Hronika

Vršnjačko nasilje u OŠ 21. maj: Osnovac pretukao mlađeg đaka

OŠ 21. maj, foto: Facebook

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da je na početku prošlog polugođa učenik devetog razreda OŠ “21. maj” pretukao dvije godine mlađeg đaka u blizini te ustanove, koji mu se rugao jer ima poteškoće u govoru i koji je ranije izložen neprijatnim situacijama zbog intelektualnih smetnji, piše Dan.

Zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković u mišljenju je istakla da u toj školi učenici nijesu u dovoljnoj mjeri upoznati sa prihvatanjem različitosti, te da se ruganje, vrijeđanje, obraćanje pogrdnim imenima, guranje, udaranje, smatra neprimjerenim ponašanjem tokom trajanja interakcija među vršnjacima. Roditelji 12-godišnjeg dječaka su, kako navode u mišljenju, morali da ga odvedu u Zavod za hitnu medicinsku pomoć zbog povreda.

“Shodno anketi koja je sprovedena u ranijem periodu i čiji su rezultati objavljeni na sajtu škole, 71 odsto učenika zna šta je vršnjačko nasilje. Škola je zaštitniku dostavila izjašnjenje u kojem se navodi: da su se učenici OŠ “21. maj” sukobili za vrijeme velikog odmora, ispred pekare koja je izvan školskog dvorišta; da je učenik devetog razreda zadao nekoliko udaraca učeniku (sedmog razreda) tvrdeći da mu se rugao, na način što ga je ismijavao kako govori.

Sa učenicima je obavljen razgovor nakon ulaska u školu i utvrđeno je da nema potrebe za obavještavanjem Hitne pomoći niti policije. Odjeljenjski starješina je obavijestio roditelje, a za učenika devetog razreda obaviješteni su bliži srodnici (tetka) jer se roditelji nalaze u inostranstvu da je ovo do sada jedini sukob ova dva učenika. Škola je obavijestila Centar za socijalni rad o nemogućnosti kontakta sa roditeljima i problemima koje imaju u vezi s tim, kao i o brizi za ostalu djecu iz iste porodice koja takođe pohađaju školu “21. maj”, da se učenik nalazi u procesu usmjeravanja kod Komisije za usmjeravanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama, da ima teškoće u učenju, niskog je praga tolerancije i ima ograničene intelektualne eposobnosti”, ističe ombdusman.

Navodi se da škola ima ograđeno dvorište, za vrijeme velikog odmora i pri ulasku u školu udvorištu su dežurni nastavnici.

“U toku razgovora sa roditeljima došli smo i do informacija da kod djece postoje intelektualne smetnje, zbog čega su dvoje djece usmjereni, dok je u toku isti postupak za dječaka koji je udarao učenika, da je majka roditelj koji je usmjeren na pružanje podrške djeci u obrazovnom procesu, dok je angažovala i stručnu osobu koja će pomagati dječaku. Majka je istakla da smatra da je greška što postupak usmjeravanja nije ranije pokrenut. Ona je navela da je izložen podrugivanju od strane vršnjaka, zbog čega dječak ispoljava agresivno ponašanje u cilju odbrane. Škola je dužna da u cilju smanjenja vršnjačkog nasilja, sprovodi radionice koje uključuju teme razvoja socijalnih vještina, dobre komunikacije, izražavanje osjećanja, prihvatanje sebe i drugih i razvijanja nenasilne komunikacije”, navodi ombudsman.

15

avatar
1000
12
3
0
 
11
rorofreemanVrticMitarPrincOdKonika
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
roro
Gost
roro

Tuku li se đeca ispred drugih škola,ili samo ispred ove neovisne?

