Hronika

Suđenje advokatima za prevaru: Nije pomenuto rješavanje slučaja balkanskim putem

FOTO: Pobjeda

U svojoj odbrani pred podgoričkim Osnovnim sudom advokatica Marija Radulović negirala je da je sa kolegama Goranom Rodićem i Sinišom Gazivoda od aprila 2016. do februara 2017. godine pokušala da navede predstavnike kompanije A2A da plate 600.000 eura za jednu večeru sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, a u cilju izbjegavanja krivičnog gonjenja.

Podsjetimo, ovo troje advokata optužnicom SDT-a terete se za prevaru u pokušaju.

Kako je istakla Radulović, nikada nije pomenuto rješavanje slučaja “balkanskim putem”, što potvrđuju i iskazi predstavnika A2A.

“Poslovni odnos advokata Rodića sa italijanskom kompanijom A2A započeo je krajem avgusta 2016. godine, tačnije potpisivanjem Pisma o angažovanju od 31.08.2016. godine. Prije potpisivanja ovog pisma, puna četiri mjeseca trajali su iscrpni pregovori sa predstavnicima kompanije A2A u vezi sa angažovanjem advokata Rodića, a paralelno mi u kancelariji smo sve to vrijeme obrađivali dostavljeni materijal i dokumentaciju. Ti pregovori su čak u dva navrata, 1. i 27. jula prekidani upravo od strane advokata Rodića, koji je bio izrevoltiran ponašanjem i odnosom predstavnika A2A prema njemu”, kazala je Radulović.

Kako je pojasnila, prvi angažman odnosio se na procjenu rizika za pravno lice A2A u odnosu na postupak istrage koji je u tom trenutku Specijalno državno tužilaštvo vodilo protiv odgovornih lica u EPCG, od kojih su tri bila italijanska državljanina, zbog navodnog izvršenja krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

“Predstavnici A2A sa kojima smo imali komunikaciju su Alesandra Ferari, direktorka pravnog sektora A2A, Marcelo Parenti, pravnik i Oreste Bramanti, koji je ujedno bio i član odbora direktora u EPCG iz reda A2A kao manjinskog akcionara. Krajem septembra ili početkom oktobra 2016. Bramanti je, na sastanku koji je održao sa Rodićem, a na kojem sam ja bila prisutna, prezentovao informaciju da Srđan Kovačević, član OD EPCG dolazi u Italiju kako bi predstavnicima A2A prenio neku poruku od glavnog specijalnog tužioca. Rodić mu je pojasnio da ne može biti u pitanju bilo kakvo pružanje međunarodne pravne pomoći, jer za to postoje jasno propisane procedure”, navela je Radulović.

Ispričala je da je Bramanti saopštio da se ta poruka odnosila na poziv Katnića predstavnicima A2A na neformalni sastanak u Podgorici. Sastanak je održan 7. oktobra, a njemu je prisustvovao i Rodić kao punomoćnik italijanske kompanije.

“Na sastanku je sačinjena zabilješka, a iz njene sadržine poznato mi je da je glavni specijalni tužilac naveo da je tužilaštvo zastalo sa radom u predmetu istrage koji se vodio protiv odgovornih lica u EPCG, na intervenciju Srđana Kovačevića, te da tužilaštvo smatra da bi se umjesto vođenja postupka, predmet mogao riješiti nekim drugim procedurama koje poznaje naše zakonodavstvo, a što bi podrazumijevalo prije svega vraćanje pribavljene imovinske koristi, plaćanja troškova postupka, određenog plaćanja u dobrotvorne svrhe, te da bi A2A bila izrečena uslovna osuda, a u cilju zaštite imidža kompanije, da bi postupak bio oglašen tajnim”, navela je pred sudom Radulović.

U dijelu optužnice navodi se da su optuženi “međusobno konstatovali da će za realizaciju tog načina rješavanja slučaja tražiti naknadu od više miliona eura, jer su dostavljanjem računa za naknadu od 600.000 eura pogriješili i da je to dva miliona jedan sad da plati kompanija A2A, a drugi kada tužiocu istekne mandat.

“Tužilac ponovo sudu prikriva postojanje činjenica, na način što ne prezentuje kompletnu prepisku između mene i advokata Rodića od 27. decembra 2016. godine, već istu secira i prilagođava kako bi me predstavio nekakvim sprovodnikom nekog kriminalnog plana u cilju pribavljanja višemilionske koristi”, istakla je Radulović.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Majkl
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Majkl
Gost
Majkl

Kako se moze postupak proglasiti tajnim.
U srecnim zemljama sve kompanije bez obzira na ugled imaju isti status ako su krive.U USA toga nema.

Send this to a friend