Hronika

Times of Malta: U multimilionski šverc droge iz Libije umiješane i grupe iz Crne Gore

Brod Maraja

Špediterska agencija sa Malte dovodi se u vezu sa multimilionskim švercom droge koji je prekinut sankcijama Sjedinjenih država prošle sedmice. Sumnja se da je droga plovila iz Libije u Italiju, a dalje i u druge djelove Evrope nedaleko od obala Malte, te da su u operaciju bile uključene organizovane kriminalne grupe iz južne Italije, Libije, Albanije i Crne Gore, piše Times of Malta.

Međunarodna mreža organizovanog kriminala je pod lupom prethodnih godinu i po dana i otkriveni su sumnjivi kontakti između grupe i državnih zvaničnika na ostrvu od kojih su neki navodno i dio tamošnje policije.

Javnost je za ovu akciju saznala nakon što su SAD nametnule sankcije na kompanije i pojedince koji su navodno dio organizovane mreže.

Među njima se nalazi i Libijac Fajsal al Vadi i njegova dva saradnika i zemljaka. Pod sankcijama je i malteška kompanija Alvefak.

Američko ministarstvo financija je saopštilo da su Vadi i njegov brod “Maraja” švercovali gorivo i drogu iz Libije u Evropu, koristeći Maltu kao “kapiju” ka Evropskoj uniji.

Prema podacima malteškog medija, podaci koje su bezbjednosne službe te zemlje sakupili pokazuju da je “Maraja” povezana sa otpremnim operatorom koji je već pod istragom zbog navodne povezanosti sa švercom cigareta.

Brod “Maraja” koji je navodno služio za šverc više tona kanabisa i kokaina u Evropu, trenutno plovi bez zastave, navode izvori bliski istrazi za Times of Malta.

Prema navodima iz američkih sankcija, Vadi je radio sa mrežom kontakata u Sjevernoj Africi i južnoj Evropi pri švercu droge preko Malte, kao i švercu goriva od Libije do Malte.

Navodno su i kanabis iz Maroka i u manjoj mjeri kokain iz Južne Amerike slani u Libiju gdje su skladišteni, primarno u luci Homs.

Kada je ponuda na evropskim tržištima opadala a cijene rasle, droga je prenošena u teritorijalne vode Malte odakle je tovarena na druga plovila kako bi se prodala u Evropi za značajan profit, piše Times of Malta.

Taj medij piše da se vjeruje da je u operacju umiješana kalabrijska mafija poznata kao Ndrangeta, kao i organizovane kriminalne mreže u Albaniji i Crnoj Gori.

8

avatar
1000
8
0
0
 
8
joko007anonimniKralj NikolaDarko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
joko
Gost
joko

Nebeski narod-svuda nas ima.Eksperti za šverc droge,ubistva,lopovluk svake vrste.Svaka čast!!

007
Gost
007

Nije to grupa vec drzavni vrh CG,centralni komitet za kokain DPS

anonimni
Gost
anonimni

U švercu i kriminalu smo kao Brazilci u fudbalu.

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Sin one ubijene novinarke veli da tragovi vode do pećine u CG. To ne objaviste.

Darko
Gost
Darko

A sro rade drzavni irgani u Crnoj Gori,sto ne uhapse nekoga?

Segota
Gost
Segota

Pa , izgleda da Amerikanci ne podnose konkurenciju…

Baraka
Gost
Baraka

I….?!

Marko
Gost
Marko

Po krimanali stvarno smo naj….

Send this to a friend