Hronika

Suđenje Mugoši: Cijena kvadrata 2007. bila ekstremno visoka, godina takozvanog buma

Mugoša ispred suda (Arhiva)

Vještak građevinske struke i procjeniteljka Sanja Radović danas je u Višem sudu na suđenju nekadašnjem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši kazala da je da je svaka vrijednost iskazana u njenom nalazu podržana činjenicama i da je cijena kvadrata zemljišta u 2007. bila ekstremno visoka jer je to bila godina takozvanog “buma”.

Ona je, naime, na jednom od ranijih suđenja Mugoši, koji se tereti da je odgovoran za prodaju zemljišta na Starom aerodromu preduzeću “Carine” po cijeni od 165 eura, kazala da je metar kvadratni predmetnih parcela 2007. godine iznosio 246 eura. U istom nalazu, navodi se da je ukupna vrijednost procjenjivanog zemljišta površine 15.205 m2 (obje parcele) dobijena metodom direktnog poređenja na vremenski presjek 27. oktobar 2011. godine, pod okolnostima privremenog vremenskog i finansijskog ograničenja iznosila 167 eura po metru kvadratnom.

Prema njenim riječima, u pitanju je godina “takozvanog buma”.

“Svi smo svjesni da se se tada nekretnine nudile, tražile i plaćale po ekstremno visokim cijenama. Poznato vam je da su se stari stambeni prostori u centru grada prodavali po 2.000 do 2.500 eura, a danas se ne mogu prodati preko 1.000 do 1.200 eura. Kako postoji razlika u ovom primjeru, tako postoji i u primjeru koji sam vještačila”, navela je Radović u odgovoru specijalne tužiteljke Sanje Jovićević.

Naredno ročište zakazano za 15. oktobar, kada je planirano usaglašavanje nalaza Radović i zajedničkog nalaza vještaka ekonomsko-finansijske struke Milenka Popovića i vještaka građevinske struke Vukašina Đuričkovića,  koji je danas bio spriječen da se pojavi u sudu iz zdravstvenih razloga.

Podsjetimo, ona je vještačenje uradila po nalogu suda, a na prijedlog odbrane, koje je to tražilo sa ciljem ponovnog utvrđivanja cijene metra kvadratnog predmetnog zemljišta na Starom aerodromu, koje je Glavni grad prodao “Carinama” po cijeni od 165 eura.

U zajedničkom nalazu vještaka Đuričkovića i Popovića navodi se da je u spornom periodu na parceli od 7.158 m2 cijena kvadrata zemlje iznosila 857,02 eura, a na parceli do nje površine 8.047 m2 cijena je bila 384 eura, ali je na prvoj lokaciji vrijednost objekta iznosila 38 miliona, a na drugoj 18 miliona eura. Mugoši sudi specijalno vijeće Višeg suda u Podgorici, a optužnicom SDT-a stavlja mu se na teret zloupotreba službenog položaja i prekoračenjem granice službenog ovlašćenja, kojim djelima je, kako se dodaje, Glavnom gradu pričinio štetu od 6,7 miliona eura.

J.L.

13

avatar
1000
9
4
0
 
13
DulaGrubanElysiumF117Homer Simpson
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dula
Gost
Dula

Donirao ne donirao veliki gospodin

Gruban
Gost
Gruban

One palme koje je bio zasadio na bulevaru od televizije prema kružnom toku nikšić-cetinje (Gornja Gorica) trebalo bi mu sve lično naplatiti.

Elysium
Gost
Elysium

Cuj Mugosa izgradio Podgoricu… Jes, uzeo lopatu, zasukao rukave, skapavao na mjesalici po cipcijeli dan. Jes, odrijesio svoju kesu i platio da se gradi… Izgradili su je poreski obveznici Crne Gore, a drzava je usmjerila sredstva u nju da bi se to malo upristojilo posle obnove nezavisnosti, a i realno bilo je i potrebno upravo iz razloga sto nam je… Više »

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Izgradio Podgoricu?!Ova nevjerovatna priča se konstantno vrti u krug kao da je donirao novac iz svog džepa …😂😂😂

delboj
Gost
delboj

Kakav god da je, iza sebe je ostavio GRAD, od varosice kakva je bila Podgorica.

Sonja
Gost
Sonja

Ja sam obican gradjanin.ali se mora biti realno.kada je on bio gradonacelnik bar je izgradio podgoricu kako treba i radio je svoj posao.a ovi sadasnji su samo uradili biciklisticke staze.a obicnom narodu staze nisu potrebne uopste.

Support
Gost
Support

Jes, i đe god se što izgradilo, uknjižio se.

lado
Gost
lado

Sonja, nije Mugoša to izgradio. Sve što je izgrađeno, izgrađeno je od para poreskih obveznika. Tj. tvojim i mojim parama i parama svih Podgoričana. Nije Mugoša centa dao iz svog džepa, nego je tvoj i moj novac ovakvih kombinacijama stavljao u svoj džep. To kad naučimo, naučićemo da nam vođe ne grade i prave no mi sami.

Tgd
Gost
Tgd

Uvijek je bilo od tvojih i mojih para ali se nije gradilo i izgradilo do Mugoše.Spomenik mu treba izgradit

F117
Gost
F117

Zašto li su ga zvali šerif i komšija( u svakom dijelu grada) i plati li građevinske, za svoje objekte,kako je obećao?

nepristrasan
Gost
nepristrasan

da li je milo imao pogresne ljude oko sebe lopove i parazite ili je i on kriv ? odgovorite realno sta mislite .

Defacto
Gost
Defacto

Ali on je time branio državu… hahhahahahah

Hajla & Lovćen
Gost
Hajla & Lovćen

Zbog ovakvih kao Mugoša, Gvozdenović, Simović, i ostali njima slični DPS je izgubijo na izborima,

Send this to a friend