupe preko SKY ECC obavještava sam vrh OKG Škaljari gotovo u realnom vremenu, o informacijama koje je dobio u smjenama u UP. Kako je M portal ranije već pisao u jednoj, većoj, grupi Škaljaraca razgovaraju Vukotić, Stefan Đukić Mandić, Emil Tuzović i Janko Vukadinović, a u drugoj dvočlanoj komunikaciji su Vukotić i Vlaović.

U obje grupe Vukotić šalje fotografiju poruke koju je dobio preko aplikacije Signal, a glasi “Smjenjen Zoran Lazović i svi čelnici policije, komandiri, načelnici CB-ova, svi!”, na što Vukotić odgovara “Ajde sa srećom mašala”.

“Analitičari službi bezbjednosti koji su analizirali obje komunikacije bilježe da je Vukotića o smjenama u policiji u 16:03 sati preko aplikacije Signal obavijestila novinarka dnevnog lista Vijesti (M portal neće objavljivati ime novinarke), a da je akt o sistematizaciji, prema kojoj su se smjene i desile, objavljen na oglasnoj tabli Uprave policije tek pola sata kasnije, čime je stupio na snagu. Vijesti su tekst o smjenama u vrhu Uprave policije objavile u 20 sati i 17 minuta, kada je i šira javnost saznala za smjene”, piše M portal.

Vukotić  u SKY ECC grupi prosljeđuje informaciju u 16 sati, šest minuta i 15 sekundi, a Vlaoviću pojedinačno istu poruku prosljeđuje u 16 sati, sedam minuta i 38 sekundi.

Nakon što je Vlaović “čestitao” smjene Vukotiću riječima “Sa srećom”, predložio mu je da napravi spisak policijskih službenika za koje Škaljarci misle da su “kvalitetni”, kako bi uticali preko svojih političkih veza na njihovo napredovanje u službi.

“Vukotić mu na to odgovara da je bolje sastaviti spisak policajaca za koje smatraju da su bliski suprotstavljenom Kavačkom klanu, kako bi bili sklonjeni iz službe. Vukotić i Vlaović razgovaraju i o novim rukovodiocima u Upravi policije, procjenjujući njihovu naklonost jednom ili drugom klanu, a Vlaović saopštava da ima otvoren kanal komunikacije za ovu vrstu uticaja”, piše u današnjem tekstu M portala.

Vukotić i Vlaović pominju čitav niz imena policijskih službenika sa lokalnog nivoa, koja M portal neće objavljivati zbog specifičnosti njihovog posla i ugroženosti kojoj bi eventualno mogli biti izloženi ukoliko bi imena bila objavljena. Vjeruju da će se tim dijelom SKY ECC komunikacija baviti nadležne državne institucije.

Paralelno sa komunikacijom sa Vukotićem, Vlaović oko 20 sati, takođe kroz SKY ECC aplikaciju, obavještava Srđana Vukića o informacijama dobijenim od Vukotića, koje se odnose na podobnost policijskih službenika. Njihova namjera je da Vukić informacije proslijedi lideru Prave Crne Gore Marku Milačiću, kako bi na osnovu njih mogla biti kreirana buduća kadrovska politika u Upravi policije Crne Gore.

“Analitičari službi bezbjednosti zaključuju da “do sada obrađeni materijal obiluje primerima upliva uticaja OKG Škaljari na strukture izvršne vlasti formirane nakon crnogorskih parlamentarnih izbora 2020. godine”“ i da “citirani izvodi predstavljaju najdrastičniji primer neposrednog organizovanog uticaja kriminalne organizacije na bezbednosni sektor” u do sada obrađenom materijalu iz SKY ECC komunikacija”, navodi M portal.

Oni, dodaje se utekstu, zaključuju i da Uprava policije Crne Gore i Specijalno državno tužilaštvo posjeduju kompletan sirovi materijal iz SKY ECC aplikacije, te da je uticaj OKG Škaljari mogući razlog odsustva bilo kakvih istražnih radnji u odnosu na evidentnu spregu ove kriminalne organizacije i djelova izvršne vlasti Crne Gore (kao i verskih i medijskih djelatnika).

