Hronika

Slučaj “Bazar”: Sud uzeo na uvid ugovor između Podgorice i Čelebića

Foto: termosistem.me

Sutkinja Vesna Pean tražila je danas na uvid Ugovor o zajedničkoj izgradnji od 17.12.2010. godine koji je sklopljen između Glavnog grada i D.O.O. “Čelebić”, povodom predmeta “Bazar” u kojem je nekadašnji glavni administrator Podgorice, Željko Vuković prema navodima Specijalnog tužilaštva optužen za zloupotrebu službenog položaja.

Vuković je, prema optužnici, tokom izgradnje poslovnog centra “Bazar” budžet Glavnog grada oštetio za 1.662.250 eura.

U ugovoru su, kako je rekla Pean, jasno navedene prava i obaveze ugovornih strana i struktura zajedničkih ulaganja.

Toko današnjeg suđenja u Višem sudu u Podgorici, tužilac je zatražio da njegovo ukazivanje na tačku 4. 6. ugovora između navedenih ugovarača uđe u zapisnik suda, u njemu je istakao sadržaj koji ukazuje da je “investitor  dužan da suinvestitoru omogući neometani pristup i korišćenje zemljišta na kojem je planirana izgradnja”.

Advokat optuženog Vukovića, Zoran Piperović kazao je da je evidentno da je pomenuti ugovor, koji je danas sud razmatrao kao dokaz, bio u posjedu Specijalnog tužioca.

“Tužilac namjerno nije predložio ovaj ugovor kao dokaz. A zašto ga nije predložio? Zato što zna da tačka 4.6. sve govori o ovom pravnom odnosu. Zbog čega je danas tužilac citirao dio tačke 4.6.? Zato što je vrlo namjerno lociran kran na zemljištu na kojem je planirana izgradnja i nakon toga izmješta ga van te parcele želeći sudu da sugeriše da je ta mašina zauzela javnu površinu”, kazao je Piperović.

Piperović je pitao da li je logično da kran i ograda obuhvataju površinu u kojoj treba da se gradi neki objekat. Kako tvrdi, za to ne treba biti posebno pravno mudar.

“U dispozitivu optužnice se ne da čovjeku da radi ono što mu zakonodavac daje kada vrši službenu dužnost i službena ovlašćenja. Ovdje se ide korak dalje pa se tačka 4.6. tumači na način koji zaistra vrijeđa razum”, kazao je advokat Zoran Piperović.

Milenko Raspopović, drugi branilac Vukovića, dodao je da se u konkretnom slučaju radi o izgradnji objekta čiji je investitor Glavni grad i u kojem se zauzima površina čiji je vlasnik Opština Podgorica, to jeste investitor.

“A utvrđuje se obaveza lokalne komunalne takse što u konkretnom znači da bi investitor trebao sam sebi da plati pomenutu taksu. Što je u svakom slučaju apsurd”, zaključio je Raspopović.

Optuženi Željko Vuković izjavio je da je saglasan sa svime što je rekla njegova odbrana. On smatra da se iz Ugovora o zajedničkoj izgradnji jasno vidi čije su određene obaveze.

Njegova odbrana je bila spremna i da iznese završnu riječ ali je na zahtjev tužioca to odloženo.

Iznošenje završne riječi zakazano je za 12. oktobar.

Že.B.

 

Send this to a friend