Hronika

Unaprijediti obuke u sudstvu i tužilaštvu

Predstavljanje strategije Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, od 2019. do 2022. godine

Ključni ciljevi Strategije Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu 2019-2022. biće dalje unaprjeđenje kvaliteta obuka, organizacioni razvoj i jačanje, kao i osnaživanje prepoznatljivosti i vidljivosti te institucije, saopšteno je na predstavljanju tog dokumenta, na konferenciji organizovanoj u EU Info Centru u saradnji Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici i Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, kao dio zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope “Horizontalni program za Zapadni Balkan i Tursku”, a u okviru projekta “Odgovornost u pravosudnom sistemu”.

Predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Senka Danilović, kazala je da je znanje garant stručnosti, profesionalnosti i nezavisnosti.

“Zato smo uradili Strategiju za period od četiri godine, definišući tri oblasti u kojima možemo još više, a to je dalje unaprjeđivanje kvaliteta obuka, dalji organizacioni razvoj i jačanje institucije, kao i osnaživanje prepoznatljivosti i vidljivosti Centra”, rekla je Danilović. Ona je posebno istakla značaj ekspertske podrške koju je Centar imao od strane eksperata Evropske unije i Savjeta Evrope u procesu strateškog planiranja.

Predsjednik Programskog savjeta Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Radule Kojović, istakao je da je stalno unaprjeđenje kvaliteta obuke prepoznato kao ključni strateški cilj u narednom periodu, kazavši da je ovom strateškom cilju, u Strategiji dato najviše prostora i u okviru njega Centar prepozanje šest ključnih pravaca unaprjeđenja kvaliteta obuke. Kojović navodi i da je svaki od ovih ciljeva dalje razrađen kroz brojne strateške smjernice.

Članica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Sanja Jovićević je, govoreći o strateškom cilju koji se odnosi na osnaživanje prepoznatljivosti i vidljivosti Centra, istakla da je ostvarena izuzetna saradnja sa svim sudovima, državnim tužilaštvima, Sudskim i Tužilačkim savjetom, nevladinim sektorom, kao i sa relevantnim međunarodnim partnerima.

Direktorica Sekretarijata Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Maja Milošević, objasnila je da je, u okviru strateškog cilja koji se odnosi na organizacioni razvoj i jačanje institucije, prepoznato pet ključnih pravaca a to su, kako je navela, unaprjeđenje interne strukture i procedura, osnaživanje kapaciteta ljudskih resursa, obezbjeđenje adekvatnih prostornih kapaciteta Centra, odgovarajuće IT infrastrukture i drugih izvora finansiranja.

Ekspertkinja Savjeta Evrope, Marina Naumovska, istakla je da je jedan od razloga zbog kojih je potrebna Strategija kontinuitet u razvoju ka izvrsnosti, pojašnjavajući da je važan benefit tog dokumenta uspostavljanje kulture komunikacije.

Evropska unija i Savjet Evrope će nastojati da u narednom četvorogodišnjem periodu, kroz projektne aktivnosti, obezbijede Centru svu neophodnu ekspertsku i tehničku pomoć na realizaciji ciljeva i strateških smjernica prepoznatih u Strategiji, čime će se u konačnom doprinijeti jačanju stručnosti, nezavisnosti i profesionalizma nosilaca pravosudnih funkcija u Crnoj Gori.

Send this to a friend