Hronika

Vođa škaljaraca oslobođen, potjernica ukinuta

Kotoranin Jovan Jovica Vukotić, kojeg je policija evidentirala kao vođu “škaljarskog klana”, pravosnažno je oslobođen optužbe za pucnjavu u tivatskoj diskoteci “Madam Koko”, koja se dogodila prije pet godina.

Prvostepenu presudu, koju je potvrdio Viši sud u Podgorici, donijela je sudija Osnovnog suda u Kotoru Momirka Tešić.

Istom odlukom, brat vođe “škaljarskog klana” Igor Vukotić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci, a njihov sugrađanin Jovan Jovanović, zvani Joko, kojeg je policija označila kao člana škaljarske grupe, osuđen je na godinu i dva mjeseca robije.

“Obavještavamo Vas da je ovaj sud odlučio o žalbama na način što je žalbe Osnovnog državnog tužilaštva iz Kotora i branioca okrivljenih V.I. i J.J., advokata Branka Anđelića iz Podgorice, odbio kao neosnovane i potvrdio presudu Osnovnog suda u Kotoru”, saopštila je “Danu” Aida Muzurović, portparol Višeg suda u Podgorici.

Predsjednik kotorskog Osnovnog suda Branko Vučković je potvrdio da je presuda za pucnjavu u kotorskoj diskoteci potvrđena.

“Nakon odluke Višeg suda, presuda je postala pravosnažna, pa u ovom predmetu ne stoje razlozi za potjernicu”, kazao je Vučković za “Dan”.

U prvom postupku, braća Vukotić i Jovanović terećeni su za ubistvo u pokušaju, ali je tužilaštvo kasnije prekvalifikovalo krivično djelo za koje su optuženi.

Vukotićima i Jovanoviću se u ponovljenom postupku sudilo zbog pucnjave koja se 2012. godine dogodila u diskoteci “Madam Koko”, kada je ranjen radnik obezbjeđenja Dejan Deković.

Budući da tokom prvog postupka nije bilo dokaza da su oni počinili navedeno krivično djelo, tužilac ga je prekvalifikovao u krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Jovan Vukotić nije se pojavljivao na nekoliko ročišta, a sud je preko advokata obavijestio da ne može doći iz bezbjednosnih razloga, pa mu je sudija 21. oktobra 2016. godine odredio pritvor i za njim je tada raspisana potjernica.

U presudi sudije Momirke Tešić piše da su Vukotić i Jovanović krivi jer su 17. jula 2012. godine u ugostiteljskom objektu “Madam Koko” izazvali opasnost za život i tijelo oštećenog Dekovića i više prisutnih lica tako što su po ulasku u lokal iz po jednog od tri pištolja nepoznate marke, koje su na javnom mjestu nosili neovlašćeno i bez oružnog lista, ispalili više projektila, od kojih je jedan pogodio Dekovića, nanijevši mu lake tjelesne povrede u vidu prostrelne rane u lijevom tjemenom predjelu, pri čemu su bili uračunljivi i svjesni svog djela i njegove zabranjenosti, čime su počinili navedena krivična djela.

Braća Vukotić i Jovanović su u prvostepenom postupku bili oslobođeni odgovornosti za pucnjavu u tivatskoj diskoteci, a tu presudu ranije je ukinuo Viši sud.

Čeka ga robija od tri mjeseca

Predsjednik kotorskog suda Vučković je objasnio da potraga za Vukotićem još važi zbog presude kojom je zbog oružja osuđen na tri mjeseca zatvora.

Naime, u junu prošle godine, presudom sudije kotorskog Osnovnog suda Momirke Tešić oglašen je krivim jer je 2013. počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja.

Policija je tada tokom pretresa Vukotićevog automobila pronašla okvir od pištolja u kojem se nalazilo 10 metaka i još dva metka.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend