Hronika

Sudija tražio izuzeće, jer mu je jedan branilac brat

Početak suđenja okrivljenima Predragu Veljiću, njegovoj majci Zorki, Edževidu Daciću i beranskoj kompaniji “Cygnus”, koji se terete da su krijumčarili cigarete, te tajili poreze i doprinose od druge polovine 2017. i stekli imovinsku korist u iznosu od skoro dva miliona eura, odloženo je juče u Višem sudu u Podgorici nakon što je član sudskog vijeća tražio svoje izuzeće, prenose Dnevne novine.

Naime, sudija Radomir Ivanović, kazao je da je u srodstvu sa advokatom Zoranom Piperovićem, koji je branilac optuženih u ovom predmetu.

“On mi je rođeni brat od tetke, to je zakonska smetnja da u ovom predmetu postupam kao sudija”, naveo je Ivanović, dodajući da će detaljnije obrazloženje dati u zahtjevu za izuzeće.

Nakon kraće paude, predsjednik vijeća, sudija Dragoje Jović, našao je zamjenu i naredno ročište zakazao za 18. april. Prema optužnici, prvooptuženi Veljić je tokom druge polovine 2017. organizovao kriminalnu grupu radi nezakonitog sticanja dobiti i moći.

“Svaki pripadnik kriminalne organizacije imao je unaprijed određen zadatak i ulogu, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na duže vrijeme u međunarodnim razmjerama, a u djelovanju kriminalne organizacije koriste privredne i poslovne strukture, pa je okrivljeni Veljić Predrag kao organizator u pravcu vršenja neodređenog broja krivičnih djela krijumčarenje i krivičnih djela utaja poreza i doprinosa za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, daje uputstva i naredbe pripadnicima kriminalne organizacije, da sam izvršava krivična djela, da sačinjava fiktivnu dokumentaciju o navodnom izvozu robe – cigareta iz slobodne carinske zone van teritorije Crne Gore radi uklanjanja tragova o izvršenim krivičnim djelima”, stoji u optužnici SDT-a.

Prema sumnjama istražitelja, knjigovodstveno preduzeće nije evidentiralo kupovinu 2.120 paketa cigareta “Marble” niti je prikazano da su cigarete uvezene radi dalje prodaje, već je prikazano da su reekspertovane iz Slobodne carinske zone Bar iako su, kako se to navodi, cigarete uvezene radi dalje prodaje. Na taj način je, prema stavu SDT-a, pribavljena imovinska korist od ukupno 1.983.087 eura i to na ime neplaćene uvozne carine u iznosu od 36.436 eura, na ime specifične akcize 848.000 eura, na ime akcize od maloprodajne vrijednosti cigareta iznos od 712.320 eura i na ime PDV-a iznos od 386.330 eura.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Max pointJoko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Max point
Gost
Max point

A u Kolasin na donji trg najjeftiniji cigari u drzavu

Joko
Gost
Joko

Sad se sjetio da su braca ,a do sad svaka presuda Ivanovica bila ok,jel da?

Send this to a friend