Hronika

Veljović: Štitićemo državu od svih koji na nju atakuju, za godinu 19 ubistava, rasvijetljeno 17

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna, a Uprava policije štiti i štitiće državu od svih onih koji na nju atakuju, poručio je direktor Uprave policije Veselin Veljović na konferenciji za medije.

“Poštujući različitosti i zalaganja iskazana na demokratski način podsjećam da zakon mora biti jednak za sve i naglašavam da ćemo državu štititi od svih koji na bilo koji način na nju atakuju i nikome nećemo dozvoliti da ugrozi vitalne vrijednosti zajedništva svih njenih građana. Naša misija i odgovornost jeste očuvanje mira i bezbjednosti u državi u kojoj živimo i radimo i koju ćemo sjutra ostaviti našoj djeci, uz uvjerenje da odgovornost za bezbjednost moraju snositi i građani kao subjekt bezbjednosti, svojim promišljenim ponašanjem i djelovanjem”, istakao je Veljović.

Govoreći o javnim okupljanjima kojima su kršene mjere NKT-a, Veljović ističe da su ona predstavljala stvarnu opasnost od širenja virusa.

“Policija je istrajno vršila svoju funkciju i primjenjivala ovlašćenja prema svim nesavjesnim pojedincima, pa iz redova SPC. Brojni napadi i manipulacije koje su konstruisane u javnosti uperene protiv policije neće nas spriječiti da svoj posao i dalje obavljamo savjesno, zakonski i odgovorno”, poručuje Veljović.

On je kazao da je tokom obezbjeđivanja neprijavljenih okupljanja povrijeđeno 49 policijskih službenika.

“Policija će odlučno zaštiti svakog policijskog službenika, a odgovorne za ovo devijatno ponašanje privesti pravdi”, jasan je Veljović.

Od jula prošle do jula ove godine počinjeno je 19 ubistava, od kojih je 17 rasvijetljeno.

“Četiri ubistva se dovode u direktnu vezu sa organizovanim kriminalnim grupama i njima bliskim licima. Rasvijetljena su i tri ubistva iz prethodnog perioda koja su posljedica djelovanja organizovanih kriminalni grupa. Efikasna akcija policije i specijalnog tužilaštva i rasvjetljavanje ubistva koje se dogodilo prije nekoliko dana na području Zete rezultiralo je hapšenjem izvršilaca teškog krivičnog djela i potvrdilo institucionalnu snagu i kapacitete crnogorske policijske organizacije”, navodi Veljović.

Poručuje da je predani rad na rješavanju najtežih krivičnih djela i dalje u fokusu rada policije.

“Mi ćemo istrajati u namjeri da najteža krivična djela budu rasvijetljena bez obzira na to kada su počinjena”, jasan je Veljović.

Policija se, ističe Veljović, efikasno obračunava i sa uličnom prodajom droge.

“Koristim priliku da poručim svima onima koji se bave ovim nezakonitim radnjama da su se prevarili ako misle da će proći nekažnjeno. Zdravo i sigurno odrastanje naše djece je najvažnije za sve nas. Mladi, kao najranjivija kategorija su u periodu odrastanja najpodložniji ovoj pošasti koja razara zdravo tkivo društva što nameće obavezu svih činilaca zajednice da se uhvati u koštac sa ovim problemom”, naveo je Veljović.

Dodaje da je sprovedenim istražnim radnjama u 1.316 pojedinačnih zaplijena na teritoriji Crne Gore oduzeta 1,1 tona različitih vrsta narkotika, a odgovorni za ove kriminalne aktivnosti su sankcionisani.

“Na planu međunarodne policijske saradnje u oblasti borbe protiv krijumčarenja droga sprovedeno je 15 kriminalističkih istraživanja, od kojih je 13 međunarodnog karaktera u saradnji sa partnerskim službama i Specijalnim državnim tužilaštvom. Učestvovali smo u šest policijskih akcija na međunarodnom nivou, koje su rezultirale  zaplijenama oko 10 tona opojne droge van teritorije Crne Gore, od čega oko osam tona kokaina”, ističe on.

