Hronika

Šta je država oduzela u tri najveća slučaja zaplijene: Od Kalićevih stanova do ruskih bazena

I hotel Rožaje bio oduzet od Kalića

Stanovi, vikendice, luksuzni automobili, bazeni, akcije u crnogorskim bankama, samo su dio onoga što je Uprava za imovinu zaplijenila u tri najveća slučaja zapljene imovine Kalić, Sarić i u slučaju Rus Khvan od 2010. do 2015. godine, piše Pobjeda.

Odlukama crnogorskih sudova, sva zaplijenjena imovina vraćena je akterima ovih slučajeva, a oni ponovo raspolažu impozantnom imovinom na crnogorskoj teritoriji.

KALIĆEVA IMPERIJA

Rješenjem Višeg suda u Bijelom Polju u slučaju “Kalić“ Rožajcu Safetu Kaliću, država je oduzela četiri stana, šest luksuznih automobila, dva hotela, vikendice površine 467 metara kvadratnih, tržni centar, akcije u NLB banci.

Za vrijeme trajanja optužbi, država je od Kalića zaplijenila stan na Svetom Stefanu od 92 m2, stan u Podgorici od 192 m2, više parcela zemljišta, ukupne površine skoro 62.000 kvadrata.

Kaliću je u najelitnijem dijelu Podgorice, u naselju Gorica C zaplijenjen stan površine 150 m2, sa dvije garaže od po 18 m2, kao i stan u podgoričkom naselju Momišići od 86 m2.

Za vrijeme trajanja suđenja, Kalić je ostao i bez hotela “Rožaje“, površine 2.308 kvadrata, kao i zemljišta od još 100.794 kvadrata na kojem se su se nalazile dvije zgrade hotela “Turjak“, ali i još pet drugih zgrada za odmor.

Osim toga, Kaliću je oduzet i poslovni prostor u Rožajama od 380 m2, dok mu je u Ulcinju zaplijenjeno zemljište od 6,255 m2, kao i objekti izgrađeni na ovim katastarskim parcelama: poslovne zgrade u vanprivredi, dječje i omladinsko odmaralište, zgrade za odmor (vikendice), pomoćne zgrade u ukupnoj površini od 457 m2.

U naselju Bijela crkva u Rožajama, na površini od 9.200 m2 država je preuzela upravljanje nad benzinskom stanicom površine 500 m2, privrednom zgradom u kojoj se nalaze objekti od 413 m2 “Shop centar”, “Restoran”, „Auto perionica” i „Auto kozmetika”, parkingom u površini od 800 m2, parkom u površini 450 m2 i putem u površini od 1.500 m2.

Osim nepokretnosti, država je za vrijeme trajanja sudskog procesa od Kalića zaplijenila akcije emitenta “KRAL“ (Kristal AD Rožaje) koje su evidentirane u Centralnoj depozitarnoj agenciji, 319.780 akcija emitenta “TURJ“ (Turjak AD Rožaje) i 1604 akcija „Kristal” AD Rožaje, ali i 18 akcija emitenta NLB Montenegro banke AD, te 49 akcija NLB Montenegro banke AD koje su evidentirane u Centralnoj depozitarnoj agenciji.

Uprava za imovinu raspolagala je i sa Kalićevih 65.500 eura, ali i šest luksuznih vozila: PMV “hummer H2W-86 OL“, “range rover”, “BMW X6“, “kombi VW multivan” „land rover” tip „range rover” i „VW phaeton 5.0 V10″.

Crnogorski sudovi su Kalića pravosnažno oslobodili optužbi daje zajedno sa suprugom Aminom i bratom Mersudinom oprao skoro osam miliona eura stečenih prodajom droge, pa je, odlukom suda u Bijelom Polju sva zaplijenjena imovina vraćena Rožajcu i njegovoj porodici.

ŠARIĆEVE FABRIKE BETONA

Još jedan slučaj koji je, makar kratkoročno, obogatio državne resurse, bila je imovina Duška Šarića, od kojeg su oduzete poslovne zgrade, benzinske stanice, kancelarije i prodajni prostori, ali i parcele ukupne površine 6.203 m2.

Apelacioni sud u Podgorici oslobodio je krivice Duška Sarića i Jovicu Lončara, optužene za pranje 19,2 miliona eura i u presudi naveo da „nije dokazano” da taj novac potiče od šverca narkotika. Zbog toga je i zaplijenjena imovina vraćena Sariću.

Pljevljacima Sariću i Lončaru se sudilo pred Apelacionom sudom, nakon što su zbog propusta tri puta ukidane osuđujuće presude bjelopoljskog Višeg suda, a suđenje je trajalo sedam i po godina. Presudom Višeg suda u Bijelom Polju, Šarić i Lončar su bili kažnjeni zatvorskim kaznama od pet i po godina.