Oni sumnjaju da sve ovo navodi na sumnju da se radi o svjesnom neprijavljivanju krivičnih djela i učinilaca, te o pomaganju učiniocima nakon izvršenog krivičnog djela, kao i da ovo treba biti predmet pažnje policijsko-tužilačkih organa, nakon što se eliminišu uticaji koji trenutno sprječavaju pokretanje istražnih radnji.

Takođe, oni su konstatovali da je SKY ECC aplikacija prestala sa radom 9. marta 2021. godine, te da na osnovu nje nije bilo moguće pratiti dalji tok ovih uticaja, te ponovo ukazuju na sastanak i kontakte direktora Uprave policije Crne Gore Zorana Brđanina sa poslanikom Markom Milačićem, nepuna četiri mjeseca nakon što su se desile komunikacije između Vukotića i Vlaovića i Vlaovića i Vukića.

“Obzirom da ne postoje razlozi za saradnju Direktora Uprave policije Crne Gore sa konkretnim poslanikom, po osnovu funkcija koje ova lica obavljaju; da nije poznato da ova lica održavaju lične kontakte iz prethodnog perioda; te da do sada obrađen materijal sa SKY ECC platforme ukazuje da je Milačić Marko preuzeo funkciju posrednika izmedu OKG Škaljari i izvršne vlasti u Crnoj Gori – prema mišljenju obrađivača, potrebno je ispitati prirodu i ciljeve ovih kontakata”, zaključuje se u jednoj od analiza, objavio je M portal.

1. mart 2021. (Vukotić pod šifrom GP6DYO, Vlaović pod šifrom XOHU5R)

16:07:38 GP6DYO Vukotić: (prosljeđuje fotografiju komunikacije sa aplikacije Signal)

16:10:12 XOHU5R Vlaović: Sa srećom

16:10:32 XOHU5R Vlaović: Aj daj spisak ljudi koji su kvalitetni u muriji da njih probamo da gurnemo

16:11:06 GP6DYO Vukotić: Bolje da dam koji rade sa kavčanima

16:11:12 GP6DYO Vukotić: To da miču

16:11:17 GP6DYO Vukotić: Jer ih ima koliko hoćeš

16:39:22 XOHU5R Vlaović: Ajde brate daj čitav spisak imam dje da plasiram

16:39:25 XOHU5R Vlaović: Na pravi mjesto

16:39:28 XOHU5R Vlaović: Samo ga sastavi

16:40:43 GP6DYO Vukotić: Ok ima tu da se piše dosta tv kotor

17:12:20 XOHU5R Vlaović: Ajde sve ispiši imenom i prezimenom kad stigneš

17:12:34 GP6DYO Vukotić: Oću

20:48:22 XOHU5R Vlaović: Ko su ovi novi što su stavljeni u muriju

20:48:28 XOHU5R Vlaović: Klikovac knežević itd

20:48:40 XOHU5R Vlaović: Jesu makli koprivicu iz nk

20:53:58 GP6DYO Vukotić: Knežević bio za droge prije

20:54:08 GP6DYO Vukotić: Dobar sa lazovićem

20:54:16 GP6DYO Vukotić: Ne znam u om

20:54:17 GP6DYO Vukotić: Pm

20:57:54 XOHU5R Vlaović: Ipsitaj i taj dio od ovih što su novi postavljeni

1. mart 2021. (Vlaović pod šifrom XOHU5R, Vukić pod šifrom UD0RM1)

20:54:06 XOHU5R Vlaović: R.K. u ko on je sa kavčanima blizak

20:54:23 XOHU5R Vlaović: G i I.N. kotor oni su valjda bili kad su te priveli onaj put

20:54:45 XOHU5R Vlaović: u tv B.T. on im je šef u tv M.Š. je postavljen prije bio u kotor saobraćajac

20:55:00 XOHU5R Vlaović: Ima i neki I.N.

20:55:20 Ž.M, V.M, Ž.Š, L, Š. Iz hn postavljen N.Ć. starješina, D.K, LJ.R. i D.O. on je stariji policajac ali dosta se pita

20:55:55 XOHU5R Vlaović: u ko je njihov špijun saobraćajac R.S. i neki M.N.

