Hronika

Sumnja se da je kriminalna grupa iz bankomata u Crnoj Gori ukrala 100.000 eura

Međunarodna kriminalna grupa koja je pljačkala bankomate u regionu boravila je i u Crnoj Gori, objavio je portal Žurnal, piše Dan.

Taj portal je objavio da su uhapšeni Ukrajinci na teritoriju BiH ušli iz Srbije, i to preko Graničnog prelaza Šepak, koji slovi za jedan od najsigurnijih prelaza za kriminalce.

Dodaju da su prethodno boravili na teritoriji Crne Gore, gdje su, sumnjaju policijske agencije, takođe podigli više stotina hiljada eura sa bankomata.

U Bosni i Hercegovini su, kako se navodi, ukrajinski hakeri s bankomata za samo dva dana ukrali više od 2,5 miliona KM, odnosno 1,5 miliona eura.

“Prethodni vikend, tačnije od petka do nedjelje, na području BiH izvršena je jedna od najvećih pljački bankomata. Policija u Bihaću je, naime, uhapsila dvojicu ukrajinskih državljana kod kojih je pronađeno oko 100.000 maraka (oko 50.000 eura). Ipak, istražitelji sumnjaju da je za dva dana sa brojnih bankomata u BiH ukradeno čak više od 2,5 miliona maraka (1,25 miliona eura)”, navodi pomenuti portal.

Kako saznaje portal Klix. ba, najviše novca je ukradeno sa bankomata Sberbanke u BiH.

Radi se o bankomatima kompanije “Pauten“, koje, osim Sberbanke, u toj zemlji još koriste i Zirat banka, Sparkase, Intesa Sanpaolo, Adiko te NLB banka.

Policija za sada sumnjiči dvojicu uhapšenih Ukrajinaca, Aleksandra Ivanoviča Zajceva i Dmitra Jurioviča Bojku, ali se pretpostavlja da je u akciji velike pljačke bankomata učestvovalo još nekoliko osoba, s obzirom na količinu ukradenog novca.

Ukrajinci koji su ukrali 100.000 maraka (50.000 eura) iz bankomata predati su tužiocu.

Navodi se da je pljačka vršena krajnje brzo, i to tako što su pljačkaši putem specijalne opreme bez fizičkog oštećenja davali naredbu bankomatu da izbacuje novac.

Međutim, postupak podizanja novca je takav da je odjednom moguće podići manji iznos novca, za što je potrebno oko 15 sekundi.

“Nakon što su pokrenuli mehanizam isplate, pljačkaši su čekali da novac iz bankomata izađe u talasima. Pretpostavlja se da su pljačkaši u svoju akciju namjenski krenuli u petak i subotu, jer banke uoči vikenda obezbijede dovoljne količine novca u bankomatima. A s obzirom na količinu otuđenog novca, pljačkaši su evidentno puna dva dana tražili određene pogodne bankomate i uzimali novac. S obzirom na to da na svakom bankomatu postoji kamera, saznajemo da su određenim sprejom prskali kameru kako bi izbjegli da budu snimljeni”, objavio je Klix.ba.

Kod dvojice privedenih Ukrajinaca pronađeno je oko 50.000 eura novca. Policija, međutim, nije pronašla blizu 1,5 miliona eura.

Navode da iz Sberbanke nisu željeli potvrditi koliko je tačno novca otuđeno.

U budvanskoj opštini spriječene dvije pljačke

U Crnoj Gori u poslednjih nekoliko mjeseci spriječene su dvije pljačke bankomata. Pripadnici CB Budva, brzom intervencijom, spriječili su pljačku na dva bankomata, u Petrovcu i u Svetom Stefanu.

U Petrovcu kod Pošte je tokom pokušaja pljačke fizički oštećen bankomat.

Pripadnici CB Budva juče su lišili slobode ruskog državljanina S.R. (33) tokom pokušaja pljačke bankomata u Svetom Stefanu.

Iz policije su saopštili da pretpostavljaju da je isto lice oštetilo i bankomat u Petrovcu ali, kako ističu, još nema materijalnih dokaza.

Pljačkali i ranije

Ovo nije prvi slučaj ovakvih aktivnosti organizovanih kriminalnih fupa na području bivše SFRJ. Prije dvije godine otkrivena je fupa hakera iz Bugarske koja je pljačkala novac iz bankomata.

U Crnoj Gori su spriječeni u više navrata.

Pljačke su vršili u Sjevernoj Makedoniji i Republici Srbiji.

Identifikovani su i uhapšeni u Zagrebu, gdje su takođe pokušali da specijalnim karticama podignu novac sa bankomata. Prethodno su pljačke izvršili u nekim zemljama Evropske unije.

Send this to a friend