Hronika

U Podgorici ukradeno 100 bicikala, kako ih sačuvati

U Podgorici je tokom prethodne godine ukradeno oko 100 bicikala, od čega je 30 krađa rasvijetljeno, pokazuju podaci Uprave policije. Čak 20 pronađenih bicikala nalazi se u stanici policije, jer njihovi vlasnici nijesu prrijavili krađe. Osim pojedinaca koji samostalno kradu, postoje i dobro uigrane grupe koje svoj plijen obično odnose van granica Crne Gore i prodaju ih organizovano na crnom tržištu.

Policiji je u 2018. prijavljena krađa oko stotinu bicikala.

“Od toga je nadležni tužilac kvalifikovao 16 teških krađa, 10 krađa, a po 74 prijave je konstatovano sitno djelo krađe jer vrijednost je ispod 150 eura. Tridesetak ovih krađa je uspješno rasvijetljeno”, kazao je CdM-u predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković.

U 2017. godini prijavljena je krađa 72 bicikla.

“Tužilaštvo je kvalifikovalo 10 teških krađa, dvije krađe, a ostalo su sitna djela krađe”, ističe Zeković.

Procjene su Savjeta i policije da se značajan broj ukradenih bicikala ne prijavljuje. Stoga Savjet poziva građane da prijave svaku krađu, a sačuvani račun, odnosno deklaracija koja sadrži i serijski broj bicikla, i te kako može pomoći prepoznavanju.

Zavisnost od heroina najčešći uzrok krađa

Radeći na ovoj temi Savjet je prepoznao da je najčešći razlog, uzrok, izvršenja krivična djela krađe, uključujući i bicikala, prema podacima koji su dostupni građanskoj kontroli policije, zavisnost od heroina.

“Savjet je prepoznao važnost postojanja određenih javnih i alternativnih programa u koje se mogu uputiti, zbog podrške i rehabilitacije, zavisnici koji su povratnici u izvršenju krivičnih djela. Zavisnost postaje kompluzivna i isrcpljujuća pa posebno treba imati u vidu činjenicu da su isti do okonačanja postupaka koji se protiv njih vode nalaze na slobodi i bez odgovorajuće podrške za borbu protiv zavisnosti. Tako nastavljaju da djeluju protiv imovine i integriteta građana sprovodeći različite krađe kako bi podržali svoju zavisnost. Savjet je ocijenio da ta činjenica uznemirava i izaziva nesigurnost građana i da je neophodno postojanje servisa kojim se pomaže zavisnicima, spriječava kriminal i smanjuje ukupna šteta po zajednicu zbog upotrebe droga”, ocijenio je Zeković.

On je nedavno posjetio stanicu kriminalističke policije za suzbijanje imovinskog kriminaliteta CB Podgorica. Tom prilikom je ustanovio da se u skladištu nalazi dvadesetak bicikala čiji vlasnik nije pronađen.

“Zato Savjet upućuje građane koji imaju sačuvanu dokumentaciju, bez obzira da li su blagovremeno prijavili krađu, da se konsultuju sa policijom”, ističe Zeković.

U Podgorici se voze bicikla vrijedna kao automobil

Iz NVO Biciklo.me za CdM ističu da je policija, po pitanju učestalih krađa bicikala u Podgorici, obično pasivna pa se veliki broj pokradenih biciklista njima obraća radi pomoći.

“Smatra se da su bicikli manje vrijednosti od onih, propisanih 150 eura, što nije tačno. Kod nas se uglavnom voze bicikli znatno veće vrijednosti, pa čak i oni koji imaju cijenu novog automobila niže srednje klase. Zbog toga se najveći broj biciklista i ne obraća policiji radi intervencije, što nije dobro”, kazao je CdM-u Dejan Tofčević iz ove NVO.

Prema njegovim riječima, osim pojedinaca koji samostalno “operišu”, postoje i dobro uigrane grupe koje svoj plijen obično odnose van granica Crne Gore i prodaju ih organizovano na crnom tržištu.