20:56:24 XOHU5R Vlaović: *** je dobar sa njima I.R. u ko on je radio zgrdu sa onim K. sto su ga digli za mito

20:56:43 XOHU5R Vlaović: Pa proslijedi dje treba

20:57:34 I taj knežević što je sad postavljen iz brdjanina je sa lazovićem extra

22:11:56 UD0RM1 Vukić: E pa čudo, poslaću…. ovi priča za ovu muriju što ih sad postavljaju

22:12:10 UD0RM1 Vukić: Ja u prvi mah pomislih za hn da pričaš

22:29:05 XOHU5R Vlaović: Ovo sam ti nabrojao sve po kotoru i tivtu

22:29:09 XOHU5R Vlaović: Ima i hn

22:29:20 XOHU5R Vlaović: A ovaj što je sad postavljenje sa lazovićem dobar

22:29:23 XOHU5R Vlaović: Klikovac

22:29:48 XOHU5R Vlaović: Knežević

2. mart 2021.

06:25:06 UD0RM1 Vukić: Knežević je u hn?

09:10:46 XOHU5R Vlaović: Ne sad je pomoćnik brdjaninu

Tags

34

avatar
1000
30
4
0
 
24
amoMiha CGCrnogoracRatkoJakob&Co
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
amo
Gost
amo

Hapsit odma i pravac SPUŽ bez suđenja na doživotnu.

Miha CG
Gost
Miha CG

Nesto ne znm objavise li kad vijesti ove prepiske

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Kako cute na ovo vijesti, tuzilastvo i politicka klika koja je bratska sa skaljarima !!

Ratko
Gost
Ratko

Sta je sad ovo dje je drzava ne bilo je

Jakob&Co
Gost
Jakob&Co

Kom nije jasno da je Brđaninu bio advokat Rodić koji, je pljuvao po CG i tuzilaštvu a zastupao je u više predmeta Vukotića.

Marko
Gost
Marko

Hoće li ne ko o privesti ovoga Milačića?Za manje ste zatvorili Medeniccu.Čivjek direktno podriva državu.

Marko
Gost
Marko

Novinarka Vijesti obavještava Vukotića o smjeni Lazovića?Ovo ispada da su Vijesti,URA,Milačić,Lekić i DF zajedno sa Škaljarcima jedan klan.Nemojte samo više o borbi protiv kriminala.

Milos
Gost
Milos

Sta kaze “brat” dritan na ovo ??

Sova
Gost
Sova

Marko Milačić naravno nije ni pozvan na saslušanje, a kamoli uhapšen.

Herceg-Novi
Gost
Herceg-Novi

Evo zašto narode CG neće DF i demos i Danilović na izbore.Zašto dritan neće izbore no se vozi iciklom kao dvorska luda. Sada je sve jasno jasnije, kristalno Katnić je govorio istinu o svenu ovome. Dok se hapsio Veselin.V Brđanin ništa a Veljović ga vratio u Up to je hvala. Trebao je da, da ostavku min 5x do sada što… Više »

Peperego
Gost
Peperego

Zašto je baš DF i Danilović podrzali, Brđanina za Direktora UP za imenovanje istog i to samo njega ime se provlačilo prvo.
Sada je jasno i zašto, dam ti daš mi.

Konte
Gost
Konte

Đe je portal Vjesti koji, zastupa DF i spc i UP.
Da objavi ovo, ne kad su u pitanju škljari to je to.

Hoho
Gost
Hoho

Totalan haos!Ne zna se ko je ko.Ko je krimos a ko policajac.

Hell real
Gost
Hell real

Zašto je i slikan Brđanin u lokal sa Milačićem? Prenos informacija, a on dalje odrađuje posao. Katastrofa, a obraća se video putem kada je bilo ono na CT.Toliko o njegovoj profesionalnosti. Izaćiće još ovoga, ja vjerujem sigurno i da su pola njih i zapošljeni ovim putem. Zato je i najavljivao sistematizaciju mupa, zato je dritan postavio kumaru za ministra Up.Da… Više »

Detlić
Gost
Detlić

Brđanin ostavku, evo zašto ga dritan čuva i kaze ako ih pokusate da ih smjenite to neće moći jasno ko dan sad.Brđanina treba prvog smjenit, i pozvat u SDT onako fin rekao bi čovjek a evo ga upecan.

