Hronika

Vještak: Maloljetni skiper izazvao, a vozač barke doprinio nesreći u Budvi

Pored skipera jahte “Sea Ray Sundancer 395 sedamnaestogodišnjeg M. S. iz Beograda, pomorskoj nesreći u kojoj je 11. jula stradala Maja Šljivančanin doprinio je i Vladimir Stanišić, koji je upravljao barkom budvanskih tablica, a na kojoj se nalazila njegova vjerenica, piše Pobjeda.

<<<Prihvaćeno jemstvo za maloljetnika koji je jahtom usmrtio djevojku<<<

“Pomorska nesreća u kojoj je 11. jula stradala jedna osoba dogodila se zbog nepridržavanja međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru oba učesnika pomorske nesreće”, navodi se u nalazu koji je potpisao vještak pomorsko saobraćajne struke Aleksandar Božović.

Podsjećamo, M. S. će se 26. avgusta naći na optuženičkoj klupi Osnovnog suda u Kotoru zbog sumnje daje na otvorenom mom između Školjića i Mogren plaže gliserom izazvao nesreću u kojoj je nastradala službenica crnogorske policije, dok je njen vjerenik Vladimir Stanišić prošao sa povredama.

Maloljetni M. S. je, kako se navodi u nalazu, prouzrokovao pomorsku nesreću jer se nije pridržavao međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru kao i člana 10 Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe.

Prema članu 10 Zakona, lice koje upravlja plovnim objektom prilikom plovidbe, manevrisanja, pristajanja, privezivanja, odvezivanja i sidrenja u luci i na sidrištu dužno je da postupa na način kojim se ne ugrožavaju ljudski životi i ne nanosi šteta svom i drugim plovnim objektima, obali, napravama, uređajima i postrojenjima.

Sedamnaestogodišnjak je prekršio i pravilo 6 kojim se nalaže da se svaki brod mora kretati sigurnosnom brzinom u cilju preduzimanja pravilne i djelotvorne radnje koja bi spriječila sudar.

“Plovilo “Sea Ray Sundancer 395 kojim je upravljao sedamnaestogodišnjak se neposredno prije udara kretalo brzinom od 17,3 čvora što svakako nije sigurnosna brzina”, navodi se u nalazu.

Vještak Božović pojašnjava da sigurnosna brzina nije propisana, ali je istakao da ona mora biti prilagođena prilikama u kojima brod plovi tako “da bi se mogao preduzeti prikladan i uspješan manevar radi izbjegavanja sudara i da bi se brod mogao u slučaju nesreće zaustaviti unutar odgovarajuće udaljenosti.

M. S. je prekršio i pravilo 5 koje nalaže da vozač plovila mora uvijek savjesno izviđati posmatranjem i slušanjem a radi potpune procjene situacije i rizika sudara.

“M.S. je kao upravitelj plovila “Sea Ray Sundancer 395 trebao izviđati područje plovidbe kako bi preduzeo prikladan manevar skretanja u desno ili zaustaviti plovni objekat kojim je upravljao a vodeći računa o sigurnoj brzini kako bi izbjegao sudar”, navodi se u nalazu.

Plovni objekat “Sea Ray Sundancer 395 nije imao ovjerenu “Crew listu u vrijeme nesreće.

U nalazu se navodi da je upravitelj čamca BD 230 Vladimir Stanišić doprinio pomorskoj nesreći jer se nije pridržavao međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru.

Vještak Božović je precizirao da je Stanišić prekršio pravilo 5 koje obavezuje upravitelja plovila na savjesno izviđanje
okoline u kojoj plovi radi izbjegavanja moguće nesreće.

Stanišić se nije pridržavao ni pravila 15 koje nalaže da kada se kursevi dvaju brodova na mehanički pogon križaju tako da prijeti opasnost od sudara, ukloniće se sa puta onaj brod koji vidi drugi na svojoj desnoj strani a pri tom ne smije presijecati kurs ispred pramca tog broda.