Vrtic
Gost
Vrtic

U toj skoli ima svako odjeljenje barem po jedno dijete sa posebnim potrebama, + po jedno socijalno ugrozeno+ po dva roma i svi oni imaju veca prava no costatak odjeljenja koji svakodnevno trpe njihove ispade i ispade njihovih roditelja. I opet, oni nezadovoljni. E pa i ja sam nezadovoljna sto moja kcerka ne moze da prati nastavu od takve djece!… Više »

Mitar
Gost
Mitar

“pretukao dvije godine mlađeg đaka u blizini te ustanove, koji mu se rugao jer ima poteškoće u govoru i koji je ranije izložen neprijatnim situacijama zbog intelektualnih smetnji,”?!?!??!?!?!?/? Pa???? Nego sto da radi nego da ga pretuce???? Ovo je nevjerovatno!!!!!

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Jak momak, nasa junacina.

Montenegro
Gost
Montenegro

Bravo majstore, svaki put kad ti se budu rugali i slicno opalis po cusi pa drugi put nece..

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

Sta se radi u ovu skolu majko mila.. ka da nemaju direktora. Organizuju divlje izlwte naravno dje se djeci uzimaju pare, pa im dijete na jednom od tih izleta sl9mi ruku na nekakvo sankanje, pa vrsnjacko nasilje ves 15-i put itd itd…

freeman
Gost
freeman

Da mozda ti ne pretendujes da na tu funkciju. Pismenost ti ga daje..hahha

Davor Jezero
Gost
Davor Jezero

Sve se nosi iz kuce,ako su roditelji ograničeni i nevaspitani nemoze se ocwkivat da dijete bude bolje,e sa takvom djecom treba da se radi

Blunjo
Gost
Blunjo

Zar nije vrsnjacko nasilje kada se rugate djetetu ometenom u razvoju I na taj nacin ga stigmatizujete I izvrcete ruglu pred grugom djecom? Meni je ovaj sto se rugao cak I vise kriv od ovoga sto je zadao udarac, jer mu je moć rasudjivanja ipak smanjena.

Realan
Gost
Realan

Ocekivao sam na ovakav komentar vise minusa jer smo poznati u osudjivanju drugih,al na radost malo po malo raste svijest gradjana. Ucimo djecu da budu ljudi a ne monstrumi. Ne podrzavam djecaka sa govornom manom na postupku al iskreno mogu da razumijem jer je pitanje od kad on to trpi i od koliko djece i to mora ostavit posledice,nazalost

Mitar
Gost
Mitar

Tako je!!!! Ja samo citam komentare i ne vjerujem svojim ocima!!!!!! Brani se nevaspitano deriste koje se ruga nekome zbog neke fizicke falinke!!!!! Nevjerovatno!!!! Umjesto dovest i mamu i tatu i i njih izbit na sred dvorista napada se ovaj mrco bolesni koji se branio!!!!!

freeman
Gost
freeman

Djetetu ometenom u razvoju drugo dijete se narugalo zbog nacina kako govori. Za svaku osudu I mnogo govori o kucnom vaspitanju, jer nemozemo ocekivati da nam djecu vaspitava skola. Dijete ometeno u razvoju je udarilo ucenika koji mu se rugao. Nasilje je za svaku osudu, ali je na drustvu kao cjelini rjesavanje pro lema I institucionalizacija takvih osoba, a ne… Više »

Hipll
Gost
Hipll

Oštre sankcije za svako maltretiranje i zlostavljanje. Bez obzira ko je ko. Adekvatnim kaznama ce se svijest djeca i ostalih promjenit.

joko
Gost
joko

U toj skoli niti ima direktora niti uprave.Djaci su blago receno nevaspitani-donijeli od kuce a u skoli nema ko da im skrene paznju i nauci ih osnovnim nacelima lijepog ponasanja.Uglavno ,niti ministar prosvete miti ombdunsmani xnsju dje je ta skola jer da znaju pidli bi i vidjeli nasto to lici.O ponasanju ucenika te skole prema starijim osobama necu da komentarisem… Više »

Daljinski
Gost
Daljinski

Roditelje po dzepu

Send this to a friend