Golub Pismonosa
Gost
Golub Pismonosa

Evo zašto je zakazala UP od 5 sep pa na dalje. Jasno je od ustoličenja, pa do ulaska nelagalnog profirija na zlaticu a oni su se obratili iz Up jedno 5x.Što daokazuje da nikad nisu govorili istinu. Brđanine podnesi ostavku, ako si spao da sarađuješ sa Milačićem i da ti ovaj špija na što je došlo tvoje znanje i ljude… Više »

Gol
Gost
Gol

Zna li što Brđanin i Milača o ovom, zašto su se sastajali.Jeli ko kome nosio novac, bananice ili sky tel?
Zapitajmo se, mutno je opasno vidi se da Brđanin odigrao igru.

Kokan
Gost
Kokan

E da je bilo koji drugi novinar, Vijesti bi ga razapele i razbucale- fugurativno svojim svakodnevnim tekstovima, objavljivanjem privatnih fotografija, informacija iz privatnog života i sl. Ali se za njihovu novinarku ćuti, a ćuti i SDT

Realno
Gost
Realno

A ima li prepiske kavcana samo izbacate prepiske skaljaraca svake dva dana a kabcana nista

Lord
Gost
Lord

Što Vesti to ne izbače ako postoji?

Valentino
Gost
Valentino

Ljepo je sastavljao, a sto je ovo đe zivimo mi.
Zna li sto o ovom, Brđanin jeli upućen.
Kad škljarci postavljaju policiju to ovako izgleda DF kako si kako ide zato se koprcate opasno kao riba na suvo.

Aboridzin
Gost
Aboridzin

Nikome nista, ne moze se narod promjeniti a vlast ce uvijek biti ista. Samo moja baba i ja se nismo oparili od droge a svi drugi jesu. A lijepo sam joj govorio da obrne 2-3 broja. Sad bi bili ministri

Daka
Gost
Daka

Znaci istina da je Signal dobar 💪💪💪

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Pola policije kavcani…nije ni cudo sto bi ovi da ih maknu…sve pohapsit i jedne i druge…i novinare….

Laki
Gost
Laki

E jada kad nam klanovi vode politiku crkvu litije.Bruka greota sramota

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

Mportal je trebalo da objavi i imena, jer Vijesti bi objavile. Novinarka Vijesti je sjedela sa ubijenim Kruščićem pa to niko nikada ne pominje, njoj Dritan dao o Medenici podatke… Mozda dotična nije u pitanju, no ih ima više.

Ivangrad
Gost
Ivangrad

Najjace pa oni imaju bolje podatke o zaposlenim u mup-u nego mup

Front
Gost
Front

Dojavila im NOVINARKA VIJESTI?! Čekajte, NOVINARKA VIJESTI????
Ajte malo o tome da se piše!

gora
Gost
gora

Strasno, Niko jos ni saslusan, priveden ili lisen slobode? Jadno i zalosno sudstvo i tuzilastvo.

mastaizgeta
Gost
mastaizgeta

Izgleda da će podobni policajci, oni koji su mijenjali strane, inspektori koji prenose info popovima po stanova i crkava kao i razni kvazi sekretari novinari itd. da drhte. Viber, Signal, Whatsup, Telegram, Wickr aplkacije na kojima misle da mogu zaštiti ili sakrit svoju komunikaciju su u zabludi. Sve slike video, tekst itd. su na serverima na kojima svega ima i… Više »

Anon
Gost
Anon

Ti izgleda pojma nemas o enkripciji i vrsti enkripcije Signala. Edukuj se malo pa onda pisi

idedalje
Gost
idedalje

enkriptovana samo komunikacija uzivo da bi se malo teze nadgledalo, ali mreza sve vidi a poruke slike tekst i video ostaju na hard diskovima servera pa 10 i vise godina. okle mislite da sky dopisivanja dolaze i dje su sacuvana?hehehe eudkuje se ti anone paz sta pises

Upsss
Gost
Upsss

Imena izvora iz MUP koji su odavali informacije novinarki i ko zna kome još….

zoki
Gost
zoki

svi smo zaboravili da je marko milacic trazio od slavena radunovica da mu vrati 200000 eura,na sjednici Skupstine Crne gore,u direktnom tv prenosu. NIKO NIJE PITAO ODAKLE OVOM LIKU 200000,NI OPOZICIJA NI SDT ??/ DA LI MU JE RADUNOVIC VRATIO NOVAC ,I KAKO ????

Send this to a friend