Hronika

Za incidente u Pljevljima procesuirane četiri osobe

Za incidente u Pljevljima do sada su procesuirane četiri osobe, dvije za dva krivična djela počinjena na štetu tri osobe, i dvije osobe za ukupno tri prekršaja.

Akcija za ljudska prava (HRA) i Institut alternativa (IA) su zatražili od Uprave policije informacije o tome koliko je prekršajnih i krivičnih prijava bilo podnijeto od strane nadležnih institucija i građana ili građanki u periodu od 31. avgusta do 9. septembra u kontekstu remećenja javnog reda i mira i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, ugrožavanja sigurnosti građana ili drugih krivičnih djela do kojih je možda došlo u kontekstu povećanih tenzija u periodu poslije objavljivanja izbornih rezultata u Pljevljima i drugim mjestima u Crnoj Gori.

“Uprava policije je odgovorila da su od 31. avgusta do 9. septembra podnijete ukupno dvije krivične prijave protiv dvije osobe zbog dva krivična djela na štetu tri lica, i to zbog počinjenog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i krivičnog djela teška tjelesna povreda. Osim toga, podnijete su dvije prekršajne prijave protiv dvije osobe za počinjena tri prekršaja i to za „grubo vrijeđanje i naročito drsko ponašanje“ kao i za „fizički napad ili fizički obračun“ sa „grubim vrijeđanjem i naročito drskim ponašanjem“, saopšteno je iz policije.

Takođe, imajući u vidu izjavu bivšeg glavnog imama Islamske zajednice u Pljevljima, Samira Kadribašića, da je zabrinut da je napad na prostorije Islamske zajednice kvalifikovan samo kao prekršaj, ove NVO pitale su Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Pljevljima kako je kvalifikovalo taj napad.

ODT iz Pljevalja je reklo da je napad na prostorije Islamske zajednice – lomljenjem stakala na ulaznim vratima i ubačenom porukom “Polećela crna ptica Pljevlja biće Srebrenica“ kvalifikovan kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

“U tom slučaju, koliko je poznato, još uvijek nema osumnjičenih, tj. krivična prijava nije podnijeta protiv bilo koga”, ističu u ovim NVO.

HRA i IA ocjenjuju da je bilans krivičnih prijava za incidente posle izbora ono što ostaje kao zvaničan podatak o razmjerama tih incidenata.

“Iako postoje informacije o zastrašivanju građana i ispisivanju drugih poruka mržnje u Pljevljima, činjenica je da svi ti incidenti i njihovi izvršioci nijesu prijavljeni policiji, kao i to da policija na incidente nije odmah reagovala podnošenjem krivičnih prijava protiv konkretnih osoba”, ističu u ovim NVO.

Nadaju se da se u Crnoj Gori neće ponavljati izazivanje mržnje na bilo koji način, a posebno ne omalovažavanjem ratnih zločina i njihovih žrtava.

“Ohrabrujemo građane da prijavljuju ovakve incidente i njihove počinioce, kako bi bilo osnova da oni budu kažnjeni i da se na taj način sprečava slično ponašanje. Apelujemo na policiju da otkrije i izvršioca napada na prostorije Islamske zajednice i identifikuje počinioce drugih incidenata koji su joj prijavljeni”, zaključuje se u saopštenju.

 

7

avatar
1000
4
3
0
 
7
Broj 1ROKOEminadelbojNaroz
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Broj 1
Gost
Broj 1

Dajte njihova imena

ROKO
Gost
ROKO

Koje cetiri osobe…imena.

Emina
Gost
Emina

Po Pljevljima se već govori da su u pitanju aktivisti DPSa i iskreno bih bila šokirana ako se ispostavi da je to istina. Nama je rečeno iz BSCG da su u pitanju četnici i velikosrpski hegemonisti tako da smo svi zbunjeni.Ovo su jako važne stvari i lično ču se javno izviniti novoj vlasti jer sam njih prozvala.

BRITVA
Gost
BRITVA

Cudno da nema komentara na ovu temu. A da radi se o manjiskom narodu ,pa pojeo vuk magaraca. ZALOSNO koliko smo bijedni i puni mrznje ,jedni prema drugima

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Najcudnije je da se skrivaju imena pocinilaca a zna se tko su odlazeca vlast je ta koja ih skriva jer su to njihovi puleni.
U selu se zna tko je koga sinoc taslacijo a ovo je nemoguce otkriti, cudno za neverovati.

Naroz
Gost
Naroz

Lažni Mesija 1. No…, Vidim ti si naprosto nabijen ljubavlju prema manjinama da se to naprosto ne može zadržati, nego jednostavno isijava iz tebe…
Da te zamolim, ne rise.

delboj
Gost
delboj

Samo se ti tjesi lazima Mesija. Od 92 se u Pljevljima nije mnogo promijenilo… Muslimani tamo i ne dizu previse glavu kad hodaju ulicama…

Send this to a friend