Hronika

U borbi protiv kriminala pomoć eksperata dobrodošla: Crnoj Gori kao i Brazilu potreban Betmen

Outside help needed ASAP (Photo: UNDARK)

Serija nerasvijetljenih obračuna kriminalnih grupa, u kojima je ubijeno i povrijeđeno više osoba u Crnoj Gori podstakla je na razmišljanje, kako bezbjednosni sektor tako i državni vrh, da u cilju otkrivanja počinilaca i nalogodavaca ovih krivičnih djela, potraže pomoć od kolega iz regiona i Evrope.

To je nedavno nagovijestio i premijer Duško Marković kada je kazao da država “neće žaliti angažovanje ljudskih resursa, koje nemamo, nećemo žaliti novca, koji nam je potreban da ovom izazovu stanemo na kraj”.

On je najavio da će od evropskih partnera tražiti da rade zajedno sa crnogorskim kolegama u borbi protiv kriminala jer to kako je rekao nije samo domaći, već i širi problem.

Da je saradnja crnogorskih bezbjednosnih službi sa kolegama iz regiona u rasvjetljavanju i sprečavanju najtežih krivičnih djela neophodna potvrdio je ranije sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselin Veljović koji je rekao da je sjedište kriminalnih grupa iz Crne Gore u zemljama regiona.

Kriminalni obračuni nisu problem samo Crne Gore nego većine zemalja svijeta. Neke se više, a neke manje uspješno bore protiv ove savremene pošasti. Nije nepoznato, a ni neobično da neke države potraže pomoć spretnijih, sposobnijih i osposbljenjijih zemalja, koje imaju veće iskustvo u borbi protiv kriminala.

Premijera Albanije Edija Ramu, krajem prošle godine, nije bilo sramota da javno od Evropske unije zatraži pomoć kako bi donekle suzbio kriminal u njegovoj zemlji.

Rama je jasno saopštio da želi podršku država članica Evropske unije u borbi protiv kriminalnih klanova, koji profitiraju od prodaje droge, prostitucije, trgovine ljudima i drugih nelegalnih aktivnosti.

“Želimo vašu pomoć i zauzvrat nudimo našu, da uhvatimo ove ljude i dovedemo ih pred lice pravde”, poručio je Rama u pismu državama EU.

Poznato je da je borba protiv organizovanog kriminala, posebno trgovine drogom, jedan je od ključnih izazova Albanije.

Da pomoć eksperata u borbi protiv kriminala ne traže samo manje razvijene države potvrđuje i primjer Holandije koja je priznala da postaje narko-država, i saopštila da njihova policija traži pomoć u borbi protiv kriminala.

Holandska policija saopštila je početkom ove godine da sa ljudstvom sa kojim raspolaže, može da se obračuna tek sa svakom devetom kriminalnom grupom te da zbog toga traži pomoć.

Amsterdamski načelnik policije Pieter-Jap Albersberg tvrdi da policija posvećuje 60-70 odsto vremena pokušajima da se izbori sa ubistvima koje imaju veze sa kriminalnim grupama.

Jedna zanimljivost u borbi protiv kriminala zabilježena je 2012. godine u Brazilu, kada je policija brazilskog grada Taubate suočena sa porastom kriminala odlučila je da, u zaštiti svojih sugrađana, posegne za posebnom vrstom pomoći-angažovala je Betmena.

Obučen u kostim junaka čuvenog stripa brazilski Betmen pomagao je policiji u borbi protiv svih vrsta kriminala, od ubistava preko krađa do krijumčarenja droge.

Njegov zadatak bio je da patrolira gradom u kostimu superjunaka, a policija se nadala da će on svojom pojavom uspjeti da zbuni kriminalce.

Nije poznato da li je i koliko kriminalnih djela spriječio Betmen u Brazilu.

Razvijene zemlje svijeta ne bježe od pomoći da zemljama Balkana pomognu u sprečavanju kriminala. Tako je početkom godine Norveška odlučila da kroz vrijedan 1.975.000 dolara unaprijedi rad Uprave kriminalističke policije Srbije.

I Crna Gora se u prethonom periodu angažovala u osposobljavanje kadra i opreme za borbu protiv kriminala ali nakon najnovijih dešavanja čini se da još više mora ulagati u bezbjednosni sektor.

Crna Gora ima ozbiljan problem u sprečavanju i rasvjetljavanju kriminalnih djela i očekuje se što hitnija realizacija najave premijera Markovića da će angažovati sve resurse i potražiti ekspertku pomoć u rješavanju ovog trenutno najvećeg izazova koji stoji nad glavom-policiji, tužilaštvu, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, sudstvu…

Možda bi ponovo trebalo aktuelizovati i inicijativu o formiranju Balkanske policije koja je pokrenuta 2013. godine koja bi bila zadužena za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i ilegalnih migracija, a činile bi je policijske snage iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Aleksandra Obradović

84 Komentara na "U borbi protiv kriminala pomoć eksperata dobrodošla: Crnoj Gori kao i Brazilu potreban Betmen"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend