Hronika

Vozač otkrio šemu šverca duvana

Ilustracija

Osnovni državni tužilac odredio je zadržavanje Rožajcu Ameru Kurtagiću (50), osumnjičenom za krijumčarenje cigareta, nakon što je priznao krivično djelo koje mu se stavlja na teret. On je otkrio više detalja u vezi sa švercerskom maršrutom, ali nije saopštio imena svih aktera tog nelegalnog posla. Tvrdi da je cigarete naručio izvjesni Agim sa Kosova i Metohije, koji je trebalo da ih preuzme u Rožajama.

<<<U šleperu pronađeno 15.000 šteka cigareta<<<

Kurtagićev advokat Zoran Piperović potvrdio je u izjavi za Dan da je njegov klijent saslušan i da je priznao krijumčarenje cigareta, ali da je njegova uloga u cijelom poslu bila samo da preveze cigarete. Piperović je istakao da Kurtagić nije član nikakve grupe i da u početku nije ni znao šta prevozi.

Prema saznanjima Dana, Rožajac je istražiteljima ispričao da je dobio zadatak da doveze prazan šleper blizu restorana “Tani” na Bioču i da ga tamo ostavi na parkingu. Dobio je uputstva da se udalji sa tog parkinga i da nakon tri sata preuzme šleper pun cigareta ispred restorana “Tri bora” na Zlatici. Odatle je cigarete trebalo da odveze do Rožaja, gdje bi ih preuzeo izvjesni Agim, koji je označen kao organizator šverca. On je naglasio da restorane pominje samo kako bi približio lokaciju gdje se sve odigravalo i da to nema veze sa izvršenjem krivičnog djela.

“Takođe, nikakve veze sa izvršenjem ovog krivičnog djela nemaju ni Miroslav Ivezić, koji je vlasnik kamiona, ni Etem Murić, koji je to vozilo iznajmio i dao mi ga na korišćenje”, kazao je Kurtagić tužiocu.

Kolašinska policija je u mjestu Trebaljevo, na magistralnom putu Kolašin-Mojkovac, zaustavila šleper kojim je upravljao Kurtagić. Tokom pretresa vozila pronađeno je 300 paketa, odnosno 15.000 šteka cigareta.

U rješenju o zadržavanju Kurtagića, u koje je Dan imao uvid, piše da je osumnjičeni izvršio krivično djelo nedozvoljena trgovina putem pomaganja.

“U krivičnoj prijavi se navodi da je osumnjičeni 11. septembra 2018. godine od N.N. lica na ilegalnom tržištu nabavio strane cigarete različitih marki bez akciznih markica u količini od 14.250 šteka. Cigarete je prikrio tako što je u kamionu marke “skanija” registarskih oznaka PG TF 939 napravio specijalni bunker u kome je prevozio cigarete vrijedne 313.500 eura. Iznoseći odbranu, okrivljeni je priznao izvršenje krivičnog djela”, navodi se u rješenju.

Tužilac je tražio određivanje pritvora budući da je A.K. više puta osuđivan, između ostalog i zbog krijumčarenja cigareta, pa postoji opasnost od ponavljanja krivičnog djela. Tužilac je kao osnov za određivanje pritvora naveo i opasnost od uticaja na svjedoke.

Tužilaštvo je u ovom predmetu predložilo saslušanje svjedoka Miroslava Ivezića i Etema Murića. Na Ivezićevo ime je registrovan kamion u kojem su pronađene cigarete, a Murić je iznajmio to vozilo od njega. Osumnjičeni je rekao da njih dvojica nemaju veze sa švercom cigareta i da nijesu znali da im traži vozilo radi izvršenja bilo kojeg krivičnog djela. Tužilaštvo je uvažilo ovaj dio odbrane osumnjičenog, pa je zato u ovom momentu predmet kod osnovnog, a ne kod specijalnog državnog tužioca. Naime, da su uz izvjesnog Agima osumnjičena i pomenuta dvojica, radilo bi se o kriminalnoj grupi, odnosno o organizovanom kriminalu, što bi automatski značilo da je predmet u nadležnosti specijalnog tužioca.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

NIKO TU NIJE KRIV KAD JE PIPEROVIC ADVOKAT,
AKO NIJE ON ONDA JE ONAJ SA PATIKAMA STO TVRDI DA JE SVETO JAKO LOSEG ZDRAVLJA!

Ljuta
Gost
Ljuta

Da nije taj agim onaj od sindje…..Ko placa Piperovica da skrene paznju sa sverca cigara…VELJOVIC BI MORAO DA RIJESI PITANJE OVOG SVERCA JER GA SVUGDJE SPOMINJU DA SE RADI O NJEGOVOM I DUSKOVOM KLANU?

dali
Gost
dali

Pa jeli normalno u državi da i sad kao u vrijeme devedesetih na pijaci šetaju dileri koji mjenjaju devize i prodavci duvana na crno tačnije cigareta na crno iz nelegalnih tokova.Pa šta dalje mi pričamo.U svim normalnim zemljama svijeta pa i u okruženju je to prošlost .Ovo se ovakvim radom nemože istrijebiti dok god sa ovim poslom upravlja neko kome… Više »

Rambo
Gost
Rambo

Hahhahah pa tuzilastvo donosi lrocjene na osnovu iskaza svercera umjesto da kvalifikuju djelo pomocu istrage.😂😂😂

Svašta
Gost
Svašta

Puštite čoeka, ljudi, što ćemo pušit’? Šverceri cigara su nam ka’ Robin Hood.

pakol
Gost
pakol

a ko normalan vjeruje u ovu”šemu”…sprdate se sa zdravim razumom

POJK
Gost
POJK

U normalnom svijetu to bi se lako rešavalo. Kazna bi bila za učinjeno djelo i dijelila bi se na poznati broj učinilaca djela. Ako jedan krije druge on bi sam odslužio cijelu kaznu, u suprotnom kazna bi se dijelila na sve organizatore i učinioce djela po zasluzi. Ovako izio vuk ma.arca jer će vazda biti ma.aradi koja će prenositi za… Više »

Racko
Gost
Racko

E novinari, vi kao da radite za svercere. Oni su nepismeni i ne citaju novine.

Marko
Gost
Marko

Vozač koji ne zna šta mu se nalazi u kamionu? Protiv zdravog razuma!

zdravko
Gost
zdravko

U stvari, mislio je da prevozi pelene.

xyz
Gost
xyz

“njegova uloga u cijelom poslu bila samo da preveze cigarete” A sta ce mu veca uloga za zatvor ? Da bi dobio vecu kaznu ? Sada su poceli krijumcare da nazivaju prevoznicima.

Send this to a friend