Hronika

Srbija ne da Svetozara Marovića Crnoj Gori

Svetozar Marović

Svetozar Marović je državljanin Srbije i Srbija ne može da ga izruči.

U Crnoj Gori to jako dobro znaju i sve ono što okružuje ovaj slučaj u funkciji je njihovih unutrašnjih političkih prilika, rekao je za beogradski list Danas beogradski advokat Božo Prelević, komentarišući činjenicu da se bivši predsjednik Srbije i Crne Gore i dalje nalazi u Beogradu, iako je već dvije godine na Interpolovoj potjernici.

<<<Srbija primila zahtjev za izručenje Svetozara Marovića<<<

Crnogorsko Ministarstvo pravde poslalo je 25. aprila u Srbiju zvaničan zahtjev za izručenje Marovića, koji je pravosnažno osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

Ministarstvo pravde Srbije primilo je 30. aprila zahtjev Crne Gore za izručenje Svetozara Marovića, kao i zahtjev da njegov sin Miloš Marović kaznu na koju je osuđen u Kotoru izdržava u Srbiji, saopšteno je tada Tanjugu.

Prema Prelevićevim riječima, zahtjev Crne Gore neće ništa promijeniti u ovom slučaju.

“Marović po našem zakonu ne može da bude izručen jer ima državljanstvo Srbije. Uzgred, niko nije dobio državljanstvo bez koordinacije Beograda i Podgorice i, po svoj prilici, to je dogovoreno mnogo ranije. Potpuno je jasno da je ideja da cio slučaj zastari dok je Marović u Beogradu”, objašnjava Prelević.

<<<Crna Gora ponovo traži da Srbija izruči Svetozara Marovića<<<

Kako za Danas kaže Saša Đorđević, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Interpolove potjernice ne obavezuju države članice da po njima postupaju.

“Svaka država članica Interpola sama odlučuje šta će činiti povodom potjernica koje raspisuje Generalni sekretarijat Interpola. Nema obaveze da se izruči tražena osoba, već ono najviše zavisi od međusobnog povjerenja država”, ističe Đorđević.

Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima izričito navodi da državljanin Srbije ne može da bude izručen. Postupak o izručenju, po slovu zakona, vodi se pred sudom koji je nadležan za teritoriju na kojoj boravi osoba čije se izručenje traži. Kako je Marović u više navrata viđen u Beogradu, pretpostavka je da će se postupak voditi pred Višim sudom u Beogradu.

Crnogorsko Ministarstvo pravde je u saopštenju istaklo da su se samim raspisivanjem Interpolove poternice stekli svi pravni preduslovi da Svetozar Marović bude uhapšen u Srbiji, kako bi bio izručen Crnoj Gori.

“Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dvije godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljivao na javnim mjestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove potjernice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje”, objašnjava se u saopštenju.

51

avatar
1000
31
20
0
 
40
kojoGoranpihPetar PetrovicR. Srpska
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Moze da se izruci ,kad povuku priznjanje Kosova,kao Sao Tome i Principe

kojo
Gost
kojo

ha..ha.. isporucice oni njega i ranije, a Kosovo je vec priznato od mocnih drzava tako da crnogorsko priznanje nije nista vaznije od ovoga sto ja pisem

Boris
Gost
Boris

sramota!!!! sprdate se sa ovim jadnim narodom!! ajmo botovi. dje ste? e viva . da je vjecna mrcna drzava!

Boca
Gost
Boca

A vuci se doma bruko!

Pero
Gost
Pero

Ovi ga kao traze a oni ga kao ne daju.

pih
Gost
pih

Ovo je potpuno tacno. A mi vodimo polemiku ko je zakazao u celom postupku…

Vuk
Gost
Vuk

Dobio je drzavljanstvo u dogovoru Beograda i Podgorice. Mi cemo da ga trazimo vi ga ne isporucujte. Sve je covjek objasnio sa ovim intetvjuom.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A kad je to i kako ovaj tip dobio državljanstvo Srbije? Javnost o tome nije obavještavana. Dakle, ili ovaj mutni advokat ne govori istinu ili (ako govori istinu) čitav set ljudi u CG mora podnijeti ostavke, neki i krivično odgovarati.

