Hronika

Soković osumnjičen za nabavku 18 tona kokaina

Goran Soković i Darko Šarić (Foto: RSE)

Američki istražitelji provjeravaju operativne informacije o navodnom učešću Pljevljaka Gorana Sokovića u nabavci kokaina koji je pronađen na brodu u Filadelfiji, do kojih su došli tokom saslušanja crnogorskih pomoraca i sprovođenja istražnih radnji protiv njih.

Njegovo ime navodno je pomenuojedan od članova posade porijeklom iz Južne Afrike, piše Dan.

Međutim, istražitelji još uvijek nemaju čvrste materijalne dokaze da bi raspisali potjernicu za Sokovićem, već se provjeravaju tragovi sa broda koji će biti upoređeni sa DNK uzorcima tog Pljevljaka. Jedna evropska zemlja trebalo bi da dostavi FBI uzorak njegovog DNK. Tek kad se obave ta vještačenja znaće se više detalja.

Goran Soković označen je kao desna ruka osuđenog narko-bosa Darka Šarića. Presudom Višeg suda u Beogradu, njemu je kao jednom od organizatora kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Južne Amerike u Evropu izrečena kazna zatvora u trajanju od 15 godina. Trenutno je u bjekstvu, a poslije zaplene 1,8 tona kokaina na jahti „Maui“ u Urugvaju, Srbija je za njim raspisala potjernicu. Po toj potjernici je 2010. uhapšen u rodnim Pljevljima, ali je pušten nakon četiri dana jer tada nije postojao sporazum o međusobnom izručenju. Od tada mu se gubi svaki trag.

Prema pisanju američkih medija, istraga o švercu 18 tona kokaina zaplijenjenih u Filadelfiji i dalje traje, a američki istražitelji došli su do podataka da postoji velika sumnja da je jedan od pomoraca sa broda na kojem je u Filadelfiji pronađeno oko 18 tona kokaina uspio da izbjegne hapšenje.

Prema saznanjima Dana, poslije opsežne istrage, utvrđeno je da postoje dokazi koji ukazuju da je na brodu bio još jedan pomorac iz Kotora koji je, slučajno ili namjerno, pobjegao prije nego što je počela akcija hapšenja. Provjerava se da li je on napustio luku koju je brod posjetio prije pristajanja u Filadelfiji, gdje je pronađena enormna količina narkotika.

Nadležne službe SAD dobile su informacije da se na plovilu nalazi kokain, ali nijesu znale gdje je utovaren, kao ni kome je namijenjena isporuka. Dobili su podatak da šverc vode državljani Crne Gore, uglavnom iz Kotora, pa su odmah zaključili da je riječ o kriminalnoj grupi koja je organizovana i cilju šverca kokaina. Ipak, nakon hapšenja je otkriveno da te sumnje nijesu u potpunosti tačne, odnosno da nijesu svi moreplovci iz Crne Gore znali za tovar s kokainom, kao i da su druga lica organizovala ne legalni posao i trebala da preuzmu narkotike.

Vrijednost zaplijenjene droge procijenjena je na 1,3 milijarde dolara. Prvog dana pretresa pronađeno je šesnaest i po tona kokaina i tada je uhapšeno šest članova posade, od kojih su čak četvorica iz Crne Gore.

Pronalaženje još tone i po kokaina uslijedilo je poslije sas lušanja članova posade broda, koji su uglavnom iz Crne Gore. Jedan od direktora Carinske i granične kontrole SAD (CBP) Kasi Darst potvrdio je da je ovo najveća zaplena narkotika u Americi u posljednjih 230 godina.

Sa čamaca pretovarali drogu na brod

Kada je na brodu otkriven kokain, tamošnji istražitelji odmah su uhapsili Budvanina Ivana Đuraševića i Fonofavea Tijasagu, koji su radili na brodu. Oni su priznali da su tokom noći dobili nalog da sa 14 čamaca na brod pretovare džakove u kojima je bio kokain. Odmah zatim, uhapšeni su i Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39) iz Crne Gore i Lauli Pulu. Kasnije je priveden još jedan državljanin Crne Gore.

Kapetan broda brzo je oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Kako će ovo niksicani i podgoricani podnijeti 😂

Charlie Sheen
Gost
Charlie Sheen

Učestvujem u žalosti.

Sve u p.m.
Gost
Sve u p.m.

E sada po njihovim uobicajenim pravilima igre ocemo li ocekivati bombe ILI neke druge eksplozivne naprave
Cisto da znamo da se ne iznenadimo

Vidoje
Gost
Vidoje

Baš me zanima hoće li ga naći ako Amerika izda potjernicu.

Samo tiho
Gost
Samo tiho

Dal zelite da kazete da ocekujemo sada da se bosovi predaju nadleznim organima SAD jer koliko se vidi do sada su bili CIJENJENI BIZNISMENI… Valjda neko rijesi iz drugih drzava ovo zlo klanova

Pesa
Gost
Pesa

Sad će podgoričani svisnuti od muke… Nikako da prežale da su irvasi najjači u onome što bi oni voljeli da su… mukice male 😆

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Zadnjih godina su najači u padovima.

ZIK
Gost
ZIK

Kile svercuju pojedinci, a tone su drzavni posao. U ovom slucaju to je Rodezija. Diktator Rodezije je mislio da moze svercom droge da popunjava budzet i pravi sebi stek za penziju. Kako ga je ponela sila, nacepio je jednog drugog diktatora koji ima dovoljno jaku polugu da mu presece svaki pokusaj sverca droge.

špico
Gost
špico

Tako brate da se zna ko su kraljevi a ne ovi jadovi što rade sa 18 grama.

Laki
Gost
Laki

Lako je FBI kad se Dan ukljucio u istragu-samo neka prate saznanje Dana…3,14…

Boka
Gost
Boka

Auh šta rade ovi iz Df-a i Demokrata. Sve junak do junaka.

Sve u p.m.
Gost
Sve u p.m.

Opet Srbi krivi 🤣🤣🤣🤣🤣

Goran
Gost
Goran

Blago vama s vašim mozgovima…

Marko
Gost
Marko

Čim je Šarić onda je ovo bio državni posao, no je ođe sad nekome majka zakukala dobro.

Demos
Gost
Demos

Crne li države čime se bavi…
Čim postoji prefiks država mora da je ok.

Sto je ovo...
Gost
Sto je ovo...

Pljevaljski sir svjetski poznat!

Stanje stvari
Gost
Stanje stvari

Kada švercujete drogu, imate na vratu samo jednu policiju. Kada imate firmu i obavljate bilo koji posao, na vratu vam je oko 10 raznih policija i inspekcija. Onome ko nema savjesti i nije ga briga što truje đecu, uopšte nema dvoumljenja čime se treba baviti.

tragikomedija
Gost
tragikomedija

a djeca i postaju narkomani zbog ovakve situacije u cg za koju su politicari krivi.tako da je droga drzavni projekat.

awetinja
Gost
awetinja

A čuš, cijela cg šmrče bijelo, a svi nezaposleni, ajde se skoncentriši

Cika miki
Gost
Cika miki

Tragikomedija ne petljaj castiti koju nemas kriva ti drzava pogledaj srbiju hrvatsku cijeli svijet a saric je drzavljanin srbije po tebi drzava srbija nije kriva more mars iz cg

Send this to a friend