Hronika

Vučinić: Crnogorska državana administracija je zavjerenička organizacija protiv sopstvene države

Stevo Vučinić

Više državno tužilaštvo u Podgorici je odbacilo krivičnu prijavu Crnogorskog pokreta protiv hercegnovskoga društva “Soko”, koje je organizovalo parastos saradniku okupatora Draži Mihailoviću i protiv budvanske opštine koja je obnovila spomenik kralju Petru Karađorđeviću u Budvi. Tužilaštvo smatra da nema elemenata krivične odgovornosti, iako je potpuno jasno koliko su zla Crnoj Gori nanijeli Draža Mihailović, saradnik fašističkog okupatora i Petar Karađorđević, koji je jedan od simbola propasti i uništenja Crne Gore 1918. godine.

<<<Pomen Mihailoviću i sanacija spomenika Karađorđeviću nijesu izazivanje mržnje<<<

“Crnogorska državana administracija je zavjerenička organizacija protiv sopstvene države koja je isplela široku mrežu zavjerenika unutar sebe koji rade protiv interesa zemlje koju opslužuju. Pipci su joj rašireni s vrha do dna, uključujući i mnoštvo anticrnogorskih političkih partija i nevladinih organizacija. U političkome smislu je korumpirana, i radi u korist propasti Crne Gore. Nesporno je i da je instruirana iz međunarodnih centara koji podupiru političke snage u zemlji koje snivaju slom državnoga suvereniteta i ustavnoga poretka. Nije moguće stati joj na kraj, ukoliko se ne povede opšta kampanja, koju bi morale da predvode najviše državne adrese”, kazao je Skala radiju koordinator Crnogorskog pokreta Stevo Vučinić.

Prema njegovim riječima zato se nije čuditi da je tužilaštvo odbačilo krivičnu prijavu protivu hercegnovskoga društva “Soko”, koje je organizovalo parastos saradniku okupatora Draži Mihailoviću i protiv budvanske opštine koja je obnovila spomenik kralju Petru Karađorđeviću u Budvi.

On je napomenuo da je Zakonom o spomen-obilježjima zabranjeno podizati spomen-obilježje za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore.

“Cijela dinastija Karađorđevića, uključujući i kralja Petra i srpska vojska su simboli propasti i uništenja Crne Gore, i na njih se odnose ova dva stava člana 10 pomenutoga Zakona. Ta dinastija, silom srpske vojske i njenoga oružja, 1918. godine, uklonila je crnogorsku dinastiju Petrović-Njegoš s državnoga trona, ukinula crnogorsku državu i Crnogorsku crkvu i uzrokovala propast zemlje. Posljedice su zastrašujuće, i do danas izazivaju sporove, sukobe i destabilizuju političke prilike na način koji ne dozvoljava zemlji da se uredi u političkom, ekonomskom, privrednom i svakom drugom smislu. Najteže posljedice bile su: građanski rat koji je trajao od 1919. do 1928. godine s velikim žrtvama i mnogo popaljenih domova, opšte zaostajanje zemlje u obrazovnom, kulturnom i privrednom smislu, bespoštedna pljačka svih crnogorskih resursa i jezička, kulturna i politička denacionalizacija stanovništva”, istakao je Vučinić.

Ta ista dinastija, dodaje on, oličena u kralju Petru II, iz Londona, i četnici kao njegov oružani instrument na čelu s Dražom Mihailovićem, 1941. godine objavili su rat domoljubima iz partizanskoga pokreta, i cijelo vrijeme Drugoga svjetskoga rata ratovali su protiv njih na strani okupacionih sila Italije i Njemačke.