Borba protiv krijumčarenja i nedozvoljene trgovine cigaretama se sprovodila u prethodnih godinu dana kroz dva kriminalistička istraživanja i jedan obavještajni projekat u saradnji sa Specijalnim državnom tužilaštvom i osnovnim tužilaštvima.

“Policija je u ovom periodu zaplijenila oko milion i po paklica cigareta”, ističe Veljović.

Policija je provela značajna kriminalistička istraživanja na otkrivanju poreskih utaja i nezakonitosti prilikom prikazivanja i plaćanja poreskih obaveza prema državi.

“Policijsko – tužilčke aktivnosti rezultirale su krivičnim gonjenjem 324 fizičkih i 116 pravnih lica pred nadležnim tužilštvima a utvrđeno je da je njihovim nezakonitim radnjama nastala šteta od preko 15 miliona eura po budžet Crne Gore”, kazao je Veljović.

Policija je u javnom sektoru otkrila 29 slučajeva korupcije za šta krivično odgovara 35 osoba, dok je u privatnom sektoru otkriveno 28 ovih slučajeva.

“Osim toga, Specijalnom državnom tužilaštvu procesurana su 53 fizička i 15 pravnih lica koja se terete da su koruptivnim djelima na organizovan način pričinila štetu od oko osam miliona eura. Naša finansijsko obavještajna jedinica je spriječila pranje novca u iznosu od oko 10 milion eura”, ističe Veljović.

Bezbjednosni izazovi su, dodaje prvi čovjek policije, aktuelni i danas.

“Tako da svima onima koji pokušaju stvoriti ambijent nestabilnosti i osjećaj nesigurnosti kod građana poručujem da neće imati uspjeha jer je naša volja postojana a odlučnost neupitna što smo pokazali i u periodu koji je za nama. Crnogorska policija će u svim situacijama zakonito, energično, profesionalno i jedinstveno reagovati kako bi obezbijedila dosljednu primjenu zakona, sačuvala mir i spokoj svake porodice i svih građana”, poručio je direktor.

On je prokomentarisao i jučerašnju situaciju kada je Jovica Vukotić više puta hapšen, pa pušten iz zatvora.

“U skladu sa jednim postupkom koji je juče okončan, imali smo u saradnji policije i tužilaštva zahtjev da on bude ponovo bude sproveden na izdržavanje kazne od tri mjeseca. Dodatne okolnosti i nesporazumi koji su se desili ne bih želio komentarisati, niti identfikovati odgovornost na bilo koju adresu”, kazao je Veljović.

S.Đukanović

32

avatar
1000
22
10
0
 
31
PraviCGPljevljakSreckoMirjanaPol
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pljevljak
Gost
Pljevljak

Čovjek se debelo ugradio utemelje Crne Gore naprijed Vesko. Ne može nam niko ništa jači smo od sudbine. Poz.

PraviCG
Gost
PraviCG

Poyyy

Mirjana
Gost
Mirjana

Gospodine Veljović, imate punu podršku civilizovanog ,demokratskog i vecinskog dijela Crne Gore!!!
Svaka čast i samo tako nastavite!

PraviCG
Gost
PraviCG

Poyyy

Pol
Gost
Pol

Evo ovaj opet bajke prica!Samo kad se ne bi pojavljivao,mozda bi i situacija bila bolja…Da je nama drza u zastititi od njega i ovakvih sve bi supwr bilo.

Thor
Gost
Thor

Drzavu niko ne napada. Daj Boze da se i ova situacija politicka smiri, jer ovo je zaista uzas u kakvim vremenima zivimo. Sad odjednom postadose gradjani CG, neprijatelji CG. Treba nam dijalog na svim nivoima.

tata
Gost
tata

Vecu glupost u zivotu nisam procitao hahaha 1 ubistvo rijesili nijesu

mikele
Gost
mikele

Onda se samouhapsite jer toj drzavi koju branis uništiste sve od ekonomije do prirode

Bozidar
Gost
Bozidar

Nekako bi bilo najbolje kad bi ste državu zaštititili od vas samih jel vi ste najveći problem i zato nemojte nas više štititi ako boga znate.

