Hronika

Vučinić: Bezbjednost Cetinjana dovedena na zavidni nivo

Foto: Cetinjski list

Službenici cetinjskog Odjeljenja bezbjednosti rasvijetlili su sva teška krivična djela tokom ove godine i spriječili više planiranih likvidacija na području Cetinja i time, prema riječima načelnika Miloša Vučinića, stanje bezbjednosti u gradu doveli na zavidan nivo, piše Cetinjski list.

Vučinić je na čelo cetinjskog Odjeljenja bezbjednosti došao krajem prošle godine i za ovih godinu dana zadovoljan je, kako kaže, ostvarenim rezultatima i sveukupnim stanjem na polju bezbjednosti u gradu.

“Sagledavajući statističke pokazatelje u 2018. godini, mogu reći da sam veoma zadovoljan ostvarenim rezultatima rada službenika Odjeljenja bezbjednosti Cetinje. Odličnom aktivnošću, međusobnom komunikacijom i saradnjom sa drugim državnim organima i institucijama. Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su stanje bezbjednosti na području Prijestonice podigli na zavidan nivo, tako da se stanje bezbjednosti može ocijeniti kao veoma povoljno, a rezultati rada odlični”, kazao je Vučinić.

Spriječeno nekoliko planiranih likvidacija, nerasvijetljena samo lakša djela

Jedan od najboljih rezultata rada cetinjske policije tokom ove godine je rasvjetljavanje ubistva košarkaša Ljuba Jovanovića nakon sedam godina, a prema riječima Vučinića, rasvijetljena su i sva teška krivična djela počinjena u 2018. godini i spriječeno više planiranih likvidacija.

“Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje u sadejstvu sa službenicima SKP-a i CB Podgorica, rasvijetlili su krivično djelo ubistvo na štetu košarkaša Ljuba Jovanovića, koje je počinjeno 2011. godine. Osim navedenog, sva teška krivična djela su rasvijetljena u 2018. godini, dok su službenici kontinuiranim preduzimanjem operativnih mjera i radnji, prema bezbjednosno – interesantnim licima i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa spriječili više planiranih likvidacija na području prijestonice, što je imalo pozitivan bilans na sveukupno stanje bezbjednosti u prijestonici”, kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, nerasvijetljeno je ukupno sedam krivičnih djela.

“U svih sedam slučajeva se radi o lakšim djelima, ali to ne znači da nam nijesu važna i bitna i službenici ovog Odjeljenja će nastaviti sa preduzimanjem svih mjera i radnji u cilju njihovog rasvjetljavanja i otkrivanja počinioca”, istakao je Vučinić.

Kontrolisane 1.342 bezbjednosno interesantne osobe, sankcionisana 271

Policija je, kako dodaje, postupajući po planskim preventivnim aktivnostima prema bezbjednosno-interesantnim licima i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, tokom 2018. godine ukupno izvršila 1.342 kontrole ovih lica, prekršajno sankcionisala 271 lice i podnijela ukupno 30 krivičnih prijava protiv tih osoba.

“U ovom periodu su bile ukupno 34 zaplijene psihoaktivnih supstanci, od kojih ističemo pronalazak 22 kilograma opojne droge marihuane. Postupajući po operativnim saznanjima službenici OB Cetinje su u 2018. godini zaplijenili ukupno 45 komada vatrenog oružja, 1.709 komada municije raznog kalibra, osam komada ostalog oružja, 27 komada hladnog oružja i osam kilograma eksploziva i drugih eksplozivnih sredstava. U odnosu na prethodni period, svi statistički pokazatelji u 2018. godini su znatno veći, a naročito po pitanju oduzetog vatrenog oružja, kada je 11 komada istog pronađeno u 2017. godini, 415 komada razne vrste municije, tri komada ostalog oružja i tri komada hladnog oružja. Osim gorenavedenih aktivnosti, službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su izvršenim pregledima, pretresima stanova i drugih prostorija koje koriste bezbjednosno- interesantna lica, kao i u operativno – taktičkim akcijama „Racija”, ukupno pronašli i oduzeli šest komada vatrenog oružja u ilegalnom posjedu, 271 komad razne vrste municije, tri komada hladnog oružja i 77 ostalih stvari i predmeta koja su predmet krivičnih djela ili su namijenjena za izvršenje krivičnog djela, zatim 22 grama marihuane, 1,3 grama opojne droge heroin i 2,8 grama spida”, rekao je Vučinić.

