Hronika

Suđenje Medojeviću se neće prenositi uživo, on za to optužuje Aca Đukanovića

Medojević

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica odbila je danas predlog optuženog Nebojše Medojevića i njegovih advokata za snimanjem i javnim prenosom suđenja zbog krivičnih djela stvaranja kriminalne organizacije i pranja novca.

Sudija Višeg suda u Podgorici Vesna Pean, predsjednica vijeća u ovom predmetu, dostavila je predsjednici Vrhovnog suda kopiju zapisnika o glavnom pretresu kako bi saglasno Sudskom poslovniku odlučila o predlogu Medojevića i njegovih branilaca.

Sudski poslovnik propisuje da na suđenju nije dozvoljeno fotografisanje, audio i audiovizuelno snimanje osim kad za određeno suđenje to odobri predsjednik Vrhovnog suda, o čemu mora biti upoznat sudija, najmanje 24 časa prije početka suđenja.

Predsjednica Vrhovnog suda, kako se navodi, ne odobrava zahtjev za snimanjem i javnim prenosom, preko javnih emitera, suđenja u ovom predmetu Višeg suda, jer je javnost ovog krivičnog postupka obezbijeđena.

“Javnost krivičnog postupka, koja se ogleda u pravu svakog punoljetnog lica da prisustvuju suđenju i da o postupku bude obaviješteno putem sredstava javnog informisanja nije dovedena u pitanje uskraćivanjem odobrenja za javnim snimanjem i prenosom cijelog postupka, jer građanima i novinarima neće biti uskraćena mogućnost izvještavanja sa predmetnog suđenja“, kaže se u saopštenju.

Kako se ocjenjuje, iz tog razloga neosnovani su zahtjevi Medojevića i njegovih branilaca da se suđenje treba snimati i javno prenositi jer „postoji opravdan interes“ i da „građani trebaju da imaju uvid u ono što se dešava na suđenju“.

“Imajući u vidu da o krivici optuženih odlučuje sud koji je samostalan, nezavisan i nepristrasan u svom radu, to će Medojević i njegovi branioci biti u prilici da u dokaznom postupku i završnim riječima, u skladu sa odredbama Krivičnog i Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore, dokažu njegovu nevinost za krivična djela koja mu se stavljaju na teret“, kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu Vrhovnog suda.

Kako se objašnjava, javno snimanje i emitovanje suđenja nije pravni standard niti konstituent prava na pravično suđenje za koje Medojević smatra da će mu uskraćivanjem javnog prenosa suđenja biti ugroženo.

“Audio snimci završnih riječi i objave presude biće izvršeno od Odeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije i multimediju Sekretarijata Sudskog savjeta, a snimci objavljeni na web stranici Višeg suda u Podgorici, u dijelu Audio zapisi, zbog čega je javnost krivičnog postupka u ovom predmetu u potpunosti obezbijeđena“, saopšteno je iz Vrhovnog suda.

Medojević: Aco Đukanovic zabranio direktni TV prenos
Odluku da se zabani prenos mog sudjenja je donio lično Aco Đukanović, kada ga je Katnić informisao u jendom podgoričkom restoranu o mom slučaju, tvrdi  lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.
Kako tvrdi, kada je Aco Đukanović vidio da Katnić nema nijedan dokaz, niednog Sinđu, Paju upozorio je Katnića da bi direktni  TV prenos suđenja bio veoma opasan za njega i brata jer bi ja imao sjajnu priliku da građanima Crne Gore, ali i regiona pojasnim kako se peru pare u Prvoj banci od šverca cigareta, droge, oružja, što bi ozbiljno uzdrmalo režim i pojačalo pritisak međunarodne zajednice na Katnića da procesuira prave slučajeve pranja novca.
“Odluka Vesne Medenice je dokaz da braća Đukanović,  a dominantno mlađi brat Aco, kontrolišu sve institucije sistema i da su veoma zabrinuti oko saznanja koje ja u kontinuitetu dobijam od mojh izvora iz ANB oko ključnih tokova novca od šverca u Crnoj Gori. Ovom odlukom Vesna Medenica je nametnula ogromnu odgovornost sudiji Pean koja će morati da vodi montirani proces koji je Katnić pokrenuo na bazi lične odmazde protiv mene, zbog mojih javnih ukazivanja na zločine za koje Katnića optužuju civili u Cavtatu u ratnim operacijama 1991/92”, kaže Medojević.
Prema njegovim riječima, imajući u vidu da postoji i interesovanje međunarodnog faktora za ovaj montirani slučaj, pojačava se pritisak da se otvore stvarni slučajevi pranja novca . Tako je Katnić u svojoj bolesnoj namjeri da mi se sveti preko SDT učinio medveđu uslugu braći Đukanović jer ce sada morati da se otvaraju i slučajevi đe su oni uključeni, kao sto je Telekom.
“Ja sam pokazao da nemam sta da krijem i da želim javno suđenje. Strah je čudo i režim ne smije da dozvoli moje obraćanje javnosti. Aco zna zašto”, zaključio je Medojević.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
niksicanka
Gost
niksicanka

VAZDA JE TEBE NEKO KRIV? KO SI TI ,DA TI DAJU TV PRENOS? NEMA ACO PAMETNIJA POSLA NEGO DA SE BAVI TOBOM,I TVOJIM DRSTVOM.XAXAXA

z d
Gost
z d

Pravićeš ti društvo Pipunu ja ti kažem.

C.G.MAJKO M
Gost
C.G.MAJKO M

ZNAM NEKE KOJE NASA FIRMA DIZASE U ZVIJEZDE…ON ODRADI ZA SEBE …DOK SE SVADJASE OKO SEBE…DANAS PRIMA PENZIJU U AUSTRIJI…POSAAA COVJEK KA UGROZEN NA NACIONALNOJ OSNOVI….PRICAO DOBRO NJEMACKI A NASIMA PREVODIOC TREBAO…UZELI NJEGA O FIRMI DA PRICA A ON ISKORISTI I ODE PA PA PREKO GRANE…ON U PENZIJU…MI POD STECAJ…DIVNOOOO

veki
Gost
veki

Medo , Medo malo rukah, malena i snaga. organizovani još od vremena sankcija, ne vjerujem policiji. sudstvu

Shade
Gost
Shade

Kako je medo došao ka’ čaša jogurta okrenuta naopako

Nindjaaaaaa
Gost
Nindjaaaaaa

A ti izvoli i donesi dokaze i bice osudjeni… Nego da imas dokaza za bilo sta o cemu pricas, ne bi tebe niko nikad ni pomislio optuziti ni za prelazak van pjesackog…

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

Hahahaha! Medo je postavio bubice u svaki moguci restoran i prisluskuje sto ko prica….i masta i spinuje….jadni medo, ne prenosi se sudjenje zbog aca i lomija i njihove frke…nego zato sto ti nisi uopste bitan…to je poruka medolino…dzabe ti spinovanje 😉

Tivćanin
Gost
Tivćanin

Koja je ovo karikatura od poličara.

Send this to a friend