Ranko
Gost
Ranko

Ne izlazi na Tv ko Boga te molim,cim izadjes odma neka dalavera i pucnjava bude

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Jeste li tako stitili stanovnistvo jednog udaljenog sela ostine na śeveru Crne Gore 90-tih?

Haris
Gost
Haris

niko drzavu ne napada,samo vlast,zamjena teza.Nezavisnost cemo braniti zivotima,ali promjena vlasti je normalan proces

radoje
Gost
radoje

Bravo, to ne shvataju Oni misle ako napadas dps da nadas drzavu.

Sneza
Gost
Sneza

Neka ti Sef kupi još jedan stan pošto si dobro odradio posao
Da je ovo normalna država ti bi sa šefom davno bio u spuz

Pol
Gost
Pol

Tacno tako!Od njih treba stititi drzavu!

Milion
Gost
Milion

A ne hapsite nalogodavce nego tu boraniju sto ubija za 10 hiljada eura.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Puna podrska za UP i Veljovica.Vi ste CG vakcina za svetosavski virus.

Goran pg
Gost
Goran pg

Gospodine Veljovicu molimo vas da rijesite problem svakonocnog uznemiravanja stanovnik naselja iza stadiona Buducnosti, od grupe koja se okuplja ispred nekog shopa Varvara.Do ranih jutarnjih casova i pored upozorena policije se veoma glasna muzika cuje do rano izjutra.Nadamo se da cete problem rijesiti.

Hogar
Gost
Hogar

Veljović je munja nebeska.Tješi me što je on na čelu Uprave Policije jer znam da će uvijek imati petlju da donese tešku odluku.
Tu prije svega mislim na najveću bezbedonosnu prijetnju za Crnu Goru,javne i tajne prosrpske strukture koje nam podrivaju državu.
Svetosavci,četnici,ekspozitura države Srbije,nazovite ih kako želite.

Lav
Gost
Lav

Bravo Veljoviću , brate moj.

Tutankhamon
Gost
Tutankhamon

Nemoj Veljovicu zivota ti.

Bernini
Gost
Bernini

Moj Veljoviću, nijeste ste se pretgrli oko ovih mitingaša po Crnoj Gori. Svakodnevno prkose državi i zdravom razumu.

Locococo
Gost
Locococo

Hahahahaha gledaj po komentarima kako se DPS-u ledja okreću.

vlada
Gost
vlada

stite i gradjane

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Mi imamo tebe a ti imas nas

Nenad
Gost
Nenad

Puna podrska direktoru UP gospodinu Veljovicu…svaka cast.

Bar
Gost
Bar

Mora da si mu vozac pa ga hvalis dokle ga cekas nedje u kola. Kako ga nije sramota ovo da kaze,nece nam drzavu niko napadat niti je uzet u to sam siguran. Bolje da se pozabavi kriminalom u bar mu cveta,policija nista ne radi na celu sa nacelnikom a i ptice na granu znaju ko prodaje drogu,koje kuce daju pare… Više »

Domacin
Gost
Domacin

Ko nas sad napada majko moja mila

Toni
Gost
Toni

A svaki dan neko. Komedija.

Srecko
Gost
Srecko

Napadaju nas rusi preko glupih srba!!! Veljovicu samo naprijed!! Dok vi i vase kolege radite svoj posao mozemo lakse disat! Svako grijesi to nije sporno ali niste nista pogrijesili sto je od vitalnog interesa za drzavu e zato vas pojedini ne vole!! A vi naprijed radite svoj posao i cuvajte nasu Crnu Goru! Da je vjecna!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nedamo našu crnu goru nikome!

Slavko
Gost
Slavko

Zasto ne naucis da pises svoj jezik, ako ga toliko volis?

Send this to a friend