Hronika

Sumnjivi ugovori DF- a i “Vijesti”

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj protiv lidera Demokratskog fronta DF zbog sumnjivih ugovora koje je ta partija sklopila sa televizijom i dnevnim listom “Vijesti” za vrijeme kampanje koja je prethodila parlamentarnim izborima, pišu Dnevne novine.

Iako ova vijest nije potvrđena iz tužilaštva, Dnevne novine iz pouzdanih izvora saznaju da su predmet izviđaja koji sprovodi specijalni državni tužilac Veljko Rutović, dva ugovora sklopljena 2. septembra 2016. godine, na početku predizborne kampanje.

Osim spornih ugovora koji su u fokusu istražitelja, Specijalno tužilaštvo provjerava cjelokupnu predizbornu kampanju ovog političkog saveza zbog sumnje da je finansirana iz inostranstva putem sumnjivih novčanih transakcija i donacija koje bi u krajnjem mogle značiti i pranje novca.

Prenos budžetskih sredstava Demokratskog fronta u međuvremenu je blokiran po zahtjevu Agencije za sprečavanje korupcije, do okončanja dvadesetak prekršajnih postupaka koji su pokrenuti protiv tog političkog saveza zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Agencija je kontrolom utvrdila da DF nije ispoštovao zakonsku obavezu koja se odnosi na otvaranje posebnog žiro računa za izbornu kampanju i određivanje odgovorne osobe za namjensko trošenje novca i o tome obavijestila tužilaštvo.

Demokratski front je tada kao propratnu dokumentaciju Agenciji dostavio i ugovore sklopljene sa TV “Vijesti”, dnevnim listom “Vijesti” i portalom “Vijesti” radi emitovanja oglasnih poruka u vrijednosti od 217.000 eura. Iz tih akata se, međutim, nije mogla utvrditi vrsta ni cijena pojedinačnih usluga niti da li su one uopšte realizovane.

Demokratski front je, kako pokazuje izvještaj ASK-a, marketinškoj agenciji “New focus communications” iz Beograda prenio pozamašnu svotu novca da bi ista agencija potom zakupljivala medijski prostor u Crnoj Gori u medijskom koncernu Vijesti.

Otkud beogradska agencija u igri za zakup medija u Podgorici, to će svakako vrh DF-a morati da objasni, kažu iz Dnevnih novina.

Prvi čovjek kompanije New focus communications Igor Avžner, član je srpske partije G17 od osnivanja, radio je sve marketinške kampanje i u vrijeme kad su bili nevladina organizacija, a i onda kada su postali stranka. Radio je i kampanje za kompanije i institucije u kojima je Mlađan Dinkić imao kontrolu, između ostalih, za Narodnu banku Srbije. Avžner je Dinkiću bio i savjetnik za medije dok je ovaj bio ministar ekonomije u vladi Srbije, a potom i kad je Dinkić bio potpredsjednik vlade, tokom mandata premijera Mirka Cvetkovića. Ostao je vjeran Dinkiću i po raspadu G17, odnosno kad su formirani Ujedinjeni regioni Srbije. Radio im je kampanju za izbore 2012. godine.

U vezu sa Crnom Gorom doveden je kroz pisanje medija o finansiranju kampanje Demokratskog fronta za parlamentarne izbore prošlog oktobra.

Prema tim navodima, crnogorski kontroverzni biznismen Miodrag Daka Davidović je uložio više od 350.000 eura da bi preko New focus communications DF radio zakup medijskog prostora. Da je Avžner za DF zakupljivao prostor u medijima, odnosno u koncernu Vijesti vidi se i iz izvještaja koji su podnijeli Agenciji za sprečavanje korupcije. Da li je novac prosljeđivan preko Dake Davidovića, tek treba da se utvrdi. Sam Davidović je u autorskom tekstu-ispovijedi, objavljenom baš u dnevnom listu Vijesti’, otvoreno kazao da je podržavao i finansirao opoziciju u Crnoj Gori.

Send this to a friend