Stabilna oblast javnog reda i mira i saobraćaja, uveden pozornički rejon

Stanje bezbjednosti sa aspekta kriminaliteta je, prema riječima Vučinića, stabilno i veoma povoljno, kao i stanje u oblasti javnog reda i mira, te bezbjednosti saobraćaja.

“Tokom proteklih godinu dana ukupno je registrovano 115 krivičnih djela od kojih je 70 krivičnih djela registrovano po nepoznatom počiniocu. Rasvijetljena su 63 krivična djela ili 91 odsto, što je odličan rezultat rada policijskih službenika. Upoređujući podatke iz prethodne godine, rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu u 2018. godini, je znatno povećana, odnosno za 26 odsto”, navodi Vučinić.

Tokom proteklog perioda, kako dodaje, nijesu registrovani slučajevi narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, niti oni koja bi izazvali veću uznemirenost građana.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Vučinić ističe da se, upoređujući statističke podatke za ovu sa 2017. godinom, može zaključiti da su oni sada mnogo bolji i povoljniji.

“Ukupno je registrovan 41 slučaj narušavanja javnog reda i mira, koje je počinilo 50 osoba, od kojih su dvije povratnici u vršenju prekršaja iz ove oblasti. Sva lica su procesuirana u prekršajnom postupku kod Suda za prekršaje Cetinje. Nijesu registrovani slučajevi narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kao i narušavanja koja bi izazvala veću uznemirenost građana. Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja, može se istaći da su službenici u proteklih godinu dana ukupno sankcionisali 8.478 vozača, po raznim osnovama, ukupno oduzeli 270 vozačkih dozvola i zatekli 331 vozača da upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola. Registrovano je 97 saobraćajnih nezgoda, od kojih su 36 sa povrijeđenim licima, dok su smrtno stradala dvije osobe. Upoređujući statističke pokazatelje sa 2017. godinom, može se zaključiti da su po svim parametrima oni mnogo bolji i povoljniji u 2018. godini, a naročito po pitanju saobraćajnih nezgoda (manje saobraćajnih nezgoda za 31, kao i onih sa povrijeđenim licima za 24). Pored aktivnosti na sprječavanju izvršenja i sankcionisanju izvršilaca prekršaja iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su svakodnevno angažovani i na izvršenju niza drugih obaveza, zadataka i zahtjeva drugih organa, institucija i organizacija, te su takođe ostvareni odlični radni rezultati”, naglasio je Vučinić.

Jedna od novina u radu cetinjske policije tokom ove godine je uvođenje pozorničkog rejona u gradskom području i time je smanjena mogućnost narušavanja javnog reda i mira, te vršenja krivičnih djela.

“Oformljen je pozornički rejon u gradskom području, ulica Njegoševa, gdje se nalazi najveći broj ugostiteljskih objekata na području Cetinja. Prisustvo službenika policije je stalno kada je velika popunjenost ugostiteljskih objekata i veće prisustvo građana i turista. Samim prisustvom policijskih službenika smanjena je mogućnost narušavanja javnog reda i mira i vršenja krivičnih djela. Kontinuiranim i planskim aktivnostima svakako i kroz komunikaciju sa građanima stvaramo mogućnosti za bolje, efikasnije i bezbjednije funkcionisanje građana u prijestonici”, naglasio je Vučinić.

Bilo i slučajeva nasilja u porodici, sve osobe procesuirane

Iz oblasti nasilja u porodici tokom ove godine registrovano je pet krivičnih djela, te 11 slučajeva iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

“Sva lica su procesuirana, dok je od strane Suda za prekršaje Cetinje doneseno šest rješenja kojima je izvršiocima izrečena novčana kazna, dok su predmeti krivičnih djela i dalje u postupku kod Osnovnog suda Cetinje. Službenici ovog Odjeljenja posvećuju punu pažnju i u saradnji sa Centrom za socijalni rad drže stalnu komunikaciju i pravovremeno reaguju u svim situacijama koje su u domenu naše nadležnosti”, kazao je Vučinić.

Postupano i po akcijama “Mladost” i “Razbojnik”

Osim redovnih, preventivnih planskih aktivnosti, službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su postupali i po akcijama „Mladost” i „Razbojnik”.

