Hronika

Srpsko tužilaštvo tvrdi da se nije miješalo u slučaj pokušaja terorizma

Sa suđenja (Foto: Arhiva)

Tužilaštvo Srbije za organizovan kriminal odbacilo je danas optužbe glavnog specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića da se grubo umiješalo u krivični predmet koji se odnosi na pokušaj terorizma, a koji se vodi pred nadležnim državnim organima u Crnoj Gori, prenosi Danas.rs.

<<<Katnić srpskom tužilaštvu: Grubo ste se umiješali u slučaj pokušaja terorizma<<<

Srpsko tužilaštvo je u saopštenju navelo da od osnivanja ima neposrednu komunikaciju i saradnju „na zavidnom nivou“ sa Specijalnim državnim tužilaštvom Crne Gore.

“Takva saradnja je postojala i u konkretnom predmetu i započeta je već sa prvim saznanjima koja su se odnosila na kriminalne aktivnosti koje su, po tadašnjoj procjeni, bile usmerene na ugrožavanje sigurnosti i bezbjednosti najviših predstavnika državnih organa Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su sva saznanja i informacije kojima je tužilaštvo raspolagalo podijeljene sa Specijalnim državnim tužilaštvom Crne Gore u vrijeme kada se do njih dolazilo i na način kako je to predviđeno međunarodnim konvencijama o pružanju medjunarodne pravne pomoći i Ugovorom o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima između Srbije i Crne Gore.

“Sve radnje koje su preduzete u ovom periodu od strane Tužilaštva za organizovani kriminal, a u vezi su sa krivičnopravnim događajem koji je bio i još je kako je to navedeno u pismu glavnog specijalnog tužioca Crne Gore, predmet krivičnog postupka pravosudnih organa te države, obavljene su na osnovu detaljnih zahtjeva Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore za pružanje međunarodne pravne pomoći”, piše u saopštenju.

Prethodno je Tužilaštvo za organizovani kriminal uzelo izjavu od Mirka Velimirovića, koji je pred crnogorskim pravosudnim organima priznao učešće u pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016, zbog čega je pravosnažno osuđen na šest mjeseci zatvora.

Potom su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević saopštili da imaju informaciju da je Tužilastvu stigao iskaz Velimirovića u kome navodi da je bio ucijenjen i da je pod pritiskom lažno svjedočio u tom slučaju.

Reagovao je glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić koji je ocijenio da uzimanje obavještenja u svojstvu građanina od pravnosnažno osuđenog Velimirovića u krivičnom postupku terorizam u pokušaju, predstavlja presedan koji jasno pokazuje namjeru miješanja u krivični postupak koji se vodi pred nadležnim sudom druge države.

“U konkretnom slučaju mogli ste da saslušate Velimirovića na okolnosti postojanja osnova ili osnovane sumnje da je neko, uključujući i glavnog specijalnog tužioca, izvršio krivično djelo, ali niste mogli prikupljati obavještenja na okolnosti izvršenja krivičnih dela za koja je ovo lice već pravnosnažno osuđeno”, naveo je ranije Katnić.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Sveto
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sveto
Gost
Sveto

Koga Laze srpsko tuzilastvo.

Send this to a friend