Analiza oštećenja na barci BD-213 u koju je udarila jahta kao i snimci VTMIS pokazali su da Vladimir Stanišić nije osmatrao područje plovidbe i nije preduzeo radnju zaustavljanja ili skretanja u desno kada mu nailazi objekat sa njegove desne strane. Gliser i barka kretali su se od ostrva Sveti Nikola ka Jazu.

Maloljetnik je tvrdio, da nije vidio barku ispred sebe. Osnovni sud je u utorak prihvatio jemstvo u iznosu od 330.000 eura koje je ponudila porodica M.S. kako bi se od optužbi za izazivanje nesreće branio sa slobode.

Međutim, sedamnaestogodišnjak će Istražni zatvor u Spužu napustiti tek nakon pravosnažnosti odluke o prihvatanju jemstva koju je donijela sutkinja Momirka Tešić Marović.

51

avatar
1000
41
10
0
 
50
Budimo realniZezanjestetoc1naPasko BalićRajan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Логично!

Rajan
Gost
Rajan

No Coment

marko
Gost
marko

E jadni li smo,zivoti nam ne vrijede nista! Ako vidite bogatune na putu,bilo drumskom ili morskom,bjezite,spasavjte se…jer ako vas pregaze nece odgovarati,a mozda vam i posalju racun za pricinjenu stetu njihovim skupim vozilima ili plovilima!

Davor
Gost
Davor

Koliki je mito isplacen “vjestaku”?
Alo, ubistvo je u pitanju, jeste li svjesni toga…?

Zezanje
Gost
Zezanje

Ja ne razumijem kako ti možeš da ovako pišeš za jednu tešku nesreću, i ja mislim da je momak sa jahte kriv ali je bruka da posle svega što si čuo i pročitao kažeš da je ubistvo u pitanju.

nk-lscg
Gost
nk-lscg

Milo ne zna da ovakvim postupcima sam svoju jamu kopa,narod ovo vidi druže..kako misliš da dobijemo četnike na izborima. Ovaj mali srbin je svojim nehatom ubio đevojku.. zašto ovo radite????

nikšić
Gost
nikšić

Ja sam rekao da ćemo vazda biti jadi od države dok ovakve stvari se budu dešavale..malo kriv ovaj malo onaj i na kraju niko dana u zatvoru..a život ugašen. I kad mi Srbi pričaju da su ugroženi u ovoj državi,a mali Srbin

SUZI
Gost
SUZI

Vjestak je bas neki strucnjak.Sramota.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Koliko je bogati tata platio za ovakvo vještačenje?

stetoc1na
Gost
stetoc1na

e moj prijatelju, platio je tata 0eura. Mene samo nije jasno sto ne objave tatino ime, on je punoljetan. Da se ovaj narod ne iscudjava zbog ovog slucaja. Inace da nije Isailova cerka, dana ne bi bio u zatvor.

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Vještak?! 😂😂😂

D grahamov broj
Gost
D grahamov broj

Cijelo ljeto uzmem ti kanu kod lepetana i onda ti pićima sa jedne strane zaliva na drugu najviše mi se svidela plaža kod hotela delfin prije kuće nekadašnje acova i milove. Sedem u kanu zapalim cigar i veslam po zalivu. Dobro što nije neki veći brod naišao ili jahta.

logika
Gost
logika

bogomi mislim da je neko drugi upravljao, pa postavili ovoga od 17 godina da preuzme krivicu, za slucaj da jahta bude kriva… zasto? pa i ako ga osude, mogu da ga osude samo do 18-te godine i onda je slobodan kao pticana grani

Brassel
Gost
Brassel

Komentarisati iz fotelje je suvisno. Tuga…

Zrikavi Miško M
Gost
Zrikavi Miško M

A mala sa Sv.Stefana….sledeçi je sin policsjca…finansijeri stranke ne idu u zatvor,ko ni vozač glisera iz Djenovića

