Hronika

SAJ zakucao na vrata šefa i članova škaljarskog klana

Crnogorska policija nastavila je zorom borbu protiv organizovanog kriminala i to akcijama u Podgorici i Kotoru. Dvije osobe su uhapšene u Podgorici, a krivična prijava podnijeta je protiv jedne osobe u Kotoru. Oduzeti su oružje, municija, eksplozivne materije, vozila, sredstva komunikacije, novac i dokumenta.

Prema saznanjima CdM-a, pretresene su prostorije koje koristi jedan od navodnih vođa škaljarskog klana Igor Dedović i pojedinih pripadnika te grupe koje se nalaze u luksuznom kompleksu “Pentagon“ u Škaljarima.

Policija provjerava i zakonitosti sticanja novca za gradnju kompleksa “Pentagon“ u Kotoru i kupovinu stanova u ovoj zgradi.

Dedović je zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje eksplozivnih naprava osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i dva mjeseca zatvora, a za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Policija je pretresla i stanove Dalibora Tomovića, zvanog Daba, koji figurira kao jedan od istaknutih članova škaljarske grupacije.

Pretresen je i stan Aleksandre Đurić, supruge pokojnog Dalibora Đurića koji je ubijen prošle godine dok je šetao poluotvorenim odeljenjem spuškog ZIKS-a. Ona je, kako saznaje CdM, bila meta pretresa i u prošloj akciji policije.

“U Kotoru je oduzeto šest vozila; 13 mobilnih telefona i veći broj SIM kartica;više tablet i lap top računara i USB memorija za skladištenje podataka; ručni sat marke “Rolex”, 2.000 eura gotovog novca;  dokumentacija o različitim vrstama novčanih transkacija i dužničko – povjerilačkim odnosima; bankovne kartice i instrukcije za obavljanje finansijskih transkacija; dokumentacija koja se odnosi na moguće isplate licima koja su uključena u krijumčarenje narkotika na međunarodnom nivou; notarski zapisi i više fotografija na kojima se nalaze članovi organizovanih kriminalnih grupa i njima bliska lica”, kazali su nam u UP.

U Podgorici policija je u prethodna dva dana pretresla četiri lokacij. Kontrolisana su bezbjednosno interesantna lica, a uhapšeno je dvoje.

“U Podgorici je pronađen pištolj nepoznate marke cal. 7,65 mm; dva pištolja sa dva okvira; okvir od automatske puške i 30 komada municije za automatsku pušku; četiri komada pištoljske municije; 200 komada metaka različitog kalibra; devet komada pištoljske municije call 9mm i sporogoreći štapin i 12 klasova eksploziva nepoznate marke”, kazali su u UP.

Policija je prije dva dana u Zagoriču zaustavila vozilo u kojem su se nalazila tri bezbjednosno interesantna lica.

Kada su vidjeli policiju, oni su odbacili pištolj nepoznate marke cal. 7,65 mm.

“Sva tri lica, R.M. (23), koji je upravljao vozilom, i G.A. (20) i J.A. (33), su privedena. Od njih su uzete izjave”, ističu u UP.

Dalje, službenici CB Podgorica su pretresli stanove i druge prostorije J.I. (25).

“Pretresom porodične kuće pronađeno je četiri komada pištoljske municije a u drugoj kući na selu pronađen je okvir od automatske puške i 30 komada municije za automatsku pušku. J.I. je uhapšen i nakon kriminalističke obrade je uz krivičnu prijavu sproveden nadležnom državnom tužiocu u ODT u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materij”, navode u UP.

Policija je uhapsila S.Ž. (54) iz Podgorice kod koga je pronašla devet komada pištoljske municije cal. 9mm, dva pištolja sa dva okvira, oko 200 komada metaka različitog kalibra (pištoljska i puščana municija), sporogoreći štapin i 12 klasova eksploziva nepoznate marke.

Višemjesečna borba protiv kriminala

Crnogorska policija već mjesecima vodi intenzivnu borbu protiv kriminala.

Službenici Uprave policije, u aktivnostima koje sprovode u borbi protiv organizovanog kriminala a koje koordinira Sektor kriminalističke policije su, u 14 akcija koje su sprovedene od početka oktobra izvršili pretrese na 214 lokacija na jugu i sjeveru i u centralnoj regiji.

Priveden je veliki broj lica, a oduzeti su vatreno oružje i municija, hladno oružje, skupocjeni automobili, droga, sredstva komunikacije, ugovori i druga dokumenta, novac i druge stvari.

Aktivnosti policije na otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju organizovanog kriminala se nastavljaju.

Željka Bojanić, Slađana Đukanović

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend