Hronika

Sud ima 15 dana da odluči hoće li biti suđenja u slučaju Telekom

Optužnica protiv Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića u slučaju Telekom danas je razmatrana pred Višim sudom. Sud sada ima 15 dana da odluči da li će suđenja po toj optužnici biti ili će obustaviti krivični postupak. Pred sudom je i mogućnost da zatraži dopunu optužnice.

Tužilac Saša Čađenović rekao je da ostaje pri optužnici po kojoj su dvojica optuženih navodno zloupotrijebila položaj u privrednom poslovanju i to da bi pribavili korist drugome.

Čađenović tvrdi kako su svjesno prekršili zakon i tako navodno oštetili Telekom za 2,3 miliona eura. Taj novac je, prema navodima iz optužnice, otišao firmi Roli i to kao plaćanje konsultantskog ugovora za analizu tržišta regiona. Tužilac tvrdi da je taj ugovor fiktivan.

Advokat odbrane Zoran Piperović zatražio je, međutim, da postupak bude obustavljem, kako kaže, procesno pravni nedostaci toliko su ozbiljni da je to jedino logično.

<<<Piperović o slučaju Telekom: Odbacivanje optužnice jedino logično<<<

Navodi da u optužnici uopšte nema onoga što čini član 272 Krivičnog zakona za koji tužilac tereti optužene.

Piperović je sudu dostavio zapisnik sa sjednice borda direktora Telekoma na kojoj je donijeta odluka da ugovor koji tužilac smatra spornim bude potpisan i kojom su Obradović i Ivanović dobili ovlašćenje da dokument potpišu.

Dostavio je i biznis plan Telekoma kojim je unaprijed planirana analiza zbog koje je potpisan navodno sporni ugovor, kao i sam taj dokument – analizu tržišta regiona koju je uradila firma Roli.

Piperović je objasnio da je to činio zato što tužilac u optužnici, uprkos izjavama nekoliko svjedoka da su dokumentn vidjeli, tvrdi kako ta analiza ne postoji i čak da su optuženici unaprijed znali da ta analiza neće ni biti napravljena.

Piperović je takođe, sudu dostavio nalog za najveću isplatu po tom ugovoru – vrijednosti 1.840.000 eura koji je, kako je rekao, potpisalo četvoro ljudi. Time je, kako objašnjava, pokazao da je i isplata urađena potpuno po kompanijskoj proceduri, odnosno da njegovi branjenici nisu u tome imali odlučujuću ulogu.

Piperović je nakon suđenja novinarima rekao da tužilac nije htio ili nije razumio kako u kompaniji Telekom nije bilo moguće da neke dvije osobe, pa ni njegovi branjenici, samostalno donose odluke.

“To se odnosi i na odluku koju tužilac smatra spornom. Odluku je donio bord direktora po procedurama koje postoje u kompaniji. Moji branjenici postupili su po toj odluci, upravo onako kako to definiše Zakon o privrednim društvima. Zato ovdje nema bića krivičnog djela koje je pokušao da opiše tužilac i zato sudu sada ostaje samo da obustavi krivični postupak”,  kaže Piperović.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mira
Gost
Mira

Telekom je sica na ono sto je uradio Marovic. Gospodin uziva u Bg.a ovi nasi tuzioci uzivaju da osudjuju nevine. Pokazi se Katnicu. Ili te strah da te ne pojede mrak.

Ja pa Ja
Gost
Ja pa Ja

Po 30 dana društveno korisnog rada

Ve$a
Gost
Ve$a

Kolika ja kvota na Pipera?

Bazinga
Gost
Bazinga

Bogami mala, stari je to lisac. Igra se za 2,3 miliona, a kvota je Piperović 1,20 Čađenović 3,80

Send this to a friend