Hronika

Svjedok saradnik u predmetu Jadran zaprijetio povlačenjem priznanja

Foto: Radio Tivat

Vojna policija Crne Gore i istražitelji vojne bezbjednosti priveli su i saslušali brata podoficira Vojske Crne Gore Miloša Kulića, koji je svjedok saradnik u predmetu Jadran. Kako saznaje Dan, Kulićev brat je priveden čim je ušao u Crnu Goru. On je boravio u Somaliji, gdje je radio kao pomorac na jednom brodu. Prema saznanjima ovog lista, svjedok saradnik u predmetu Jadran je zbog tog privođenja brata nagovijestio da bi mogao povući priznanje. Njegov brat je nakon saslušanja pušten na slobodu.

Miloš Kulić je dobio status svjedoka saradnika u predmetu formiranom zbog pokušaja šverca oko 60 kilograma kokaina vojnim brodom Jadran. Odmah nakon hapšenja, Kulić je priznao krivicu, a na osnovu njegovog iskaza potvrđene su sumnje istražitelja, ali i otkriveni novi detalji o planu šverca droge u Tursku.

Tokom saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu, Kulić je priznao krivicu i do detalja opisao kriminalni plan. Njemu nakon toga, za razliku od ostalih osumnjičenih, nije određeno zadržavanje i odmah je stavljen pod pojačane mjere nadzora. Na saslušanju mu je ponuđeno da u ovoj istrazi bude svjedok saradnik, odnosno da za svoje nezakonite radnje ne dobije robiju ukoliko pomogne u otkrivanju detalja i saučesnika.

Nakon pregovaranja, Kulić je, kako je Danu potvrđeno iz SDT-a, prihvatio tu ponudu. Ukoliko ostane pri ovom iskazu do kraja krivičnog postupka, on neće odgovarati za učestvovanje u planiranom švercu kokaina. Od kada se nagodio sa tužilaštvom, Kulića na tajnoj lokaciji čuva vojna policija.

Kako sumnjaju u Specijalnom državnom tužilaštvu, Kulić je bio član kriminalne grupe koju su formirali Vladimir Račić, inače saradnik Darka Šarića, i Nikšićanin Dejan Rovčanin, koji su u bjekstvu. Nakon pronalaženja droge ne vojnom brodu, uhapšeni su podoficiri VCG Duško Radenović i Miloš Kulić, a nakon dva dana lisice na ruke stavljene su i Radomiru Osmajiću. Radenović i Osmajić su se na saslušanju branili ćutanjem.

Kako je navedeno u naredbi za sprovođenje istrage, plan kriminalne grupe bio je da vojni brod Jadran iskoriste za krijumčarenje oko 60 kilograma kokaina u Istanbul, odakle je trebalo dauzmu istu količnu heroina i donesu je u Crnu Goru. Prema sumnjama istražitelja, Račić i Rovčanin direktno su izdavali naređenja ostalim pripadnicima kriminalne grupe sa kojima su imali sastanke.

Kriminalna grupa osnovana je 2018. godine, a Račićeva i Radenovićeva uloga je bila da planiraju izvršenje krivičnih djela, nabavljaju sredstva, odnosno vozila i kriptovane mobilne telefone, drogu i oružje.

SDT sumnjiči Kulića da je za određenu naknadu pristao da omogući da se na brod unese oko 60 kilograma kokaina. Drogu, koja je bila upakovana u 56 pakovanja, na brod je unio Radenović.

Kako sumnjaju u tužilaštvu, osumnjičeni su narkotike preuzeli u Tivtu od zasad neidentifikovane osobe. Tada su preuzeli i dva pištolja i veću količinu municije. Pošto su narkotike prenijeli u svoje vozilo, uputili su se na brod „ Jadran”, kojim su Kulić i Radenović kao službenici Ministarstva odbrane trebali da isplove.

Inače, članovi ove kriminalne organizacije kokain su krili u magacinima vojnog objekta Opatovo, gdje je droga prepakivana i potom prodavana na različitim lokacijama u Tivtu. Te kriminalne aktivnosti, prema sumnjama istražitelja, počele su prošle godine.

Kako je navedeno u prijavi, za nabavku droge bio je zadužen Tivćanin Radomir Osmajić. On se tereti da je od neidentifikovanih osoba nabavljao kokain, koji je potom u pakovanjima od po 150 grama predavao Milošu Kuliću, čiji je zadatak bio da, kako tvrde iz policije i tužilaštva, drogu čuva u magacinima vojnog objekta Opatovo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mojsilović
Gost
mojsilović

Čija ga vojska čuva?

Toni
Gost
Toni

Ovo sad treba da mu je cijela familija izuzeta od krivičnog gonjenja?

POJK
Gost
POJK

Ovaj Kulić nije bio dorastao ovom zadatku kriminalaca. Ali to ne znači da ga treba pustiti niz vodu i kriminalcima u ruke. Razmišljate li da ako njega pojede mrak će vam se iko više usuditi da raskrinka kriminal ili je vama to i cilj, kako bi vi iz SDT odlučivali u budućnosti što je po vama kriminalna radnja a što… Više »

Vidoje
Gost
Vidoje

Pa nek se onda ne igra vatrom. Kakvo povlačenje priznanja, što govori ovaj.

Haris
Gost
Haris

Ništa strašno, od svjedoka špijuna dobija status optuženog, a špijune niko ne voli, naročito mu saradnici iz biznisa, vjerovatno neće još dugo hodati zemljom.

Vidoje
Gost
Vidoje

Neće vjerovatno dok je ovakve države. Ako je država jača od kriminalaca, itekako će biti zaštićen.

Bole
Gost
Bole

Je li kod nas stvarno regularno prijetiti povlacenjem izjave tako da ona izgubi validnost? Izjavio si drugar, i to bi trebalo da je dovoljno na sudu. On ako nece na sudjenju da potvrdi isto cisto formalnosti radi, mozete ga pustiti, ali mislim da mu se ne isplati – ovi ostali bi ga isprangijali.

Goran
Gost
Goran

Pa povukao je Sinđa tačnije još gore dao totalno suprotnu pa je dobio boravak u Lepoglavi, prva pouka je ne baviti se tim rabotama a druga bolje odrobijati pošteno nego praviti dil sa policijom pogotovu u ovakvim imitacijama države…

Send this to a friend