“U sklopu akcije “Mladost” predviđeno je sprječavanje točenja alkoholnih pića maloljetnim licima, a za akciju „Razbojnik” sprečavanje vršenja krađa, teških krađa i razbojništva na teritoriji Cetinja, u kladionicama, bankama, trgovinskim objektima i drugo, gdje kroz preventivne aktivnosti postižemo zapažene rezultate. U sklopu akcije “Mladost”, službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su u saradnji sa Turističkom inspekcijom novčano kaznili četiri ugostiteljska objekta, od kojih je jedan i zapečaćen od strane inspekcije”, rekao je Vučinić.

Osnovni cilj: Održavanje povoljnog ambijenta i sigurnosti građana

Za naredni period, dodaje, planiran je nastavak rada na sprječavanju izvršenja svih krivičnih djela, kako iz prethodnog perioda, tako i onih novonastalih, sa posebnim akcentom na rasvjetljavanju najtežih krivičnih djela.

“Planiran je i rad na procesuiranju krivičnih prijava po predmetima iz oblasti organizovanog kriminala, privrednog kriminala, koji su vezani za poglavlja 23 i 24. U cilju postizanja što boljih rezultata i pozitivnih mišljenja na planu cjelokupne bezbjednosti, službenici Odeljenja bezbjednosti će nastaviti sa još intenzivnijim radom. U sadejstvu sa organizacionim jedinicama Uprave policije preduzimaće se preventivne aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala, krijumčarenja roba, trgovine drogama i drugih krivičnih djela”, istakao je Vučinić.

Službenici cetinjskog Odjeljenja bezbjednosti će se, kako naglašava, i dalje starati da održavaju povoljan bezbjednosni ambijent, kako bi se građani osjećali sigurno.

“Staraćemo se da održavamo povoljni ambijent za poštovanje temeljnih sloboda i jednakosti svih građana, kako bi građani uživali što veći stepen sigurnosti i povjerenja u institucije sistema – policiju. Službenici ovog odjeljenja imaju za cilj da budu pouzdan partner građanima Prijestonice i garant sigurnosti i bezbjednosti na području Cetinja, kako građana, tako i turista koji u sve većem broju posjećuju Prijestonicu”, zaključio je Vučinić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mitar
Gost
mitar

be aole

Sigma
Gost
Sigma

Jeli ovo onaj dobri Policajac, sto bije gradjane iz cista mira

Milorad
Gost
Milorad

Vise se ti reklamiras nego koka-kola,provalili su te svi davno,ne brukaj se vise,smijesno je postalo

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Cestitam…Samo naprijed …

Cirilo
Gost
Cirilo

DK tebe bi stvarno trebalo drzalom po glavi.Ili cepanicom da sve zvijezde izbrojis.

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Bravo za Vucinica,bio je trener i vrhunski sportista mladima.Svi su danas momci za primjer.Sa Minjom su odrastali,stasali i postali ljudi.Hvala na pravom ljudskom i sportskom druzenju.

Dk
Gost
Dk

TI SI PRESLATKA DJEVOJKA I VELIKA ŽENA KOJA UDARA PIŠTOLJEM OBIČNOG GRAĐANINA PO GLAVI

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Vazda je Cetinje vrvilo od špijuna. Nego, što će mu zastava Kosova?

Cetinje
Gost
Cetinje

Stara Podgorica,opet bezpotrebno BLEJIS. Ovo je sa lijeve strane zastava Evropske Unije,a sa desne strane,naravno Crnogorska.A sti si mislo da ce “staviti”srbijansku.Aj se vucaj NEZNALICE,i ponovo ti “porucujem”ne zlou[otrebljavaj to casno ime Stare Podgorice,jer SIGURNO sa tim imenom nemas dodirne tacke.

Cetinje
Gost
Cetinje

Ovo je za svaku pohvalu,da hocete jos “uvesti”reda u sapobracaju po gradu,bilo bi odlicno,nebi lose bilo da “pozovete”na dogovor vlasnike Taxi vozila,jer u 80% slucajeva pojedini vozaci Taxi vozila su toliko bahati u saobracaju da je prava “sreca”sto svaki dan nema po jedan udes.Pjesaci u Cetinju moraju “imati” motor u noge da bi pobjegli cak i na pjesackom prijelazu.Iz Komunalne… Više »

Send this to a friend