Radza
Gost
Radza

vidis li ti da je ovo sve djao ponio … Kakva pravda kakvo izrucenje , zar ne vidite da se na Balkan sve jedni medju drugima interno dogovaraju

😂😂😂
Gost
😂😂😂

Podnesi tužbu Đenerale. 😂😂😂

Goran
Gost
Goran

Protiv vlasti zboriš

CG🇲🇪
Gost
CG🇲🇪

Našla vreća zakrpu🤮

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

Mi zelimo najgore oprostite ceo sam reci najbolje Crnoj Goru
Isto kao i 1918

Aaaa
Gost
Aaaa

Kako se osjećaju ovi sto ih je nagovarao za samostslnost Crne Gore😂😂😂

Ccc
Gost
Ccc

CG kao traži a Srbija ga ne da😂😂😂
Tako nam i treba…

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

a i sto ce nam.. mislis li da je njemu bajno i da je srecan.. nije vjeruj mi.. a najbitnije je da su ih makli od budve!!

Radza
Gost
Radza

pa bajnije mu je i sjajnije sa tim meleonima sto je dripo no nama sto zivimo od 300 e od prvoga do prvoga

Boris
Gost
Boris

ajde ne mlati bote

skejsis
Gost
skejsis

Ni ja ga ne bi dao nista im nije sveto

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Jes tako je, slučajno je obezbijedio državljanstvo i slučajni je pošao pred hapšenje i skučajno neće dana odgovarat za milione pokradend i slučajno mu se neće oduzet ništa značajnije od imovine i para na račune bjelosvjecke slučajno…Sramota za sve nas, čitava taporodica treba da se hapsi …

Pravednik
Gost
Pravednik

Bio je i Slobodan Milosevic drzavljanin Srbije, pa ste ga predali licno vi srbijanci…

Meho
Gost
Meho

Pa nece CG da uzme Marovica, kako vam nije jasno. Covjek ocigledno ima neke inforamcije kojima je sacuvao kozu. A u Srbiji je neko samo fino uzeo koje milionce da mu sredi drzavljanstvo.

Mile
Gost
Mile

Jasno je da je Marovicevo hapsenje politicko ( Pa ko vjeruje da je on jedini krao u Dps?)

Čapur
Gost
Čapur

Zato su tu đe su, zato im komadaju i rasparcavaju drzavu… Marovic, glavni zagovornik nezavisne CG, a sad ta ista Srb ga čuva kao oči u glavi…

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Pa to samo pokazuje koliko nas je ovde briga za nezavisnost CG. Ovaj je dosao dao nekom pare, sve mi se cini nekom iz SPSa, i dobio drzavljanstvo. Pitanje je kako je izasao iz CG, nije on pljackao u srbiji nego u Cg uz blagoslov CG valsti a ne srpske? Licno smtram da Srbija treba da mu zapleni sve sto… Više »

Čapur
Gost
Čapur

Pa i ja to kažem, zato sto ste indiferentni prema svemu, zato ode kosovo, ode sve malo po malo, na kraju se ipak razumijemo. A to da nije tamo pljackao, vjerovatno si nepunoljetan, pa se ne śećaš kad je bio preśednik zajednice Srb i CG, najvece afere ikad, sa vojnom tehnikom…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Čapur To si u pravu, ja sam to najviše puta navodio ovdje. No ne što je zagovornik nezavisnosti CG, no što je bio u ekipi koja je među prvima Kosovo priznala. Ni meni nije jasno. A jedini zaključak mi je da je slučaj Marović rezultat dogovora Vučić- Đukanović. A svašta se može pričati i pisati. Od tvojega : “Zato… Više »

Send this to a friend