Hronika

Svjedok saradnik tvrdi da su za likvidacije policijskih funkcionera uzeli pet miliona eura

Ranko Radulović (Foto: Dnevne novine)

Grupa Nikšićanina Ranka Radulovića raspolagala je fondom od skoro pet miliona eura za ubistva pet policijskih funkcionera i dva člana njihovih najužih porodica (imena poznata redakciji), ispričao je svjedok saradnik, na osnovu čijeg iskaza je Specijalno tužilaštvo donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv te kriminalne organizacije.

Prema njegovim riječima, za ubistvo dvojice pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost bilo je plaćeno po 500.000 eura. Glave jednog od rukovodilaca u Upravi policije i. njegovog sina bile su ucijenjene na 350.000 eura, a za likvidacije jednog rukovodioca nikšićkog Centra bezbjednosti i inspektora za droge isplaćeno je po 200.000 eura, piše Dan.

Svjedok je, navodno,  ispričao da su se vođe kriminalnih organizacija sastale na nepoznatoj lokaciji, kada je novac predat nikšićkoj grupi. Ispričao je i da su članovi Radulovićeve kriminalne organizacije bili zaduženi za svakodnevno praćenje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Međutim, u naredbi za sprovođenje istrage se ne pominje da je spremana i Katnićeva likvidacija.

Svjedok saradnik je tokom saslušanja do detalja ispričao o sastancima Ranka Radulovića sa članovima kotorske grupe na tajnim lokacijama.

Kako je naveo, policijski funkcioneri su bili meta „škaljaraca” jer su vodili istrage o njihovim nelegalnim poslovima. Jedan od vođa škaljarskog klana Jovica Vukotić demantovao je navode da su se on i njegov brat Igor ikada u životu sreli sa Rankom Radulovićem ili bilo kojim drugim članom pomenute kriminalne grupe. On tvrdi da ovakve informacije plasiraju „prljavi policajci”.

U naredbi SDT-a Igor Vukotić je označen kao jedan od vođa koji je izdavao naredbe saučesnicima i određivao mete.

Na osnovu operativnih podataka sa terena, policija je uhapsila Nikšićane Dejana Vujovića i Stefana Perovića i Zlatka Matanovića iz Albanije. Potom su uslijedila hapšenja Ranka Radulovića, njegovog sina Željka i bratanića Stefana Radulovića (22), Luke Radulovića (24), Ratka Martinovića (38), Darka Vickovića (38), Nikole Mandića (20) i državljana Bosne i Hercegovine Nenade Lubure (52) i Radoja Preradovića (54). Poslednji je uhapšen Radulovićev saradnik Radoš Petrušić. Naredbom je obuhvaćen i odbjegli Nikola Mršić, koji je optužen da je direktni izvršilac ubistva Gorana Lenca.

Vujović je odlučio da sarađuje sa tužilaštvom, pa se počelo odmotovati klupko.

Upravo na osnovu njegovog iskaza Vukotić se našao na spisku kao glavnoosumnjičeni. Tužilaštvo u naredbi tvrdi da su postojale tri kriminalne grupe. Jedna je formirana u Kotoru i nju je predvodio Vukotić. Druga je iz Nikšića, a njome je rukovodio Radulović, dok je treća iz Albanije, a nju je organizovao Erogen Brajović.

Na teret im se stavlja više krivičnih djela teška ubistva, pokušaji i podstrekavanja na ubistva, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zelenaštvo. Tužilaštvo je došlo do materijalnih dokaza da je ova grupa učestvovala u ubistvu Lenca i pokušaju ubistva Jugoslava Lambulića. Pokušaj ubistva Lambulića okarakterisan je kao krvna osveta. Naime, njega suJčlanovi ove grupe navodno doveli u vezu sa ubistvom Aleksandra Brajovića u Podgorici.Te sumnje tužilaštva potvrdio je svjedok saradnik Dejan Vujović.

65 Komentara na "Svjedok saradnik tvrdi da su za likvidacije policijskih funkcionera uzeli pet miliona eura"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend