Hronika Prekoračenje ovlašćenja na utakmici Sutjeska-Budućnost

Veljović udaljio policajce iz Interventne zbog prebijanja Varvara

Direktor Uprave policije Veselin Veljović je, postupajući po preporuci Savjeta za građansku kontrolu rada policije, udaljio iz interventnih jedinica policijske službenike koji se dovode u vezu sa prekoračenjem ovlašćenja nakon održane utakmice u Nikšiću, između fudbalskih klubova (FK) “Sutjeska” i “Budućnost”, 3. aprila ove godine.

<<<Policija prekoračila ovlašćenja prema Čaki Ivanoviću, policajci da se isključe iz Interventne<<<

Veljović je Savjetu saopštio da će, shodno izdatoj preporuci, početi sa intenzivnijim obukama policijskih službenika.

<<<Čaka Ivanović osuđen na godinu dana zatvora<<<

“Obuke će se fokusirati na postupanja policijskih službenika prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira u većem obimu i rada policijskih službenika u emocionalno stresnim i napetim situacijama uz primjenu policijskih ovlašćenja – konkretno sredstva prinude u zakonskim okvirima, ali i postupanja policijskih službenika sa licima lišenim slobode, od trenutka lišenja do predaje nadležnim organima”, navodi se u odgovorima Veselina Veljovića upućenim Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

<<<Aleksandar Čaka Ivanović ostaje u ZIKS-u<<<

<<<Ljekar konstatovao da Čaka Ivanović ima teške povrede<<<

Uprava policije je saopštila da policijski službenik u obavljanju svojih poslova mora da postupa u skladu sa načelima utvrđenim Ustavom Crne Gore, potvrđenim međunarodnim ugovorom, zakonom i kodeksom i da je prilikom upotrebe sredstava prinude, a naročito upotrebe oružja, dužan da vodi računa o ograničenjima i pokaže najveći stepen uzdržanosti.

<<<URA: Pozdravljamo sankcionisanje batinaša, ali očekujemo reakciju tužilaštva<<<

Podsjećamo, Savjet je utvrdio da je policija prekoračila ovlašćena kada je 3. aprila, nakon utakmice Sutjeska-Budućnost, pendrekom po glavi udarila vođu Varvara Aleksandra Čaku Ivanovića, koji je u međuvremenu osuđen na kaznu zatvora od godinu dana zbog napada na službenika policije.

Uprava policije je redovno informisala Savjet nakon incidenta, o identifikaciji navijača koji su preko zaštitne ograde ušli na atletsku stazu i teren stadiona, ometajući i omalovažavajući policijske službenike u obavljanju dužnosti.

Dostavljeni su im video snimci incidenta, izjave navijača, policijskih službenika, kao i otpusna lista Ivanovića.

“Savjet je na osnovu dostupnih snimaka i službene dokumentacije prepoznao dvije pojedinačne situacije u kojima je došlo do očigledne nesrazmjerne primjene sile pri upotrebi službene palice nakon fudbalske utakmice. Savjet je konstatovao prekoračenje ovlašćenja prema građanima A.I. i Đ.R, navijačima iz Podgorice”, podsjećaju oni.

Savjet je ocijenio da su pojedinačni postupci policijskih službenika CB Nikšić i CB Podgorica prema dvojici građana neprihvatljivi i opasni, ukazuju na odsustvo svijesti o ljudskom dostojanstvu i opravdanom i srazmjernom policijskom djelovanju.

“Bez obzira na okruženje u kojem su djelovali, na postojanje neprijateljske orjentacije dijela navijača, policijski službenik, bez ličnih pristupa, treba biti svjestan da djeluje u ime države koja ima obavezu i odgovornost da poštuje ljudska prava i štiti građane”, ukazuju u Savjetu.

Savjet je pozvao Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću da se javno oglasi o statusu istraga zlostavljanja u ova dva konkretna slučaja i ukaže na moguće probleme u izviđaju ukoliko oni postoje.

“Sporost tužilačke istrage u konkretnom slučaju se negativno održava na povjerenje javnosti ne samo u krivično-pravnu zaštitu već i na ugled policije”, navode oni.

S.Đ.

