Hronika Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću danas ističe mandat, Tužilaštvo u v.d. stanju

Vučković: Nećemo dozvoliti blokadu rada tužilaštva

Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću danas ističe mandat, a s obzirom na to da se niko nije prijavio na konkurs koji je raspisan u avgustu, ova institucija od sjutra će biti u takozvanom v.d. stanju. Ko će biti vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, kako Pobjeda saznaje, znaće se sjutra, za kada je zakazana sjednica Tužilačkog savjeta.

Nezvanični izvori Pobjede kažu da će Stanković, bez obzira na mišljenje nekih članova Savjeta da to nije dobro rješenje, ipak biti izabran za vršioca dužnosti, kako je to ranije dogovoreno, nakon što se niko nije javio na konkurs. Argument zagovornika teze da “Stanković nije dobro rješenje” je afera koju je nedavno pokrenuo odbjegli crnogorski biznismen i bankar Duško Knežević, koji tvrdi da je podmićivao Stankovića. Objavio je audio snimke svojih razgovora sa generalnim sekretarom Vrhovnog tužilaštva Nenadom Vujoševićem, koji je navodno bio “kurir” preko kojeg je Knežević dostavljao Stankoviću novac.

Stanković je kategorično demantovao da je primao mito, a i sam Vujošević je nakon hapšenja ispričao da je lagao Kneževića da je novac davao Stankoviću.

Kneževiću je, kako je i rekao na jednom od snimaka, bio cilj da se Stanković ne izabere za vršioca dužnosti vrhovnog tužioca. Pojedini članovi Tužilačkog savjeta, koji smatraju da Stanković nakon ove afere nema legitimitet da ostane na čelu tužilačke organizacije, izdejstvovali su 27. septembra, na vanrednoj sjednici ovog tijela na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izbor vršioca dužnosti vrhovnog tužioca, da se izbor odgodi do isteka mandata Stankoviću. Obrazloženje je bilo da se vršilac dužnosti ne može birati dok je aktuelni tužilac u mandatu.

Poslije tri dana, 30. septembra, održana je nova vanredna sjednica ovog tijela, na kojoj su specijalni tužioci članovima Savjeta prezentovali dokaznu građu kojom raspolažu u istrazi slučaja navodnog podmićivanja vrhovnog državnog tužioca.

I na toj sjednici, većina članova Tužilačkog savjeta, prema saznanjima Pobjede, iznijela je stav da Stankovića, bez obzira na aferu u kojoj je označen kao glavni akter, treba izabrati, jer bi u protivnom to bila “pobjeda” Kneževića i “dozvolili bi da organizovani kriminal i kriminalci odlučuju ko će biti čelnici institucija”.

Uz Stankovića su stale i njegove kolege. Dali su mu bezrezrevnu podršku i izjasnili se da niko od njih ne želi da bude vršilac dužnosti.

“Kako god da se stvari budu odvijale, rad Tužilaštva neće biti blokiran. Tužioci u Tužilačkom savjetu su ozbiljni ljudi, sa uspješnim karijerama i naravno da će se odgovorno odnijeti prema svakoj situaciji. U krajnjem, ukoliko bude potrebe, tužioci će predložiti kolegu koji bi “premostio” kao vršilac dužnosti vrijeme do izbora novog vrhovnog tužioca”, kazao je za Pobjedu državni tužilac u Vrhovnom tužilaštvu Veselin Vučković.

On je istakao da Stanković ima podršku kolega, ali da svakako neće dozvoliti da zbog podrške njemu Tužilaštvo dođe u situaciju da mu prijeti blokada rada, jer bi to bilo neodgovorno. Osim Stankovića, koji po automatizmu, istekom mandata postaje državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu, u konkurenciji za vršioca dužnosti vrhovnog tužioca su tužioci u ovom tužilaštvu Dražen Burić, Veselin Vučković, Đurđina Nina Ivanović, Stojanka Radović, Petar Kapuci, Sonja Bošković, Radmila Ćuković i Miljana Radović.

Stanković u utorak neće moći da prisustvuje sjednici Tužilačkog savjeta, jer istekom mandata na funkciji vrhovnog državnog tužioca on više nije član ovog tijela.

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
MarkocrnogoracŠćepan majušniPiroskaSlavko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

A kako ovi cetnici mrze Cetinjane to je strasno

crnogorac
Gost
crnogorac

Ajde Vučkoviću polako, penzionišite se i učinite nešto za ovu državu

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Nema priliva ( mita) pa im se odjednom radi zarekli su se milu da će biti oprezniji

Piroska
Gost
Piroska

Gospodine, dobro se sjecam kada ste gostovali na TV Vijesti. Brecali ste se na voditeljku a onda sa ironicnim izrazom na licu zvanicno objavili da je rok za slucaj “Limenka” zastario. Da ste tada podnijeli ostavku ostali biste zapampeni kao posten, profesionalan i prinjcipijelan covjek, a ovako …………

Slavko
Gost
Slavko

Da bi se nesto blokiralo to prvo mora da radi, a tuzilastvo u Crnoj Gori je putujuci cirkus.

Gagi
Gost
Gagi

A sto se “zauzeo”ovaj Vuckovic da se “ustolici”,dali je zaboravio njegovu “pamet prije par godina”kada je “navodno sam odstupio sa duznosti”i sad bi da postane VDT,kako da ne,ajde i ti u penziju pa polako na Prekornicu radi nesto.

Toni
Gost
Toni

Kod nas ona narodna “ne laje ker sela radi, nego sebe radi…” dolazi do izražaja u punom smislu. Nikako da sretneš nekog ko radi za opštu stvar, samo svoj džep i interes…

Send this to a friend