Hronika

Švercom cigareta država oštećena za 44 miliona eura

Ilustracija

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv kriminalne organizacije Petra Milutinovića i carinika Gojka Lekovića, odgovorne za šverc 40.000 paketa cigareta čime je državna kasa oštećena za 44 miliona eura, piše Pobjeda.

Optužnica je podignuta protiv ukupno 23 osobe iako je prvobitno krivičnom prijavom bilo obuhvaćeno 28 osumnjičenih. Razmatranje optužnog akta zakazano je za 15. februar u Višem sudu.

Krivična prijava je krajem avgusta prošle godine podnijeta i protiv kompanije Lončar šped, ali je u toku istrage tužilac odustao od krivičnog gonjenja ove firme s obzirom da su vlasnik i odgovorna lica u Registru privrednih subjekata zavedeni na osnovu falsifikovane dokumentacije koja potiče iz inostranstva.

Optuženima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, davanje mita, primanje mita i krijumčarenje. Prema sumnjama istražitelja, Milutinović je zajedno sa Lekovićem formirao kriminalnu organizaciju koja je od neutvrđenog datuma pa do početka avgusta nazakonito izvozila cigarete iz skladišta slobodne carinske zone Luke Bar radi prodaje na sivom tržištu, uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora i neplaćanja fiskalnih obaveza kojima podliježe takva vrsta robe.

Milutinović je uhapšen početkom avgusta zajedno sa Draganom Susterom, Radovanom Brajkovićem i Stefanom Vujačićem zbog sumnje da su švercovali 65.000 šteka cigareta bez akciznih markica, vrijednih oko 1.400.000 eura. Dvadeset pet dana kasnije, u okviru iste akcije, lisice na ruke stavljene su još 10 osoba zbog sumnje da su učestvovale u poslu šverca cigareta vrijednom više miliona eura.

Za razliku od Milutinovića, Leković koji takođe slovi za organizatora ove kriminalne grupe izbjegao je hapšenje i još uvijek nije dostupan crnogorskim vlastima.

Sema po kojoj se odvijao šverc cigareta razotkrivena je priznanjima carinika koji su istražiteljima do detalja ispričali kako ih je Leković direktno ili indirektno za određeni novac angažovao da propuštaju šlepere sa cigaretama iz slobodne carinske zone Luke Bar bez plaćanja poreza i akciza kojima podliježe ova vrsta robe.

Carinici nijesu jedini koji su u istrazi priznali nezakonite radnje i učvrstili sumnje tužilaštva i policije u ovom slučaju.

I okrivljeni vozači N. Č. i B. Č. su pred tužiocem, govoreći o svojim zaduženjima u lancu, razotkrili na koji način je funkcionisao šverc cigareta. Oni su kazali da su po nalogu Milutinovića u više navrata svojim kamionima izvozili cigarete iz skladišta slobodne carinske zone, odvozeći je do Podgorice.

U Podgorici su kamione sa robom predavali nepoznatim osobama, koje su je odvozile u njima nepoznate magacine. Sumnje Specijalnog tužilaštva da je Milutinović jedan od ključnih organizatora šverca cigareta potvrdio je i Z. P. vlasnik kompanije u kojoj je Milutinović bio zaposlen.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

Milo je “država”, kako je onda oštećen za tolike pare? Narod je oštećen!

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Haha…a drzava najvise para uzima na to od vajkada

Slavko
Gost
Slavko

Pa zar Milo nije rekao da se od sverca cigareta puni budzet? Javno je priznao to, ne znam sta sad lazete narod…

gano
Gost
gano

Jeste rekao, ali niko ne smije pipnuti košarkaški dvojac iz Bara. Uskoro će sve izaći na vidjelo, pa onda Spuž.

REPUBLIKA SRBSK
Gost
REPUBLIKA SRBSK

Pa trazite od Mila te pare sto se ustrucavate

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

to ogromno crno trziste cigareta nikad nestati nece….ne mislim damo na CG i istocnu Evropu. Prije 15ak godina je duvan bio izasao iz mode, u zadnje 5 opet eksplozija.

optimus prajm
Gost
optimus prajm

Jeli Ubovic glavni ?

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

dje se pravi merlin trokadero fm de santis ….pa veci dio pusaca u cg kupuje ove cigarete na ulici … nije ovo poznato drzavi politicarima …

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

U Bitolj, Sjeverna Makedonija

Send this to a friend