Hronika OSUĐENICI TVRDE DA U ZIKS-U VLADA ZARAZNA BOLEST

Više zatvorenika zaraženo šugom?

ZIKS Spuž (Foto: DN)

Grupa od deset zatvorenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija obratila se službenicima te ustanove tvrdeći da su zaraženi od šuge i da hitno moraju biti pregledani u Kliničkom centru Crne Gore. Tvrde da je do zaraze došlo jer službenici nijesu na vrijeme reagovali i pružili adekvatnu medicinsku zaštitu i pomoć osuđenom licu koje se žalilo na simptome koji su ukazivali na tu zaraznu bolest. Tek kad je zaraza uzela maha, uprava je reagovala. U pismu, koje su zatvorenici dostavili redakciji Dana, oni navode da je dodatni problem što su doktori iz spuškog zatvora na odmoru, pa nemaju kome ni da se obrate.

<<<UIKS: Jedan zatvorenik ima šugu, pratimo situaciju<<<

“U KP domu u paviljonu A, boravak 9 su se zarazili i oboljeli od šuge. Boravak broji 30 ljudi, njih deset je zaraženo i nijesu izolovani od ostalih osuđenika. Svi oni dijele i koriste iste prostorije, dnevni boravak, toalet i kupatilo. Nije isključeno da se zaraza i proširi. Jedan od njih je još prije dva mjeseca imao simptome ove zarazne bolesti, ali zbog nemarnosti i nebrige zdravstvene službe, oboljelo je još zatvorenika. Iz Uprave se nijesu obazirali na molbe za pregled u Klinički centar Crne Gore. Kad su svi u sobi dobili šugu, osuđenika koji se žali već danima, u utorak 27.08. ove godine odveli su u KCCG na pregled. Konstatovali su mu šugu i potom ostalim cimerima iz njegove sobe podijelili kremu protiv šuge i priručni flajer o njihovoj bolesti”, navodi se u pismu.

Dodaju da su službenici grupi zatvorenika kasno u noć uzeli dio stvari kako bi ih oprali i izvršili dezinfekciju. Od utorka im niko više nije dolazio, niti ih je iko pregledao, a ni pokušao naći rješenje zaštite ili izolacije ostalih dvadeset osuđenika.

“Načelnik odjeljenja je na odmoru, rukovodilac Miomir Strugar je razriješen s mjesta šefa zatvorske policije, a načelnik koji je nekada bio šef zatvorske policije degradiran u običnog stražara pa za sve dalje aktivnosti ne postoji lice koje bi sprovelo bilo kakve poteze na našoj zaštiti. Medicinska služba ne radi punim kapacitetom jer su doktori na odmoru, pa već tri-četiri nedjelje nema pregleda i medicinske njege u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu”, tvrde osuđenici.

Oni ističu i da im se, u koliko nemaju novca, uskraćuje zdravstvena zaštita u Kliničkom centru.

“Takođe, da bi zatvoreniku bio odobren zahtjev da bude pregledan u Kliničkom centru, mora imati debele veze sa službenicima ZIKS-a. Ovdje vlada rasulo, novcem se sve završava. Disciplinski prekršaji se zataškavaju i kao da nikada nijesu ni počinjeni. Za dobijanje grupe na ekonomiju mora se imati dobra veza ili platiti naknadu, kao i da budete upućeni na liječenje u bolnicu”, tvrde osuđenici.

Danu je nezvanično iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija saopšteno da zatvorenici u svakom momentu imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Takođe pozivaju zatvorenike da prijave bilo koju nepravilnost ili nezakonito postupanje službenika ZIKS-a i da će oni to provjeriti.

13

avatar
1000
11
2
0
 
13
Znam znanjeZao mi ih jeBrziGoranHh h
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zao mi ih je
Gost
Zao mi ih je

Šuga je mnogo lijepa bolest uveče kad počne mrak pa kad počnu da se kote pa kad ih uvati svrab ima ga se češe cio zatvor zajedno sa milicijom hahahha pošaljite im čelične četke da se bolje čekaju hahahaha

Goran
Gost
Goran

Dobro je da ima mobilnih i dezodoransa lideri…

Hh h
Gost
Hh h

Dozvolite im češanje

STARI UDBAS
Gost
STARI UDBAS

treba napraviti poseban blok za bolesne i tu ih pustit da lipsavaju od suga i ostalih bolesti jer nijesu zasluzili da se lijece na racun gradjana.oduzmes nekom ljudsko pravo na zivot a sad trazis tvoje ljudsko pravo na lijecenje.onog momenta kad oduzmes nekom neko ljudsko pravo tog momenta prestaju sva tvoja ljudska prava.;)

mojsilović
Gost
mojsilović

Grinja na 50 stepeni ne može preživjet više od 10 minuta. Svi na šetnju danas kad sunce upeče a lojalni zatvorenici koji glasaše DPS u saunu pod hitno.

Haris
Gost
Haris

Ja sam mislio da je u zatvoru banja, hotel sa 5 zvjezdica i da (ne)ljudi tamo idu na odmor, kad ono međutim.

Mrgud
Gost
Mrgud

To je bolest koja se kod nas krije,a nije rijetka ni u razvijenijim društvima. Prosto nas je sramota otići doktoru pe se pribjegava samostalnom liječenju. Lako se dobija,rukovanjem,dodirom predmeta,javnim prevozom. Ne napada samo ljude koji ne drže do higijene,niko nije imun. Malo na gugl ima dosta napisano o tome.

Znam znanje
Gost
Znam znanje

Ne moze tako lako da se prenese, da je tako pola Podgorice bi bilo zarazeno. Prenosi se recimo ako spavas u posteljini zarazenog ili nosis garderobu zarazenog. Jer je scabies organizam uvucen u pore koze, tako da dodirom ili rukovanjem je prosto nemoguce prenijeti, jer nije po povrsini.

cetinje
Gost
cetinje

A što je ovo za krst časni,ovakvog nesrećnog društva na vlasti nema ni u Tunguziju.E sad će sve ovo da “demantuju”stručnjaci iz DPS-a,jer ko kod nas”sve med i mlijeko”.

Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

To je neko na farmu dobijo, suga mora da je s neke zivotinje prenesena ili neki glibo sto je vec imao u svom vlasnistvu kao nosilac infekcije pa oguglao na cesanje, taj prenosi bolje od koke, patke shotke i ostale pernate zivine i sitne stoke

Jelena
Gost
Jelena

I kad je moja doktorica na odmoru nema zamjene, pa cekam. Isti slucaj i sa svima nama koji nijesmo zatvorenici a na nase prituzbe se nece niko obrnut.
A osudjenici bi kao otisli kod doktora da su na slobodi?😂

Pitch Black @
Gost
Pitch Black @

,,adekvatnu zdravstvenu zaštitu,, a ovi se od šuge raspadaju, hahaha

Brzi
Gost
Brzi

Neka ih ko ih je gonio tamo.

Send this to a friend