REALNO
Gost
REALNO

Pa jedino kod nas moze Fica da ugozi Ferarija, e crnog vjestaka i obrazloženja, da rezimiram, imamo bogatog tatinog sina, od 17 godina sa skiperskom licencom, za koju nije dato objasnjenje dali je uopste smio upravljati tim plovilom, u dustvu jos 7-8 osoba mladjim od 20 godina, upravlja gliserom od 500ks, i zar neko stvarno vjeruje da je ovaj ista… Više »

Džo
Gost
Džo

inace…330.000 jemstva odmah uplatili…covjece

Njegoš
Gost
Njegoš

Nijesu ništa uplatili, to su nekretnine, mogu i ja moj poljski wc procijeniti na 500000€ vrijednosti 😂😂😂😂😂😂😂😂

Ad block
Gost
Ad block

Primjetio sam tvoje komentare na svim temama. Da me je neko pitao ko od komentatora ima poljski wc,bez greske bi pogodio.

VERITAS
Gost
VERITAS

Ide se ka tome da otac spasi sina, pa nije narod glup. Moze to sve da se kupi, sloboda ne kosta puno u ovakvim zemljama ali ne mozete se trsit onoga sto cete nosit na dusi do kraja zivota. Bog sve vidi…

Rovo92
Gost
Rovo92

Takvi kao on nece nosit nista na dusu,jer je nemaju

Njegoš
Gost
Njegoš

vještak tužioc sudija – Katniću molim provjeri ovo troje.

Zoran Lubarda
Gost
Zoran Lubarda

Sad ti on luk sadi pusti ga.

Baba Ljube
Gost
Baba Ljube

Ako su se oba plovila kretala iz pravca Školja prema Jazu ili Mogrenu onda je u pitanju bilo preticanje a ne ukrštanje kurseva. Dužnost da izbjegava sudar ( odnosno udar u čamac ) je imao voditelj jahte. Dužnost voditelja čamca je bila da upravlja čamcem bez naglih promjena kurseva dok se preticanje ne završi. I na osnovu kakve analize je… Više »

Vanzemaljac
Gost
Vanzemaljac

Stvarno nemoguce.. Sad ce jos ispast’ vozac barke kriv za nesrecu. Uzasno.. Para vrti dje burgija nece

Rogi
Gost
Rogi

Ma odmah vozača barke u zatvor a pohmanitalog dripca puštite i izvinite se njegovom tati što je bio u zatvor.Bruka skoči ti neko brodom na glavu i ti kriv što nisi zagnjurio ka podmornica .

Rašo
Gost
Rašo

Sramota od izveštaja. Kako je mala barka koja se jedva kreće mogla pobjeći gliseru koji juri takvom brzinom. To je isto kao kad bi neko pucao u vas a vještak kaže mogao je da sa pomjerio izbjeći metal.

alien
Gost
alien

Jahta je jača,brža i ima dobar manevar pa ako su išli u istom pravci trebala je da koriguje kurs.Međutim očigledno su bogatuni bili naduvani i pjani i svo more je njihovo.Ovaj sa malom barkom nije očekivao takvo silništvo.

Postar
Gost
Postar

Nidje se ne pomenu da je skiper bio maloljetnik i da kao takav nikako nije smio upravljati jahtom niti posjedovati dozvolu za upravljanje. Sto se tice brzine kretanja i upravljivosti mislim da je jahta ta koja moze mnogo brze da promijeni putanju kretanja. Mislim da se ovdje desio efekat podignutog pramca koji se inace desava pri mnogo vecoj brzini i… Više »

Miro
Gost
Miro

Ne moras da mislis. To pise u pravilima upravljanju plovilima na moru.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ma e.
brzo je veslao i naglo skrenuo vjerovatno

