Hronika

Za dvije godine trajno oduzeto skoro 30 miliona eura

Lidija Vukčević

Specijalno državno tužilaštvo je u toku 2015. i 2016. godine trajno oduzelo 29.579.897,13 eura imovinske koristi stečene krivičnim djelom. U tim postupcima Specijalno tužilaštvo je sa okrivljenim fizičkim i pravnim licima zaključilo sporazume o priznanju krivice u kojima su se okrivljeni obavezali da vrate imovinsku korist pribavljenu izvršenjem krivičnih djela. Sporazume je prihvatio Viši sud u Podgorici i postupci su pravosnažno okončani. Radi se o predmetima koji su u javnosti poznati kao “budvanski predmeti”, saopštila je za Pobjedu specijalna tužiteljka Lidija Vukčević.

Ona je kazala da je u toku 2018. godine SDT u tri predmeta za zapljenu cigareta oduzelo od okrivljenih lica veću količinu robe čija ukupna vrijednost prelazi 10 miliona eura.

“U jednom predmetu je podignuta optužnica protiv jednog fizičkog lica zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju iz čl. 272 st. 3 u vezi st.1 i 2 Krivičnog zakonika Crne Gore. U toku postupka je sa okrivljenim licem zaključen sporazum o priznanju krivice koji je prihvaćen od strane suda i izrečena je zatvorska kazna, zatim novčana kazna kao sporedna u iznosu od 40.000 eura i uplata u humanitarne svrhe u iznosu od 10.000 eura. Istovremeno je izrečena mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta od okrivljenog i to 3.938.000 paklica cigareta čija ukupna vrijednost prelazi 10 miliona eura”, navela je Vukčević.

Prema njenim riječima, u druga dva predmeta je podignuta optužnica protiv 25 fizičkih i dva pravna lica zbog krijumčarenja cigareta inostranog porijekla koje su skladištene u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, sa ciljem da se prodaju na sivom tržištu na teritoriji Crne Gore, u ukupnoj količini od oko 42.000 paketa, čija ukupna vrijednost iznosi oko 40 miliona eura.

Kako navodi, u predmetu po nazivom “Vardar” SDT je pokrenulo krivični postupak protiv 83 fizička i 56 pravnih lica zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i utaja poreza i doprinosa.

“U toku postupka putem ekonomsko-finansijskog vještačenja utvrđeno je da su okrivljena lica utajila porez u ukupnom iznosu od 1.829.296,69 eura. Do sada je od okrivljenih pravnih lica izvršen povraćaj protivpravno stečene imovinske koristi tako što je u korist Poreske uprave uplaćen ukupan iznos od 1.104.781,52 eura”, istakla je naša sagovornica.

U toku prošle godine, kako ističe, Specijalno državno tužilaštvo je zaključilo 43 sporazuma o priznanju krivice sa izvršiocima krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala.

“U svim zaključenim sporazumima kazne su zatvorske, s tim što je u nekim sporazumima kumulativno sa zatvorskom kaznom kao spoređna kazna utvrđena i novčana kazna, dok je u nekim sporazumima utvrđena i novčana uplata u humanitarne svrhe. Tako su na osnovu ovih sporazuma utvrđene t novčane kazne u ukupnom iznosu od 113.242 eura, a u humanitarne svrhe uplaćeno je 145.500 eura”,  istakla je Vukčević.

9

avatar
1000
9
0
0
 
9
Sve se mijenjamilosAdeWRodneyCitizen X
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sve se mijenja
Gost
Sve se mijenja

To će se trajno vratiti Kaliću, Vuleviću…

milos
Gost
milos

dok je ovaca bit ce i novaca . . .da bog da da vam kalici sve uzmu . . . od tih para ja ne vidim nista vise u dzep no do sada . . . . a vi se samo hvalite . . .zalosno cime se hvalite . . . .

AdeW
Gost
AdeW

Jedna od perjanica zarobljenog, partijskog, ”koverta” tužilaštva.

Rodney
Gost
Rodney

Samo da ne moramo da ih nadoknadimo preko raznih odšteta …

Citizen X
Gost
Citizen X

Koliko je isplaceno (Saricima, ekipi iz Rozaja..) zbog neopravdanog oduzimanja imovine, zatvaranja i sl. I treba da bude ispaceno. Ali niko ne odgovara za te greske, stice se utisak da tuzilastvo ne vodi racuna o mogucim isplatama kada pritvara ljude, oduzima imovinu.

samo pitam
Gost
samo pitam

i sto imam ja kao gradjanin ako vi oduzmete kamion od 100.000eura i ostavite ga da trune u kasarnu masline?

Nadežda
Gost
Nadežda

A koliko je isplaćeno za Deportaciju, Morinj, Bukovicu…isto vodila g. Lidija.

Lipovo
Gost
Lipovo

Danas je DAN kada su sva obeccanja ISPUNJENA.

Jovanka
Gost
Jovanka

A vraceno 300 miliona. Maxe.

Send this to a friend