Hronika

Turski migranti platili krijumčarima od tri do četiri hiljade eura po osobi

Foto: Pobjeda

Crnogorska policija podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv turskih državljana K.P., G.E., i Y.R. zbog sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Policija sumnja da je krijumčarenje 39 turskih migranata izvršila organizovana kriminalna grupa, te da je jedrilicu „Posejdon“ obezbijedio K.P. i da je po ranije utvrđenom planu predao G. E. i Y. R. Kako je saopšteno iz Uprave policije, turski državljani su krijumčarima platili 3.000 – 4.000 eura po osobi da bi ih prevezli do Italije.

“Pripadnici Sektora granične policije su 16. decembra oko 20.00 sova registrovali neprijavljeno isplovljavanje plovila iz uvale Trsteno – Budva i njegovo kretanje u pravcu otvorenog mora. Odmah su preduzeli radnje iz svoje nadležnosti i u međunarodnim vodama, u pravcu Italije 17. decembra oko 04.35 časova zatekli i izvršili kontrolu jedrilice „Posjedon” koja je plovila pod crnogorskom zastavom”, pojašnjavaju u Upravi policije.

Nakon zaustavljanja, plovilo je uz pratnju policije vraćeno u Luku Bar, kada je utvrđeno da su jedrilicom upravljali G. E. i Y. R..

Utvrđeno je i da se u plovilu, osim njih dvojice, nalazilo još 39 turskih državljana, koji su, suprotno Zakonu o graničnoj kontroli ilegalno prešli državnu granicu bez zakonom propisane kontrole.

Plovilo je, naovde u saopštenju, registrovano za prevoz devet putnika i članova posade.

“Sa svim je upoznat državni tužilac u Specijalnom državnom tužilšatvu koji je naložio da se 17. decembra u 20,00 časova liše slobode G.E. i Y.R i da mu se ova lica uz krivičnu prijavu privedu na dalju nadležnost zbog sumnje da su izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Ovom krivičnom prijavom obuhvaćen je K.P.  i za njim je raspisana lokalna potraga zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije”, dodaju u policji.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Odsjeka za suzbijanje krivičnih djela krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnih migracija preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju identifikovanja drugih članova ove organizovane kriminalne grupe i njihovog procesuiranja.

“Tokom ovih aktivnosti od izvršilaca krivičnog djela službenici Uprave policije su privremeno oduzeli oko 3.000 eura, pet mobilnih telefona i jedrilicu. Lica koja su bila žrtve krijumčarenja su smještena u Prihvatilište za strance”, navode u policiji.

Send this to a friend