Hronika

Tužilaštvo: Ispitaćemo aferu Atlas, ako bude krivičnog djela, neko će odgovarati

Državno tužilaštvo Crne Gore tvrdi da će, ukoliko se dokaže da ima krivičnog djela u aferi Atlas, neko za to odgovarati.

Poručuju da će, u skadu sa Ustavom i zakonom, preduzeti sve neophodne mjere i radnje kako bi se u ovom slučaju utvrdile sve neophodne činjenice.

Državno tužilaštvo je reagovalo nakon što je predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević, dostavio  nekim medijima video snimak na kome se vidi kako bivšem gradonačelniku Podgorice i funkcioneru Demokratske partije socijalista DPS Slavoljubu Stijepoviću, predaje koverte, tvrdeći da u njima ima 97.500 eura.  Odmah je reagovao Stijepović govoreći da da je to klasična podmetačina. Stijepović je pozvao državne organe da ispitaju Kneževićeve navode. Predsjednik Atlas grupe, za kojim  je raspisana nacionalna potjernica, nedostupan je pravosudnim organima, jer se već danima nalazi navodno u Londonu.

<<<Stijepović o snimku Kneževića: Riječ je o smišljenoj podvali<<<

<<<Stijepović pozvao državne organe da ispitaju navode Kneževića<<<

Tužilšatvo se oglasilo saopštenjem u kojem navode da će, ukoliko se utvrdi da je učinjeno bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti za to će se snositi odgovornost.

“Državno tužilaštvo i u ovom , kao i u svim drugim predmetima, isključivo će primjenjivati zakon koji je jednak za sve. O utvrđenom činjeničnom stanju javnost će biti blagovremeno informisana”, naveli su iz Državnog tužilaštva.

<<<Knežević: Sve što znam znaće sva Crna Gora<<<

Aferu Atlas Knežević je pokrenuo nakon što je Centralna banka je uvela privremene mjere u IBM i Atlas banci. U IBM je 4. janura ove godine uveden stečaj, a za stečajnog upravnika imenovan je Milan S. Rakočević. Ocijenjeno je da Atlas banka može da preživi ukoliko bude dokapitalizovana. Knežević i četvoro njegovih saradnika terete se da su sa računa Invest banke Montenegro IBM na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe prenijeli 17 miliona eura.

Knežević je izbjegao privođenje jer se nalazi van Crne Gore. On se svakodnevo oglašava preko Instagrama, tvrdeći da je proces protiv njega politički motivisan te i da “glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izvršava naređenja predsjednika države Mila Đukanovića”.

Takođe, Knežević se dva puta oglasio preko dnevnog lista Vijesti iznoseći i tvrdnju da je godinama finansirao DPS.

Knežević je u drugom obraćanju Vijestima kazao i da će doći u Crnu Goru i “rado odgovoriti na svako pitanje ukoliko Specijalno tužilaštvo prestane da maltretira njegove zaposlene i povuče besmislene optužne prijedloge protiv njih, prekine nerazumno ponašanje privremene uprave u Atlas banci i ukine odluku o stečaju u IBM-u”. Ni u jednom obraćanju medijima Duško Knežević nije iznio dokaze za svoje tvrdnje. Zbog nelegalnog pribavljanja više od pola milijarde eura krivične prijave podnijete su protiv 174 osoba i firmi, a među osumnjičenima je i šest bivših i sadašnjih službenika Atlas banke.

Knežević ranije optužio glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da je pokušao da ga poveže sa pokušajem terorističkog napada, na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine i da je zato tada uhapsio vozače njegove Atlas banke, zbog sumnje da su pokušali da “operu” 100.000 eura na šalterima te banke. Knežević je, u međuvremenu, saopštio da je taj novac bio namijenjen za finansiranje DPS-a i da ima dokaz za porijeklo novca.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zatražilo je od policije da provjeri gdje se nalazi Knežević i predložilo raspisivanje nacionalne potjernice.

<<<Katnić zatražio raspisivanje potjernice za Kneževićem<<<

Knežević je izbjegao hapšenje koje je naložila specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, samo nekoliko dana prije izdavanja naloga, kada je napustio teritoriju Srbije.

Knežević još nije označen kao organizator grupe koja se sumnjiči za pranje novca, niti je taj postupak završen. Za sada je zvanično osumnjičen samo za krivično djelo zloupotreba u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, čime je, kako se sumnja, budžet oštećen za 1,9 miliona eura.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

Nema tu krivičnog dijela, već viđeno. Stavite to ad akta ispod afere “Telekom”.

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Migo pare si digo.oni ga moraju procesuirat zbog javnog mnjenja.razboli se migo dok si na vrijeme posle ce bit providno.

Masss
Gost
Masss

Rekao tata da mozete pystit portsl da radi! Pi i vi dte nekakvi novinari i vi kao nesto znate.

Stedisa
Gost
Stedisa

Drzava ote narodu pare i niko nista. Cutimo stoko!

Osa
Gost
Osa

DA LI JE MOGUĆE DA SU OVO REKLI !? DA ĆE NEKO ODGOVARATI ZA KRIVIČNO DJELO ? SAMI PRIZNAJU DA TOLIKO TOGA PROĐE NEKAŽNJENO ! SPRDNJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

dejo
Gost
dejo

samo u dona nedirajte nije on jok ma kakvi obraza mu dje bi on pare ma dajte nemojte molim vas on je postenjacina pitajte milogorce

Ćotek
Gost
Ćotek

Ako i dako 😻😻😻😻
Naše nezavisne institucije će do detalja ispitat ovu aferu – ako je ovdje afera.
Volim svoju Crnu Goru pa da je još crnja 🥰🥰🥰🐑

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Što se tiče Miga, ne mogu mu ništa, riječ duška afera atlas, optuženog za krađu i pranje preko 550 miliona eura, protiv riječi Miga!

piko
Gost
piko

koje je dusko clan partije,ko su njegovi drugovi bili,kako se obogatio,ko mu je pomogao u tome,ko je cutao i aminovao sve sto je do sad radio,koju je partiju pomagao pred svake izbore….

Gost
Gost
Gost

Mora neko objasnit , odakle pare i zasta su namijenjene. Radi se o novcu koji je van bankarsko sistema, kako je podignut , na koji način, dali je neko platio porez na dobit za taj novac., itd.

SeDeTe
Gost
SeDeTe

Nešto je šušnulo.
Ko će vjetar ufatit

piko
Gost
piko

afera atlas je druga afera a ovo je Migo afera

vjerovao ili ne
Gost
vjerovao ili ne

ima li ikakav dugi đavo pare preuzeti no bivsi ministar prosvjete

dali
Gost
dali

za ove je hag oni ne dasu pocinili krivicno djelo vec genocid nad svojim narodom

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Zasto ne objavite novi snimak duska knezevica? imate na instagram da pogledate.

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Eti ti instagram pa gledaj

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Ti imas oci pa gledaj, ja vjerujem sto mi kazu

Destroyer
Gost
Destroyer

Od tih sredstava kojima je naplaćena krv 10.000 poginulih Crnogoraca na Mojkovcu, Romaniji i Lovćenu i sveukupna šteta izazvana ratnim razaranjima u Prvom svjetskom ratu sagrađen je i Bijeli Dvor u Beogradu i kraljičina vila u Miločeru. Savjet četvorice: Dejvid Lojd Džordž, Vitorio Orlando, Žorž Klemanso i Vudro Vilson.

Send this to a friend