Hronika

Katnić: Čađenović dobijao instrukcije od Mandića i Radunovića

Specijalni držani tužilac Milivoje Katnić, tokom današnjeg suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora, je kazao da je optuženi Mihailo Čađenović dobijao instrukcije od lidera DF Andrije Mandića i Slavena Radunovića. To, prema njegovim riječima, potvrđuju telefonski razogovori koje je Čađenović vodio, a koji su preslušani danas.

Danas su preslušani i pojedini razgovori svjedoka saradnika Saše Sinđelića, na osnovu kojih je tužilac Saša Čađenović zakjljučio da je svjedok pozivao ljude na proteste i nakon što su optuženi uhapšeni. Čađenović je dodao da je Sinđelić imao jedan cilj – da spriječi Crnu Goru da uđe u NATO. Sinđelić ja, kako ističe Čađenović, pozivao ljude da glasaju Demokratski front.

Advokati odbrane su primijetili da se Sinđelićevo svjedočenje razlikuje od ovih razgovora, kao i da mjere tajnog nadzora kojima su su prikupljeni ovi razgovori, nezakonite.

Suđenje je počelo u devet sati, a tok pratite uživo na CdM-u: 

13.12

Advokat je primijetio da su pojedini snimci montirani, što ukazuje da su ove mjere nezakonite.

12.55

Radosavljević primjećuje da Sinđelić tokom razgovora prikazuje svoje finansijske probleme, a to rade i njegovi sagovornici.

“Ristić kaže da ima samo jedne pocijepane pantalone. Pa osim ako nije neka šifra, nije jasno kako neko ko planira kriminalne radnje, a nema za pantalone”, rekao je advokat.

Dodaje da ne postoje nikakvi podaci za sedam brojeva.

“To su brojevi koje je koristio Saša Sinđelić. Kada se pogledaju svi ovi brojevi, naredba se proširuje na još jedan Sinđelićev broj. Takođe, za jedan broj ne postoji nikakav izvještaj, a njega je u ‘lenovo’ telefonu koristio Mirko Velimirović”, primjećuje advokat.

12.46

Advokat Dušan Radosavljević kazao je da su svi razgovori koji su preslušali odnose na naredbe Višeg suda u Šapcu, te da se svi razgovori odnose na Sinđelića.

Tvrdi se da on koristi 19 sim kartica, a naredba se, kako dodaje advokat, odnosi na jednu mejl adresu. Advokat ističe da su mjere nadzora nezakonite.

12.43

Advokati smatraju da su Sinđelićevi razgovori suprotni onom što je tvrdio tokom svjedočenja.

12.30

“Čađenović je više puta tražio da razgovara sa Mandićem, čekajući da mu da instrukcije i upustva. On njega naziva šefom pa smatra da mu on može dati najbolja upustva, kad dođe iz Moskve. Mandić kad je stigao iz Tivta, odmah je zvao Čađenovića pa primjećujem da je sastanak bio hitan. Zakazivanje sastanka i briga nije zbog zdravstvenog stanja Čađenovića nego zbog dogovora oko poziva Tužilaštva”, primijetio je Katnić.

12.19

Tužilac Milivoje Katnić ustanovio je da je okrivljeni Mihailo Čađenović razgovarao sa Andrijom Mandićem i Slavenom Radunovićem.

Čađenović, prema riječima Katnića, dobija instrukcije od njih kako da se ponaša kad bude pozvan u Tužilaštvo.

12.15

Tužilac je primijetio da je Mirko Velimirović bio nervozan jer nije, tokom 15. oktobra, mogao da ostvari komunikaciju sa Sinđelićem.

12.10

Nastavak suđenja.

11.45

Pauza 2o minuta.

11.42

Čađenović navodi da je na osnovu snimka primjećen Mirko Velimirović u prostoriji sa oružjem koje fotografiše.

“Snimljen je i sastanak Velimirovića, Dikića i Kristine Hristić. Tokom sastanka njih dvojica ostaju sami. Nema nikakve ishitrene reakcije Dikića, i na kraju, nakon dogovora, oni odlaze u automobil”, navodi on.

11.34

U razgovorima nakon izbora, tužilac je primijetio da je Sinđelić neraspoložen i zabrinut zbog svoje porodice.

11.24

Tužilac zaključuje da Eduard Šišmakov zna za cijeli kriminalni plan

11.15

“Rakija koju Velimirović i Sinđelić pominju tokom razgovora je oružje koje je trebalo da se dopremi u Crnu Goru. Nikola koji se pominje je šifra za Bratislava Dikića”, dodao je tužilac.

10.56

Čađenović je primijetio da je Sinđelić pozivao ljude da podrže DF.

“Radi po upustvima, poziva na okupljanja i nakon hapšenja okrvljenih. Traži da se hitno pomogne ljudima u Crnoj Gori. On i dalje poziva na okupljanja i traži podršku da Crna Gora ne bi ušla u NATO”, obrazložio je Čađenović.

“Kaže da ga neko veliki podržava, primjećujem da se tu radi o Rusima”, dodao je tužilac.

10.53

Tužilac je primijetio i Sinđelićevu komunikaciju sa Eduardom Šišmakovim iz septembra 2016. godine. Razmijenili su, kako navodi, nekoliko poruka, oko uplate 800 dolara.

10.45

Na osnovu razgovora sa srbijanskom novinarkom, tužilac zaključuje da Sinđelić zna da oružje treba da bude dopremljeno sa Kosova, kao i da je upućen u plan koji je trebalo da se sprovede u Crnoj Gori.