20

avatar
1000
13
7
0
 
20
Riki MirotočiviRaulioMrgudNemam rijecialo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Riki Mirotočivi
Gost
Riki Mirotočivi

Dajte “deliji” orden Neimanjića,postavite ga za člana “krunskog SAVETA” i nacionalnu-srpsku penziju,BLAGOŠ …….

Raulio
Gost
Raulio

To živi da bije, ada jednom da su ga udarili dosta bi bilo. Nevherovatno koliko ima ljudi kojima je ovo normalno, da deset policajaca pod punom opremom prebija jednog lika, makar to bila i ova avetinja. Da je sreće jedan od tih sirovina da ga savlada i to bez po muke. Nego to živi da bije, zato se zaposlilo u… Više »

Sitting Bull
Gost
Sitting Bull

Možda je pravo pitanje – Ko treba više ovoj državi, fudbalski huligani i kriminalci ili policajci koji nas štite od njih ?!

Lipovo
Gost
Lipovo

Pitaj Savjet za kontrolu rada policije, oni sve znaju

Bole
Gost
Bole

Po mom misljenju, ovo je sramotno. Ne moze se bez upotrebe sile obuzdati huligan. Ne mozemo imati normalne stadione i normalnu atmosferu na utakmicama, dok god se ne stane na kraj huliganina. Ja sina ne vodim na utakmice, jer ne znam oce li kakav Caka odlucit da treba da izazove nered. Sad treba sankcionisati policajca koji je branio javni red… Više »

alo
Gost
alo

Nije ovo neka sankcija, samo ne idu na intervencije. Nisu suspendovani

Nemam rijeci
Gost
Nemam rijeci

Možda nije neka sankcija, ali jeste sankcija, ali još gore je kakva se poruka ovime šalje… pročitaj još jednom tekst iznad…

Jelena TV
Gost
Jelena TV

Koliko će u zatvor godina provesti policajci?

Mrgud
Gost
Mrgud

Veljoviću,postavi Čaku i pajtose na njihovo mjesto,pa da vidiš kako se bije.

Haris
Gost
Haris

Veljoviću očekujemo i da udaljiš ove te prebijaju policajce sa bilo kakvih javnih događaja i skupova.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Čaka, oličenje ljudskosti i poštenja.😁

Catania
Gost
Catania

Podrska Veljovicu huligani i jedni i drugi isti

Rašo
Gost
Rašo

Valjda ovi policajci nijesu trebali dopustiti da ih Čaka mlati. Zbog ovakvog odnosa rukovodstva i NVO, prema policajcima koji su potpuno nezaštićeni, cveta kriminal i kriminalni obračuni po ulicama.

Drale
Gost
Drale

Sramota je sto su ovi momci dobili odkaze..jedini krivac odje je Caka Ivanovic

NHM
Gost
NHM

Niđe ne piše da su dobili otkaz, samo više nisu u interventnoj. Biće raspoređeni neđe drugo. NIsu dobili otkaze ni oni koji su preuzeli na sebe odgovornost za prebijanje Mija Martinovića, uprkos tome što ih sud presudio protiv njih. Ni ovi neće dobit otkaz.

Špijunsko Čevo
Gost
Špijunsko Čevo

Tačno tako…obična DPS podmetačina novinarska

konevolicrn...
Gost
konevolicrn...

Ovako krvnički po svome narodu,ne da su došla teška-naopaka vremena, nego ga kukuuu nama sa njima!

Bole
Gost
Bole

Kojem narodu? Onom sto pravi nerede i radi ono sto zna da ne treba da radi? Kako bi ti, prijatelju, sa njima? Kako bi sa huliganom koji uskace na teren? Rekao mu: nemoj, ne valja? Ne funkcionise to tako, huligani samo batine i ostre sankcije razumiju.

Mrgud
Gost
Mrgud

Takav ti narod u kući bio pa se ponosio s njim.

Ennd
Gost
Ennd

Samo nastavite gospodo iz uprave policije ,samo po policiji….POLICIJA TREBA NA ULICE I DA SE SUPROSTAVI OVOM STAVU”SEFOVA” I NVO I TD..A sledece proteste neka vam Caka brani skupstinu i vladu..!!!

Send this to a friend