Hronika

Sudija najavio izdvojeno mišljenje o stavljanju u zatvor, pa poslije godinu odustao

Ustavni sud Crne Gore juče je nakon više od godinu poslao na objavljivanje odluku o neustavnosti odredbe Zakonika o krivičnom postupku na osnovu koje je naloženo hapšenje i stavljanje u zatvor poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, u decembru 2018. godine, saznaje Pobjeda.

Od sedam sudija njih pet je glasalo da se odredba ZKP-a stavljanja u zatvor proglasi neustavnom.

Na objavljivanje odluke Ustavnog suda, kako saznaje Pobjeda, čekalo se više od godine jer sudija Miodrag Iličković, koji se nije saglasio sa stavom većine sudija za donošenje odluke, nije dostavio i svoje izdvojeno mišljenje, koje je tada najavio.

Tek je prije nekoliko dana, kako saznajemo, odustao od izdvojenog mišljenja i obavijestio kolege o tome, tako da je odluka Ustavnog suda tada mogla da „uđe“ u proceduru objavljivanja.

Prema Zakonu o Ustavnom sudu izdvojeno mišljenje se objavljuje zajedno sa odlukom na internet stranici i u Službenom listu, što je bio razlog da se čeka na mišljenje Iličkovića.

U postupku odlučivanja, sudija koji je protiv neke odluke može, a ne mora da najavi izdvojeno mišljenje. Ako ga najavi, sud je tada u obavezi da ga čeka i tek zajedno sa tim mišljenjem da objavi odluku.

U ovom predmetu osim Iličkovića, protiv je bio i sudija Milorad Gogić, koji je isto najavio izdvojeno mišljenje i ranije ga dostavio.

Ustavni sud sve odluke donosi većinom glasova.

U izdvojenom mišljenju sudija navodi razloge zbog kojih nije saglasan sa donijetom odlukom.

Predmet

Sudije Ustavnog suda su još 27. septembra prošle godine ukinule kao neustavnu odredbu ZKP-a ,,stavljanja u zatvor“ poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Milana Kneževića zbog odbijanja da svjedoče pred Specijalnim državnim tužilaštvom o navodno korumpiranim sudijama i optužbama na račun glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da je primio mito.

Konkretno, ukinut je dio odredbe člana Zakonika o krivičnom postupku koja je propisivala stavljanje svjedoka u zatvor do dva mjeseca i koja glasi: „a ako i poslije toga odbije da svjedoči, može se zatvoriti“.

“Zatvor traje dok svjedok pristane da svjedoči ili dok njegovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, ali najduže dva mjeseca”, glasila je ta odredba.

Osim dijela odredbe ZKP-a, ukinuta su i rješenja Višeg i Apelacionog suda, jer su donešena pozivanjem na neustavni dio odredbe člana Zakonika, na osnovu kojih je po nalogu Specijalnog tužilaštva bilo određeno stavljanje poslanika Demokratskog fronta u zatvor.

Knežević tužilaštvu nije želio da saopšti saznanja o navodnoj korupciji u pravosuđu, dok Medojević nije želio da Višem sudu kaže ime agenta ANB-a koji mu je navodno saopštio da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić primio 100.000 eura mita od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše da mu ne bi odredio pritvor.

Medojević je uhapšen nakon skupštinskog zasijedanja, ispred zgrade parlamenta i 13 dana je proveo u zatvoru, dok je Knežević, nakon hapšenja partijskog kolege, dvije sedmice ostao u Skupštini kako bi izbjegao da završi u Spužu.

Specijalno tužilaštvo nije imalo odobrenje skupštinskog Administrativnog odbora za krivično gonjenje dvojice poslanika, a Apelacioni sud je protumačio da ih van zgrade parlamenta ne štiti imunitet.

Ustavni sud je u decembru 2018. donio privremene mjere za obustavu rješenja Apelacionog i Višeg suda za hapšenje Medojevića i Kneževića, na osnovu koje je Medojević i pušten iz Spuža.

13

avatar
1000
9
4
0
 
13
GoroZokaHogarCrniTechno Pop
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hogar
Gost
Hogar

A sta je neustavno ,ovakvu odredbu su sadrzali svi dosadasnji zakonici pa i Zakon o parnicnom postupku u dijelu obavezesvjedocenja! Boze ko su nam sudije!

Crni
Gost
Crni

Sve strance koji su protiv drzave Crne Gore treba sudstvo proćerari. I ove sto imaju drzavljanstvo Crnogorsko a rade protiv iste.

Zoka
Gost
Zoka

ono što nama treba je ustanak braćo moja ili mi ostasmo smo bez prava i države

Goro
Gost
Goro

Zoka oli ti da predvodis ustanak protiv koga???

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Pipuna 🍈vodite odmah u odmaralište, 🐻 ne damo, on se bori protiv masona i duboke države 🙃

Rozaj
Gost
Rozaj

Jadno li je ovo tuzilastvo i sudstvo

Titograd
Gost
Titograd

Oce zecsni da vladaju zvek

Rozaj
Gost
Rozaj

Evo ti naseg sudstva i tuzilastva, ako si neko i imas veze sve mozes da ponistis, a ako nemas nikakve veze jadni ti

Bob
Gost
Bob

Kakva cista tuzilastvu treba, sve svetosavci, pa ima li drzave dokle cemo gledati ovo, pravda se ocigledno ne sprovodi na sudu

sara
Gost
sara

polititicari i popovi su nedodiljnivi

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Niko nikome u mikro državi nesmije ništa,zato će nas zapad “pripojit” ponovo srbiji,jednostavno previše smo mali i mentalitetom nedorasli.

Milos
Gost
Milos

To se nece desit ni za milijardu godina

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

A i pismenošću, reklo bi se po tebi

Send this to a friend