Hronika Savjet za građansku kontrolu rada policije podržao Nuhodžića

Strože kažnjavati povratnike, ali i unaprijediti resocijalizaciju osuđenika

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je važnim da javno podrži ocjene ministra unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore Mevludina Nuhodžića o neadekvatnoj kaznenoj politici i sudskoj praksi za višestruke povratnike u izvršenju krivičnih djela. Savjet ocjenjuje da je u interesu crnogorskih građana i njihove bezbjednosti da Crna Gora strože kažnjava povratnike u vršenju krivičnih djela trgovine drogom, nošenja oružja, silovanja i nasilja u porodici i zato se podržavaju napori Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije da se pristupi izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore.

Ministar Nuhodžić, u Skupštini Crne Gore, je saopštio da kaznena politika mora biti primjerena društvenim okolnostima i stalno promjenjivom kriminalnom ponašanju.

Kako ističu iz Savjeta, jasno je saopšteno da ne smije biti praksa izricanja uslovnih osuda ili kazni na nivou zakonskih minimuma, primjene instituta ublažavanja kazne, kao i uslovnog otpusta, što za posljedicu ima povratak prestupnika kriminalu. Istaknut je značaj prevencije i potreba da se pokaže odlučnost države da se za najteža krivična djela izriču odgovarajuće kazne zatvora.

“Ministar Nuhodzić proaktivno razmišlja o poboljšanju borbe protiv kriminala, svjestan da je to pitanje važno i za dalji napredak zemlje u pristupanju Evropskoj uniji. Savjet za građansku kontrolu rada policije zato podržava zalaganja MUP i Uprave policije da se pristupi preispitivanju opsega sankcija za određena krivična djela i njihove dosadašnje stvarne djelotvornosti”, dodaju iz Savjeta.

Za Savjet za građansku kontrolu rada policije je takođe važno da se otvoreno diskutuje o kvalitetu i stvarnim rezultatima programa resocijalizacije u našem zatvorskom sistemu i zaštiti osuđenika.

Loša resocijalizacija se, kako ističu, mora posmatrati i kao uzrok povratka kriminalu i u tom pravcu je neophodno preuzeti punu odgovornost.

“Važno je što je zaštita javnosti prioritet rada ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije. U tom pravcu se prepoznaje riješenost da se, kroz odgovarajuće odgovore na izazove, crnogorsko društvo učini sigurnijim”, naglašavaju oni.

3

avatar
1000
1
2
0
 
2
InterceprorRade
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade
Gost
Rade

Ajde da se ne lažemo. Samo teški fizički rad čini da se više ne žele vratiti. Teretana i odmaranje sigurno nisu motivi.

Intercepror
Gost
Intercepror

Slazem se ,od resocijalizacije mogu jedino dobiti da umjesto da kradu oluke i, sahte pocnu da ubijaju za klanove

Intercepror
Gost
Intercepror

A prvo poostrite kazne za ove sto sve pokradose(sveto,sreto,milosi,mico,blazo i itd itd) jer za njih bi u ameriku dobili po 7 dozivotnih a kod nas dobiju prekrsajne presude koje ni neu odleze

Send this to a friend