“Od Šarića su oduzeti objekti poslovne zgrade u kojima su smještene SUR “Municipium“ i kafe-bar night club „4 sobe“ izgrađeni na zemljištu nepokretnostima upisanim u posjedovnom listu broj 4439 KO Pljevlja i benzinska stanica „MAT Petrol“ u Pljevljima na raskrsnici Ul. Miloša Tošića i obilaznog puta u sklopu koje se nalaze zgrada sa kancelarijama, prodajnim prostorom, kafebarom i pratećim sadržajima (ukupna površina objekta 347,23 m2) nastrešnica za manipulative prostor pumpe (površine 390 m2) automati za točenje goriva, saobraćajnice i parking prostor, plato, ozelenjavanje (površina 3.550 m2 + 1.450 m2 + 700 m2) rezervoari za gorivo šest komada) pumpa za tečni naftni gas, autoperionica”, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za imovinu.

Od pljevaljskog biznismena Uprava za imovinu zaplijenila je i dvije fabrike betona i ukupno 80 građevinskih mašina, 5 kamiona i motornih vozila…

BAZEN OD 133 KVADRATA

U slučaju “Rus Khvan Evgenjevič“ u kojem je Rus Valerij Evgenjevič Khvan optužen za pranje novca, država je zaplijenila zemljište površine 923 metra kvadratna i objekte ukupne površine 468 nv.

“Zaplijenjen je i bazen površine 133 nv”, navodi se u podacima dostavljenim Pobjedi.

Od Evgenjeviča je država zaplijenila i zemljište od još 361 nv i objekte ukupne površine 114m2. Ipak, odlukom Višeg suda u Podgorici iz 2015. sva zaplilijena imovina vraćena je Rusu.

16

avatar
1000
15
1
0
 
16
SuljoBubuljPetarPeroTVV
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Suljo
Gost
Suljo

E vivaaa, Gajba pivaaa

Bubulj
Gost
Bubulj

Greska u naslovu, trebalo je da pise:
Sta je drzava trebala oduzeti a nije …

Petar
Gost
Petar

E čuj “to je makar kratkoročno obogatio crnogorske resurse”, kakva bruka i sramota, a nakon toga im isplaćivala država višemilionske troškove. Ovime je država dala skriveni znak da se krupan kriminal isplati i da je dobrodošao u CG. Mislim da je ovo presedan u svijetu. A plus što niko iz pravosuđa i vlasti nije odgovarao za ovo. Ovaj narod ka… Više »

TVV
Gost
TVV

Po naslovu bi se reklo da su im stvarno oduzeli.

Bojan I.
Gost
Bojan I.

Manastire i crkve

Milanka
Gost
Milanka

Ovakvi tekstovi uporno skode nasoj patriotskoj vlasti…ovo su kukavicja jaja,jer ovo su najveći slucajevi-ali blamaze,jer su ovi svi oslobodjeni,imovina vracena,a ozbiljni teret po troškovima tuzbi -stize.

Jkkk
Gost
Jkkk

Sve će to narod pozlatiti!

Emanon
Gost
Emanon

Nase sudstvo je sramota za profesiju. I sada Vi objasnite deci da treba da budu posteni, i da se kriminal ne isplati. Postenje, cojstvo i junastvo ovde vise ne postoji.

Primorac
Gost
Primorac

Uzimala davala hahaha
E sramoto bar ćutite onda ali zato za deset km prekoračenja brzine odma otimate pare

elektra
Gost
elektra

Drago mi je da ipak čitate ove komenare 😉

El Grande
Gost
El Grande

Koliko nas košta to “oduzimanje” ? Šta je poenta ovoga teksta ?

Pero
Gost
Pero

Poenta teksta ? Omladino prodavajte drogu i trujte narod, isplati se. (ironicno)

free samples
Gost
free samples

ne napisaste sta je vraceno Kalicu od imovine nakon neuspjelog sudskog procesa i koliko mu je para isplaceno na racun stete nastale “privremenim”oduzimanjem imovine

Milo lopove
Gost
Milo lopove

Koliko je to otimanje imovine koštalo građane, pošto su svi ovi oslobođeni ? Valjda je to bitno ?

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

‘Ogledalo naše’..Ovo je ka’ Kosovska bitka’..A u naslovu ‘pobjeda…. U tekstu druga priča..Porazna…Zato smo tu dje smo.

Animus
Gost
Animus

Pola objekata po Budvi, Kotoru i Podgorici treba oduzeti “biznismenima”, iza kojih uglavnom stoje Milo, Aco i Brano. A dje su Bemax i slicne firme… Sve je steceno kriminalom, a sad “ugledni biznismeni i ugostitelji” vode njihove imperije. SVe je lako dokazivo, samo treba bit posten, sto je danas nemoguce. Takav smo narod, sramota, sve lopov do lopova.

Send this to a friend