“Za te četiri godine koliko je trajao Drugi svjetski rat, oni i njihovi okupacioni saveznici, ostavili su iza sebe više od 40.000 ubijenih građana Crne Gore. Parastos osuđenome ratnome zločincu, jedna je vrsta rehabilitacije, duhovne naravi, vjernoga saveznika fašističkih država, koje su tokom genocidnoga pohoda na Rusiju iza sebe ostavile 20 milona ruskih grobova, što su četnici zdušno podržavali. Zato je suština njegovoga bića bila zločinačka, i on sam je zločinačko obilježje vremena u kojemu je djelovao s pozicije komadanta četničkih jedinica, koje je pretvorio u zločinačku i šovinističku organizaciju zbog čega jeste zločinac. Parastosom se podstiče na djelo izazivanja nacionalne mržnje prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, iz člana 370. stav 1, istoga Zakonika. U ovom slučaju, mržnja se indirektno raspiruje prema Crnogorcima, Bošnjacima, Muslimanima, Hrvatima i Albancima, koji su bili meta zločiničkih pohoda četničkih jedinca Dragoljuba Draže Mihailovića, u toku Drugoga svjetskoga rata”, rekao je Vučinić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milan
Gost
Milan

Aj ti kod Titovog spomenika lij suze.
A mi ce mo se naseg cice rado secat.

Miraš Tenda
Gost
Miraš Tenda

“Alah je veliki i svi se njemu molimo!”

PG patriota
Gost
PG patriota

Stevo mili. Osmjehni se I stiže stotka od mene.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Sto nije slucaj sa Bosanskom. Hvala Bogu sto nijesam “s”rbin.

Moze
Gost
Moze

Slusa li iko vise ovoga i njegovog deda mraza.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

UZ OKUPATORSKU SPC NAMNOZILO SE IZDAJNIKA KOJE POMAZE SRBIJA KOJA SAMO CEKA SLABOST KA 1918

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Kada ti je nik takav sve jasno ba koju ti je stranu P. Biroli, naravno da je na suprotnu Crkva

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Pajo Đurišić ima više zajedničkih fotki sa Pirciom nego Drljević. Jesi to znao, pope?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Tako je Sekula.

Ljuma
Gost
Ljuma

Okupljanje i postrojavanje vernika u visegradu,povampirili se demoni u regionu,prijeti nam eskalacija u zemlji ako ovo dopustimo.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Treba biti tvrdo za antifašizam, ali kada se javno slavi protjerivanje 200.000 u Oluji sa svojih ognjišta. Otvara spomenik ubici Crnogorca, Ambasadora SFRJ Rolovića, Crnogorce bacaju sa Rive u Splitu zašto se i drugi okupljali ne bi…Što bi rekao Šerbo “ne opravdavam ali razumijem”

Lscg
Gost
Lscg

Doci ce Dan kad demo Okupatore poslati kuci put Surdulice,Malog Mokrog luga,Vranja I sl

Vidak
Gost
Vidak

Svi znamo da Steva plaća strani faktor da pljuje državu.

Malaka
Gost
Malaka

Mracnog li covjeka te i misli mu. Ajde se osmijehni pa ce te mozda sunce ogrijati

Marva Duklja
Gost
Marva Duklja

Bra’o Stevo

Sprdnja
Gost
Sprdnja

Nampalo mu da on i drug mu Miraš uzmu Crkvu od Crnogorske Mitropolije

Mamut
Gost
Mamut

Dobar je stevo ali je od njega korist kao od slona u staklenoj basti !

Stevo mutni
Gost
Stevo mutni

Dobar, samo ne znamo zašto! Za sebe nije sigurno!

Cgmne
Gost
Cgmne

Naravno da će ovo da se dešava kad nema zakona. Naši političari su izgleda samo statisti i manekeni kad treba kakav spomenik otkriti i održati kakav govor dok pseudo crkva spc godinama djeluje mimo institucija i bez bojazni prepisuje imovinu države na ko zna koga. Pita li se ko kako je to moguće ako ne direktim potplaćivanjem nesoja iz sistema

Fileopg
Gost
Fileopg

bravo Stevo …Prvo su komunisti propuštili priliku da riješe pitanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao što su to uradili u Makedoniji, jer su u prvine bili pretežno bjelaši. Drugo, kad su došli na vlast komunisti Crnogorci smatrali su to pitanje bezznačajnim, tako da su ga zaobilazili. Treće sad se ta guba namnožila dovodeći ljude iz svih srpskih krajeva a… Više »

Send this to a friend