Hronika

U Nikšiću uništeno skoro 1.357 komada oružja

Foto: Onogošt.me

Međunarodni dan uništavanja oružja širom svijeta obilježava se 9. jula, a tako je bilo i danas u Institutu za crnu metalurgiju u Nikšiću gdje je uništeno 1.357 komada oružja.

Kako je kazao državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović, uništeno je 660 pištolja 27 revolvera, 93 automatske puške, 72 poluautomatske pušake, 4440 pušaka, 56 automata, osam puškomitraljeza, jedan ručni opasač, metalnih djelova za oružje 145 i 24.673 komada municije različitog kalibra.

Sve ovo oružje je pravosnažno oduzeto oružje, kao i ono prikupljeno kroz kampanju „Poštuj život, vrati oružje“.

Foto: Onogošt.me

„Crna Gora i ove godine se pridružuje regionalnoj akciji uništavanja oružja radi podizanja i unapređenja svijesti o problemu posjedovanja oružja, o opasnostima i štetnim posljedicama posjedovanja ilegalnog oružja i potrebi njegovog smanjivanja, radi povećanje stepena bezbjednosti. S druge strane, obilježavanjem ovog datuma podsjećamo se na opasnost koju višak oružja, kao i nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje predstavlja za našu sigurnost i ukupnu bezbjednost“, kazao je Pejanović.

Kako je kazao šef Sektora za demokratsko upravljanje i Sektora za ekonomiju i životnu sredinu u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori Tomica Paović, ovaj dan služi kao podsjetnik na opasnosti koje vatreno oružje nosi sa sobom.

On je napomenuo da su bili vrijedni i tokom cijele godine pa su tako u junu uništili 27.757 metaka, a da će u septembru istopiti još 24.673. Ukupno do kraja godine broj uništene municije će dostići skoro 53.000.

„Iako se fokusiramo na smanjenje viška nelegalnog vatrenog oružja u posjedu građana, istovremeno radimo i na unapređenju opšte bezbjednosti u policijskom i vojnom sektoru. To podrazumijeva uvođenje sigurnosnih standarda i konkretnih mjera, posebno kroz rekonstrukciju prostora za bezbjedno skladištenje municije. Uz finansijsku podršku EU, pod okriljem našeg SEESAC programa, takođe ćemo renovirati dvije prostorije za čuvanje dokaznog materijala, što će u krajnjoj liniji unaprijediti efikasnost istražnog postupka i krivičnog gonjenja“, najavio je on.

U proteklih nekoliko godina na Institutu za crnu metalurgiju uništeno je 4.412 komada vatrenog oružja i 900 komada djelova oružja.

5 Komentara na "U Nikšiću uništeno skoro 1.357 komada oružja"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend