Hronika

Suđenje Medojeviću za pranje novca: Šta su optuženi iznijeli kao odbranu

Pred specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici danas je završeno davanje odbrana optuženih u postupku za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca, gdje je kao šefa te dvanaestočlane grupe označen lider PZP-a Nebojša Medojević. Stoga će na sljedećem pretresu zakazanom za 17. april početi saslušanje svjedoka.

Svih 10 optuženih koji su danas iznosili odbranu naveli su da ne priznaju izvršenje krivičnih djela za koja se terete. Istakli su da je optužnica isključivo politički motivisana radi diskreditacije Demokratskog fronta, odnosno partija koje su njeni konstituenti.

Podsjetimo, prethodno su Medojević i biznismen iz BiH Momir Nikolić takođe negirali da postoji kriminalna organizacija koja je imala za cilj pranje para.

Optuženi Dejan Vujisić, direktror PzP-a, ispričao je hronološki kako je došao u posjed dolara. Naime, prodao je kuću u Kolašinu od kojeg novca je kupio zemljište u Podgorici i sa ocem krenuo da gradi kuću. Za završetak radova na njoj falilo je novca, zbog čega je digao dva kredita – jedan u IBM a drugi u Erste banci.

“U razgovoru mi je jedan prijatelj kazao da zna čovjeka koji bi imao pozajmi novac, a kojem nije trka za vraćanje. To je bilo u periodu predizborne kampanje 2016. godine. Od Nikolića sam dobio 30.000 eura na zajam, koje sam dao Željku Šćepanoviću da mi ih zamijeni, a istom prilikom sam mu dao i 18.000 eura da mi plati neke račune. Nakon nekoliko dana Željko je uhapšen sa tim novcem”, naveo je Vujisić.

On je istakao da je i pozitivno mišljenje Državne revizorske institucije o kampanji DF-a za izbore 2016. jedan od dokaza da nijesu uradili ništa kriminalno.

Dodao je i da jeste dao kovertu Sretenu Sošiću, te da ne vidi ništa sporno u tome jer ga je on inače isplaćivao.

Optuženi Šćepanović, tehnički sekretar PzP-a, naveo je da su on i njegova supruga donirali DF-u po 2.000 eura za potrebe kampanje. Pojasnio je da je kod dilera deviza Gordana Konatara par puta mijenjao dolare za eure.

Isto to je potvrdio i optuženi Konatar, navodeći da je Šćepanović kod njega jednom zamijenio 20.000 eura, jednom 30.000 eura.

Optužena Iva Pavlović, kao član PzP-a, kazala je da je dolare pozajmila od sestre koja je radila za kompaniju iz Dubaija zbog čega je platu primala u dolarima.

“Od tog novca sam kupila šporet, kauč, usisivač, platila struju. Tih 300 dolara koje sam primila 8. oktobra 2016. poslala sam sinu za Beograd jer mu je bio rođendan”, kazala je Pavlović.

Optuženi Petar Drašković, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije, naveo je da je sporni novac trošio na plaćanje stanarine, kupovinu u butiku “Zara”, dok je okrivljeni Luka Radunović (sin funkcionera DF-a Slavena Radunovića) istakao da je novac čuvao u stranoj valuti da bi ga teže potrošio, a kako je počeo da živi odvojeno od roditelja novac je zamijenio u svojoj banci i u sklopu iste transakcije uplatio ga na svoj žiro račun.

Optuženi Vladimir Bulatović, član DNP-a, kazao je da je dolare njemu i njegovoj ženi poslao tast koji je pomorac kako bi im pomogao.

Dodao je da je u 2016. dva puta na legalan način konvertovao dio tog novca za porodične potrebe, dodajući da će to opet uraditi kad se ukaže potreba.

Dodao je i da je pozajmio nešto preko dvije hiljade dolara prijatelju Nikoli Jovanoviću, takođe optuženom u ovom postupku.

To je u odbrani potvrdio Jovanović, član DNP-a, dodajući da je od tog novca kupio porodični auto.

Optuženi član DNP-a Aleksandar Sekulić, kazao je da je u kritičnom periodu u dva navrata promijenio 200 i 300 dolara, koji novac mu je poslala tetka što je radila godinama prije.

Optuženi Mladen Jovanović, član odbora PZP-a, naveo je da mu je brat poklonio 2.000 dolara za kupovinu auta, koje je kasnije konvertovao i kupio vozilo.

Kako se navodi u optužnici, Medojević i Nikolić su napravili kriminalni plan da se iznos od najmanje 147.000 eura Nikolićevog novca, koji je zaradio tako što od 2004. do 2013. nije plaćao porez, i drugi navodno nezakoniti novac namijenjen za finansiranje kampanje DF-a, konvertuje u eure, uplaćuje kao donacija “političkim subjektima”, kao i da se plati zakup kuća za potrebe kampanje, te kupi automobil za potrebe PzP, i isplaćuju profesionalcima u kampanji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Peres pare mangupe…sto ne uzimas koverte ..ne bi te onda katnic dirao….ovako plačeš svoje greške se to si glasao za ustav

VagaBlond
Gost
VagaBlond

……..opozicija je koristila dikeja da pere ruske dolare namenjene terorizmu protiv CG…..pa je on njih pokusao da iskoristi i sto bi “tante za kukuriku”…….lols

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

Hahahahahahaha! Kakve dijabole……..ove bajke o tetkama, babama i zabama ne mogu oprat medolinovo konvertovanje ruskih rubalja iz dikejeve banke u dolare pa u eure od strane Pokreta za Pranje Para! Gotov je Medo Brundo! 😉

kakodane
Gost
kakodane

Di Kej je perač para Mila Đukanovića sendvičaru jedni.

VagaBlond
Gost
VagaBlond

…koljenicaru mali……citaj: IBM banka…znaci dikej 😉

Ljuta
Gost
Ljuta

Ali je dk bio Medo ili milov bankar?

Ljuma
Gost
Ljuma

Odbrana je MiG-ova kovertasi,gdje i od Vega su oprane te pare.

kakodane
Gost
kakodane

Svako ko je odgledao snimak “KOVERTA” zna koja jedina partija u Crnoj Gori pere pare. Ova predstava sa DF-om ima samo političku motivaciju i nema dodirnih tačaka sa istinom, jer služi samo da bi se skrenula pažnja sa pranja para Miga Stijepovića i partije DPS.

Svašta
Gost
Svašta

Kakva je ovo odbrana?! Bolje da ćute, bolje bi se odbranili, nego ovako.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Vulin je za ove mila majka, hahaha! Sestra iz Dubaija, tast pomorac, tajanstvena tetka… 🙂 A najjači je Slavenov sin, koji je eure konvertovao u dolare da bi manje trošio! 🙂 Ovo je bolje od MUĆKI!

Seka
Gost
Seka

Interesantno,svi imaju dolare,svi vole ,,majku”Rusiju a nemaju rublje…..😭😭😭

Mato Lovrak
Gost
Mato Lovrak

Ajde,neka neko kaze ovim tužiocima da se ne sprdaju.Nijesu bas svima vrane popile mozak.
Nikesmo goveda da nam prodajete priču o ovakvom” pranju novca”. Kad je novac u banci ili podignut s banke, on je već “opran”…Ovo bi bilo neko “otkuvavanje novca”.Ima li to u zakonu inkriminisano?

Roki
Gost
Roki

Da nece ttaj mene posudit kad mu nije trka za vracanje

z d
Gost
z d

Íygleda da svi ovi imaju tetku u Kanadi.

Bokelj
Gost
Bokelj

A smiješne odbrane majko mila , rekao mi jedan čovjek kako zna čovjeka koji pozajmljuje pare pa kad mu se vrate , nije trka veli ….a majka sveta , kao da smo idioti .

Komita
Gost
Komita

Da su mogli gore svedociti ne bi gore od ovoga,svima poslala dolare tetka,sestra brat , aaauuuu kako providno,pa svi ce u spuz zavrstiti jer je i laiku jasno da su organizovano prali novac po komandom Medojevica

Aloalo
Gost
Aloalo

Suplja vam ova odbrana.

Dk
Gost
Dk

NIŠTA NE ZNATE KAKO MIGO SNIMLJEN KAKO REKETIRA I TO ISPADE SKRIVENA KAMERA…

Mmm
Gost
Mmm

Kakva providna priča napamet naučena !!

Send this to a friend