“U razgovoru sa novinarima pokušava da bude duhovit, a raspoložen je za priču”, dodao je Čađenović

10.37

Čađenović navodi da je Ristić od Sinđelića tražio novac. Primijetio je i njihovu SMS prepisku iz 13. oktobra, tokom koje, prema riječima Čađenovića, traži uputstvo.

Tužilac je primijetio komunikaciju Sinđelića sa osuđenim Pericom Andrićem.

10.30

Tužilac Saša Čađenović primjećuje da su preslušani razgovori Saše Sinđelića i da on kontaktira sa osobama koje su povezane i onima koji nijesu vezani za ovaj slučaj.

Tužilac je primijetio i da Sinđelić prvi put sa Nemanjom Ristićem komunicira 13. oktobra, koji razgovaraju o Crnoj Gori i dešavanjima u njoj.

“Ristić i dalje čeka Sinđelića jer navodi da je u pitanju hitna stvar. Komunikacija se nastavlja 14. oktobra, kada su se i vidjeli. To nije uobičajeno da se u ranim jutarnjim satima da se osobe sastaju, sem kad je u pitanju neki kriminalni plan. Komuniciraju i u večernjim satima, i tada se dogovaraju o događajima u Crnoj Gori. Naredna komunikacija je razgovor od 16. oktobra u kojoj Ristić traži sastanak na pumpi. Traži da sastanu što prije. Ristić je bio upućen u događaje u Crnoj Gori, pa je na trenutak i Sinđelić iznenađen Ristićevim poznavanjem događaja. On tad prvi put pominje i Bratislava Dikića”, kazao je Čađenović.

10.22

Slušaju se razgovori od 15. oktobra 2016.

10.15

“Brate kad prođeš granicu ideš prema Podgorici. Nećete biti zaustavljeni”, kazao je sagovornik Velimiroviću.

10.10

Advokat Jovanović zatražio je da se preslušaju razgovori od 13. oktobra 2o16., ali oni, kako tvrdi sud, nijesu snimljeni.

Traži da se unese u zapisnik da nema tih razgovora, iako su tada aktivne mjere tajnog nadzora i oni postoje u listingu.

9.57

Nastavak pretresa. Nakon konsultacija sa braniocem Mirojem Jovanovićem, Sud poziva optuženog Mihaila Čađenovića da se izjasni sa kim je razgovarao 26. januara 2017. godine.

” Evo nas u Budvi idemo prema Petrovcu. Samo treba da te vidim, bolje da ne dolazim kod tebe, pa će te pokupiti. Da te ne snimaju”, kazao je sagovornik Čađenoviću.

“Snimaju, svugdje, snimaju”, odgovorio je Čađenović.

On je odgovorio na pitanje suda, pa je kazao da je razgovorio sa svojim šefom Andrijom Mandićem.

9.47

Pauza pet minuta.

9.43

“Stigao mi je poziv od specijalnog tužioca da se javim u četvrtak u 11 sati”, rekao je Čađenović.

9.40

Preslušavaju se razgovori Mihaila Čađenovića.

9.36

“Pajo će doći za 10 ili 15 minuta kod vas na stanicu i da će donijeti pare”, čuje se tokom razgovora.

“Važi čekaćemo”, odgovorila je Branka.

Ona je kasnije opet zvala i kazala da se niko ne pojavljuje i da i dalje čekaju na stanici.

“Aleksandar nas voza kao majmune, laže nas”, kazala je Milić.

9.33

“Pare su kod Aleksandra ili kod Paje”, kazao je Čaruga tokom jednog razgovora. On dodaje da mu nije jasno kako niko nije dao novac ljudima koji su stigli u Podgoricu.

9.30

“Mi smo došli i ovde ko slepci na željezničkoj stanici čekamo. Niko ne dolazi kod nas. Sa nama su u vozu bili neki momci Aleksandrovi. Strašno je da ovdje ovoliko čekamo. Inače čuli smo da je nekim ljudima isplaćeno 8.000 dinara, a nama ništa, ne znam kako da se vratimo”, kazala je Branka Milić tokom jednog razgovora sa Pajom Velimirovićem.

9.29

“Mi smo bez para imamo 30 eura u džepu, šta da radim, ne mogu više da čekam”, čuje se u jednom od razgovora.

9.23

Sud je prihvatio predlog tužioca Saše Čađenovića pa će se preslušati razgovori pojedinih optuženih.

Preslušava se Sinđelićev razgovor sa izvjesnim Nikolom.

9.05

Početak suđenja. Gleda se video snimak na kojem se nalazi jedan od optuženih Mirko Velimirović.

<<<Sinđelić: Nabavio sam helikopter, bićete nagrađeni ako uhapsite Mila<<<

Na predhodnom suđenju preslušani su razgovori svjedoka saradnika Saše Sinđelića snimljeni mjerama tajnog nadzora.

Sinđelić je tokom razgovora uoči izbora pominje nabavku helikoptera, upad u Skupštinu, hapšenje bivšeg premijera Mila Đukanovića, kao i okupljanje naroda ispred parlamenta.

Prikazane su i fotografije koje su snimljene mjerama tajnog nadzora, na kojima se orivljeni nalaze na više lokacija u Crnoj Gori. Na jednog od njih se ispred Delte nalaze optuženi Bratislav Dikić i Mirko Velimirović.

Podsjetimo, optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

A.G.

3 Komentara na "Katnić: Čađenović dobijao instrukcije od Mandića i Radunovića"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend