Hronika PRECIZIRANE ULOGE OKRIVLJENIH ZA POKUŠAJ ŠVERCA DROGE NA BRODU JADRAN

Stupara sumnjiče da je pakovao kokain i čuvao oružje

Foto: Radio Tivat

Vojin Stupar je, kako se osnovano sumnja, postao član kriminalne organizacije koju su tokom 2018. godine u Crnoj Gori osnovali Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić, zbog pokušaja šverca 56 kilograma kokaina koji je zaplijenjen u Tivtu na školskom brodu “Jadran” u aprilu. Istražitelji osnovano sumnjaju da je upravo ova trojka pakovala pošiljke kokaina vrijedne pet miliona eura, piše Pobjeda.

Ovo se navodi u odluci Apelacionog suda koji je produžio pritvor okrivljenom Stuparu, dok su Račić i Rovčanin nedostupni i za njima su raspisane crvene potjernice. Osim njih trojice, pod istragom su podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović i Tivćanin Radomir Ostojić, dok je status svjedoka saradnika dodijeljen starijem vodniku Milošu Kuliću.

Prema navodima iz istrage, svi osumnjičeni su imali jasne uloge i zadatke a članstvo u grupi su, kako se osnovano sumnja, prihvatili zbog sticanja nezakonite dobiti i moći. Djelovanje kriminalne organizacije bilo je planirano i na međunarodnom nivou.

“U kriminalnoj organizaciji je postojala spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja”, piše u rješenju Apelacionog suda Račić i Rovčanin, prema navodima iz istrage, planirali su više krivičnih djela, obezbjeđivali novac, vozila, telefone, drogu, oružje, municiju.

Njihova uloga je bila i da vrbuju članove kriminalne grupe, ali i da sami obavljaju nezakonite poslove. Zadatak Kulića bio je, kako istražitelji vjeruju, da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, vrbuje druge osobe za članstvo u grupi, prenosi naredbe i uputstva od organizatora. Njegov “posao” bio je i da sakrije drogu koja je bila namijenjena za tržište Turske, ali i da pruža “logističku podršku drugim članovima kriminalne organizacije prilikom preuzimanja droge, oružja i municije”.

Zadužen je bio i da obezbijedi prostor u vojnim objektima radi skrivanja droge. Nalazi iz istrage ukazuju i da je Radenović, kako se osnovano sumnja, trebalo da se pobrine za preuzimanje i unošenje droge na školski brod “Jadran” i da je sakriva dok brod boravi u lukama Turske i drugih država. Po dobijenim uputstvima, drogu je trebalo da preda drugim članovima grupe a od njih preuzme istu količine heroina. Tužilaštvo je preciziralo i ulogu Ostojića pa ga sumnjiče da je njegov zadatak bio preuzimanje narkotika i predaja drugim članovima na čuvanje. Istražitelji su razotkrili i ulogu Vojina Stupara koji je, prema sakupljenim dokazima, bio određen za čuvanje oružja i municije za potrebe kriminalne organizacije, pakovanja kokaina u rance…

Između ostalog, navodi se i da postoji osnovana sumnja da je Stupar sa Račićem i Rovčaninom u prvoj polovini aprila 2019. godine 56 kilograma kokaina upakovao u pet ranaca kao i dva pištolja i 52 komada municije. Račića, Stupara i Rovčanina je, kako se sumnja, za sada neidentifikovana osoba prevezla do parkinga jednog kafe-bara u Tivtu gdje su drogu predali Kuliću i Radenoviću. U odluci Suda navedeno je i koji dokazi sumnjiče Stupara da je počinio krivično djelo.

Iz drugih dokaza video nadzora sa sigurnosnih kamera proizilazi da je rance sa drogom i oružjem na brod “Jadran“ unio Radenović.

Apelacioni sud navodi da je Viši sud opravdano produžio pritvor Stuparu jer je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“U dosadašnjem toku postupka nijesu identifikovani svi članovi kriminalne organizacije, a osobe za koja se osnovano sumnja da su organizatori kriminalne organizacije se nalaze u bjekstvu. Kako je organizacija, kako se sumnja, formirana radi djelovanja u međunarodnim razmjerama, i imajući u vidu količinu kokaina koji je pronađen, odnosno njegovu vrijednost koja prelazi više od pet miliona eura, to je osnovano zaključiti da će organizatori i drugi članovi kriminalne organizacije pružiti pomoć okrivljenom Vojinu Stuparu da se krije ili pobjegne iz Crne Gore, odnosno da bude nedostupan državnim organima, ukoliko se nađe na slobodu”, piše u odluci Apelacionog suda.

Stupar je zet Igora Božovića, koji je desna ruka Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Do Stuparovog imena istražitelji su došli na osnovu brojnih dokaza među kojima su i razgovori pribavljeni mjerama tajnog nadzora.

Dejan Rovčanin i Vladimir Račić imaju dosje i osuđivani su zbog šverca droge. Račić slovi za jednog od najbližih saradnika Darka Šarića, kojeg su srpske vlasti osudile na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina. Rovčanin je hapšen 2012. godine u akciji „Zelena milja“. Njega terete da je bio dio grupe koja se bavila krijumčarenjem 140 kilograma skanka na međunarodnom nivou. Rovčanin je prvostepenom presudom osuđen na šest godina i 10 mjeseci zatvora zbog šverca droge u međunarodnim razmjerama. Apelacioni sud mu je smanjio kaznu na pet godina i četiri mjeseca.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ZIK
Gost
ZIK

Izlaze podaci da su crnogorski pomorci otkrili Ameriku puno pre Kolumba. Otkriven je brod uz obalu Juzne Amerike. Po brodskom dnevniku, godina 1422. Tovar banane. Naziv broda -Prvi brod.

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Nek svanjava rujna zora švercovaće dilovaće vazda srbija i crna gora ojha,!

Ljuma
Gost
Ljuma

Svi sitni prenosioci droge su pohapseni,,zar milione eura za kupovinu droge mogu obezbijediti ovi sicusni crvi. Uhapsite konačno glavne larve milionskih kupaca droge koji su se okitili pri vrhu drzave.

mojsilović
Gost
mojsilović

I ti bi Ljuma da rušiš Državu? Sramota.

Ljuma
Gost
Ljuma

Drzave je jedno,vlast drugo,drzava se nosi u srcu.

Niksic
Gost
Niksic

Koliko su ovee istrage smijesne!? Kao ne zna se ko svercuje kokain u CG, kao ne zna se odakle se finansira auto put, kao ne zna se odakle se isplacuju penzije, kao ne zna se kako se kupuju izbori, kao ne zna se …

mojsilović
Gost
mojsilović

Pa i ne zna se, kad bi znali naš Specijalni Državni Tužilac sve bi ih poslao na robiju.

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

a njegovog bata puštili (neko) sa suradnikom i platili ogromnu odštetu ??

Sve u p.m.
Gost
Sve u p.m.

Eto ti ga naaa
Ne znadoh ni ko je komsu zet 🤣🤣🤣

Send this to a friend