“U našoj anketi je čak 56 odsto ispitanika istaklo da upotrebu bicikla u Podgorici otežava visok rizik da bude ukraden”, ističe Tofčević.

Postojanje aktivnog biciklističkog registra, smatra on, pomoglo bi smanjenju krađa i umanjilo trgovinu otuđenim biciklima.

“Naša preporuka je da vam bicikl uvijek bude u vidnom polju. Ukoliko niste u prilici da tako postupite potrebno je kupiti kvalitetan sistem za zaključavanje bicikala. Ona jeftina kineska sajla koja košta nekoliko eura na pijaci vam neće sačuvati bicikl jer je potrebno svega nekoliko sekundi da bi bila presječena. Kada kupite dobar sistem za zaključavanje vrlo bitno je da ga pravilno koristite, na našoj Facebook stranici možete naći nekoliko postova na tu temu, a na internetu možete naći obilje korisnih savjeta”, savjetuju iz ove NVO.

Ne čuvati bicikla u ulazima zgrada

Ne preporučuju čuvanje bicikala u ulazima jer je to mjesto odakle najčešće budu ukradeni.

“Ako nemate odgovarajuću prostoriju preporučujemo da ih čuvate u kući ili stanu”, ističe Tofčević.

Ova NVO predložila je Glavnom gradu da se zakonskom regulativom propiše postojanje biciklana u novoizgrađenim objektima kako bi olakšali stanarima njihovo čuvanje.

“Ako i pored svega se desi da vam bicikl bude ukraden obavezno prijavite policiji, da im statistika ukaže na problem najčešćih krađa u našem gradu, a možda ga negdje i nađu. Obavezno zapišite broj koji se nalazi na ramu ispod pedala, to je njegov identifikacioni broj i može pomoći prilikom potrage”, zaključio je Tofčević.

I Savjet za građansku kontrolu policije preporučio je Upravi policije da inovira svoj internetski sajt sa korisnim preventivnim i praktičnim savjetima prema građanima kako bi se zaštitili od krađa kao i da se fotografije pronađenih predmeta takođe javno predstave.

Savjet ohrabruje i građane da prijave svaku krađu jer je to važno za zaštitu njihove imovine.

“Utvrdili smo da ima prostora da policija osnaži svoju komunikaciju sa građanima na način da intenzivira pružanje praktičnih i kvaliretnijih informacija kako da se građani zaštite od krađa i šta da urade kada postanu žrtve krađe. Preporučili smo i da se osnaži kontakt sa skupštinama etažnih vlasnika i agencijama koje im pružaju usluge upravljanja i održavanja”, kazao je CdM-u Zeković.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Da moje je
Gost
Da moje je

Imaju li heroinski zavisnici pravo glasa? Odlično! Zahvaljujući DPS-u, na dan izbora neće imat potrebu da kradu i građani će bit sigurni

Nego kako
Gost
Nego kako

Sistem pravljen za lupeze, u drzavi dje je plata po 300e, proglasiti da nije kradja do 150e mogu samo budale. U prevodu, kradite ali pazite da ne predjete 150e i obavezno glasajte za drps koji je sve to omogucio.

Roki
Gost
Roki

Nego: Ako počnu i te sitnice da rješavaju, neće imati vremena za važne poslove. Znaš li ti, druže, koliko inspektori imaju posla po kafanama i na igricama?!

hjkh,jk
Gost
hjkh,jk

Obavšetanja o novim odgovorima?

Farisej
Gost
Farisej

Meni lično su ukrali biciklo iz ulaza, prijavio sam policiji i to je to. Nisu mi se glaskali. Biciklo nije imalo vrijednost 150 eura. I smatram da vecina nas vozi manje vrijedna bicikla, odnosno ono ako kosta 500 eura novo (polovno policija procijeni oko 150 :). Kao roditelj sam svjestan da su izduvni gasovi automobila najveća prijetnja zdravlja nase djece.… Više »

Roki
Gost
Roki

I ja sam prijavljivao prvih nekoliko puta, i to krađe vrijednije od 150. Poslije sam digao ruke, jer se sve svodi na to da ispituju mene, a ne lopove. Ključna pitanja na ispitivanju oštećenog su: 1) Kako mu se majka prezivala kad je bila đevojka i 2) Koje je zanimanje oštećenog, pri čemu je nejasno da li je zanimanje školska… Više »

Popaj
Gost
Popaj

Mora da ih je milo ukra

Ablek
Gost
Ablek

A u ulazima veliš da se parkiraju. Pa 30 stanova u ulazu, ako svi ostave po biciklo na stepeništu eto veselja?! Svoje biciklo, plinsku flašu, gajbu i konja treba da držiš u svom stanu, a ne u zajedničkom prostoru da drugi preskaču preko njega!

Serdar
Gost
Serdar

Lopovima polomiti ruke da ne mogu da kradu i za nauk drugima da će isto proći ako se odluče za krađu. I za krađu od 5€ teba kažnjavati .Visestruke lopove svaki put kada se ufate u krađi rigorozno kažnjavati ali ne da leže u Spužu nego da nadoknade radom svoj boravak tamo ,da zarade za ishranu ,smještaj i garderobu.

Slavko
Gost
Slavko

Parkirati ih sto dalje od mjesta dje dpsovci mogu da ih uoce…

Nemanja
Gost
Nemanja

Provjerite da nisu na Cetinje…

Popaj
Gost
Popaj

Ja sam 4 bicikla ukra

Srčani problem
Gost
Srčani problem

Vele li ovo da treba krađe prijavljivati radi statistike? Eto sam prijavio kad su mi ukrali biciklo, i to sam morao dolazit sjutradan jer samo do 3 po podne rade za prijavu. Nikad me niko zvao nije, a imali su na raspolaganju snimak sa lopovom. Što se mene tiče, lopova kojeg uhvatim na djelu lomim od batina. Podrazumijeva se da… Više »

Danko
Gost
Danko

Trla baba lan! Ako nema kazne za pocinioca ( par mjeseci u hotelu u Spuzu nije kazna) nema nikakve potrebe ni da se prijavljuje kradja ni da se hapsi pocinioc! Obicna budalastina!!! Cim izadje nastavlja po starom jer ga ne brine oce li opet poc!!! Ali dobro mora se nesto servirat!

Lipovo
Gost
Lipovo

Zekoviccu, ssto ne ,,posjeti ili podsjeti,, krim. policiju da ti daju podatak otkrivenih vinovnika nekoliko desetina zapaljenih auta u PG, jer je vrijednost jednog vecca od svih 100 bicikala zajedno (skuplja se chuvaju u ,,spavaccoj sobI,,). Svoj Izvjesstaj si mogao I usmjeriti na skuplju kozmetiku.

Sasa Zekovic
Gost
Sasa Zekovic

Molimo podnesite prituzbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije u Skupštini Crne Gore. Nema razloga da se ne provjeri postupanje policije u bilo kojoj situaciji.

Mensur Mrkulić
Gost
Mensur Mrkulić

Nemojte se obraćat Građanskoj kontroli, ne štite nikoga do svoje plate. Ja sam im se obraćao zbog nadležnih iz policije koji su postavili 500+ ležećih po Podgorici, i sve što su uradili je da su mi dali lažnu nadu da će ispravno postupiti. Ovi su se pozvali na neki zakon da imaju pravo da postavljaju te primitivne naprave po putevime,… Više »

freeman
Gost
freeman

Sramota kakvi su nam zakoni I načela. Kradja je kradja pa makar bila I ispod 150€. Znaci ukoliko nemam novca da kupim biciklo ili bilo sta drugo iznad 150€, slobodno me mogu pljačkati. Ukoliko sam krenem da odbranim imovinu, zavrsicu u zatvoru zbog povrede lopova. E druga su prica gospoda koja voze bicikla od 1000/dvije eura. Njima bi trebalo izaci… Više »

Ime Vase
Gost
Ime Vase

Da nisu ona sto je Grad subvencionirao(citaj namjesteno)

Send this to a friend