OLUJA2020
Gost
OLUJA2020

E za ovakve slučajeve treba da izlazimo na ulice kad budemo normalno društvo, a ne za svetinje koje niko neće niđe ponijet

Marko
Gost
Marko

Slažem se sa tobom,dok ne dođu stručnjaci da procenjuju kako je stvarno bilo ovako će se dešavati da žrtvuju žrtvu još jednom a krivca nagrade,i sam sam žrtva koja istinu ne može dokazati zato što vještine vještaka da moju istinu sakriju su mnogo efikasnije…

Trt
Gost
Trt

Pa normalno veliki camac udario u MALU jahtu👍 Pare vrte dje burgija nece😤

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Kako ste krenuli mislim da ce na kraju ispasti da je pokojna Maja kriva za nesrecu,e bruke sta nam vjestaci i sudije rade

Slavko
Gost
Slavko

Ubio zenu ni krivu ni duznu svojom bahatoscu i nase sudstvo ga pista na slobodu. E viva!

Giska
Gost
Giska

A vijestak nezna ni plivat more je vidio jedino na sliku i kao takav je pravi za tu rabotu

Mamula
Gost
Mamula

Jos jedna Sramota za nase pravosudje , maloljetnik nije imao dozvolu za upravljanje , kriv je i tu nema dileme tu je slucaj zavrsen!

Ljubo
Gost
Ljubo

Sudstvo i ovi oko njega dno dna .Ima li ova nastradala djevojka idje ikoga?

Gospodja
Gost
Gospodja

Pare mogu sve. Jos malo kesa i bice da je ovaj vjerenik kriv. E bijede ove

Tanja boroje
Gost
Tanja boroje

Koliko je ležo vlasnik Galiota iz Djenovića onomad…nikoliko…e toje vaše sudstvo i novinarstvo objektivno,ne smijete ni objavit nešto a kamo li ispitat…

Tanja boroje
Gost
Tanja boroje

Korumpirani svi…od sudstva pa nadalje…čovjek je ubio prije 10tak godina turistu u Boki na 20m od obale,Fite i Drage žalile partijskog ubicu a ne ubijenog….i ni dana nije gledao zatvora

Pasko Balić
Gost
Pasko Balić

A normalno da ce žalit kad joj je zet ubio ženu kolima i isto nije dana leža..

Nemanja
Gost
Nemanja

Biće da je on barkom u jahtu udario…pravilo 5 presmiješno za tumačenje u ovom slučaju

Anna
Gost
Anna

Ja ne mogu da vjerujem kakva je ovo drzava,kuda ide ovaj svijet! Kad se neciji izgubljeni zivot parama platiti moze!!! Jadna familija stradale,ne mogu da zamislim kako je njima!😞

Sasa
Gost
Sasa

Veliak sramota i grijeh. Sta rade vjestak i tuzilac! Nema etike nema savjesti!

Pečičanin
Gost
Pečičanin

Mišljenja sam da korumpiranog vještaka i sudkinju treba uhapsit i zabranit im rad koji su tako ,, časno,, odradili u konkretnom slučaju. Ubuduće tatinim i maminim sinovima obezbijedit nesmetano divljanje na moru i putevima.

Ogledalo
Gost
Ogledalo

Daning—Krugerov efekt je kognitivni poremećaj. Njegove posledice su da osobe s manjkom veština i znanja u nekoj oblasti pate od iluzorne superiornosti, greškom verujući da su njihove veštine mnogo veće nego što zapravo jesu.

Nagual
Gost
Nagual

Ima ođe dosta podmazanih sve su prilike.. na kraju će biti kriv ovaj što je veslao iz barke

Moi
Gost
Moi

Ja bih ga pustio da ode doma kod tate i mame. I vratite mu te nekretnine, gre’ota je.

hawara
Gost
hawara

samo vi ublazavajte i pomazite tajkunima, na kraju ce ga oslobodit. Koje jadno i korumpirano sudstvo…

Send this to a friend