Hronika POTRAGA ZA PODGORIČANINOM KOJI SE SUMNJIČI DA JE DIO GRUPE KOJA JE POČINILA MILIONSKE MALVERZACIJE

Za Lakićem raspisana crvena potjernica, Srbiji poslat zahtjev za izručenje

Dejan Lakić

Crnogorske vlasti raspisale su crvenu potjernicu za Podgoričaninom Dejanom Lakićem, osumnjičenim da je bio jedan od članova kriminalne grupe koja je utajom poreza i doprinosa i brojnim finansijskim malverzacijama državni budžet oštetila za milionske iznose, saznaje Pobjeda. Prema navodima više izvora Pobjede, Srbijije poslat zahtjev za njegovo izručenje jer se Lakić, prema sopstvenom kazivanju, već duže nalazi u Beogradu.

Lakić je sve vrijeme od pokretanja istrage bio nedostupan crnogorskim policijskim i tužilačkim organima, ali je u obraćanju nekim medijima tvrdio da nema nikakve veze sa nelegalnim poslovima za koje ga terete nadležni u Crnoj Gori.

U brojnim medijskim istupima tvrdio je da je on “prevaren i da posjeduje dokumentaciju i snimke o umiješanosti osoba iz Poreske uprave koje su primale fiktivne fakture kojima se priznaje povrat PDV-a za nepostojeće poslove”.

PRIJETNJE

Bjegunac je u obraćanju portalu Borba zaprijetio da će policija i Tužilaštvo odgovarati za “sve napakovane laži” koje šire o njemu.

“Ne krijem se, nalazim se u Beogradu i državni organi Srbije su o tome upoznati. Imam dvojno državljanstvo Crne Gore i Srbije, već tri godine i Crna Gora mi je to odobrila… Ostvario sam kontakt sa srpskom službom koja se zainteresovala za neke stvari. Čekaću u Beogradu međunarodnu potjernicu, pa ćemo da vidimo što će se dešavati”, rekao je Lakić 11. maja za portal Borba.

Specijalno tužilaštvo u saradnji sa Specijalnim timom realizovalo je akciju pod kodnim nazivom “Klap” koja je za cilj imala procesuiranje više osoba upletenih u finansijske mahinacije, osmišljene i realizovane preko devet firmi, i tako utajom poreza i prevarom oštetili državnu kasu za oko četiri miliona eura. Istraga o zloupotrebama pokrenuta je u maju kada je više osoba procesuirano, a nakon prikupljene dokumentacije i novih nepobitnih dokaza krajem jula uslijedila su nova hapšenja.

ŠEME DJELOVANJA

Istražitelji vjeruju da je grupa djelovala od 2011. do kraja 2018. godine, te i da je imala dvije razrađene šeme “djelovanja”.

Prema prikupljenim podacima iz istrage, organizatori su planirali da osnuju više firmi čiji fokus djelatnosti bi bio izdavanje fiktivnih faktura za robu i usluge koje ne bi pružale drugim firmama. Kriminalna grupa je, kako se osnovano sumnja, kroz osnivanje fiktivnih firmi i izdavanje fiktivnih računa na velike novčane iznose od po nekoliko stotina hiljada eura zahtijevala povraćaj PDV-a koji su im odobrili poreski inspektori. Osim utaje poreza, ova organizacija je na ovaj način, prema sumnjama istražitelja, vršila raslojavanje novčanih sredstava radi prikrivanja tragova i porijekla novca, a sve kako bi se u iznosu preusmjerenih sredstava omogućilo članovima kriminalne organizacije da preuzimaju robu, čime su počinili krivično djelo pranje novca.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja početkom maja u dvije akcije kodnog naziva “Klap” uhapsili su ukupno 22 osobe zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama državnu kasu oštetile za pet miliona eura.

Preduzeća čiji su vlasnici Ivan Vuković, Dragoslav Lakić, Radomir Karadžić i sa njima povezana lica su, u posljednjih pet godina, kako ukazuju višemjesečni rezultati iz istrage, omogućila vlasnicima više desetina preduzeća da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su izvukla više od 20.000.000 eura u gotovini po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa, čime su pričinili 5.000.000 eura štete državi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuma
Gost
Ljuma

Lakicu oteo si se kontreli i treba tako nebi ni oni tebe stedjeli ama ic.

TaracJarac
Gost
TaracJarac

Svaka vlast funkcionise na isti lrincip !!! Princip je, ne sklanjaj krivce, nego skloni i zatvori usta onome ko moze pokazati ko su krivci !!! U ovom slucaju je lakic taj !!!

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

ih dok si sklapao s’njima banja ti je bilo!! a sad kad treba u spuz zajedno snjima onda bi da ti izvuces guzicu i to bas preko srbije kao i svi izdajnici pa da nakitis ove druge sto vise!! i oni i ti svi u spuz pa ti pricaj koliko te volja!! evo imaju dokaza dosta i bez tebe tako… Više »

Todor
Gost
Todor

Danjo, dok ovaj nije počeo da iznosi u javnost, niko nije smio progovoriti o ovome. Tek kad je opozicija u parlamentu to isto iznijela, tužilaštvo je moralo reagovati. Kad ćeš u Prčanj, imam nešto važno da ti kažem.

Mina
Gost
Mina

Ovo je neki fin coek.

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Lakicu lakocemo

Bob
Gost
Bob

Ovoga traze a mole se da ga ne nadju,isto kao i Sveta…jer ako ga vrate u cg i onda on pocne da pricaaaa…bilo bi svasta!

Potere
Gost
Potere

Aj što je novinar Pobjede nezvan pa ne zna da se zahtjev za izručenje šalje tek kad se uhapsi osoba koja se potražuje, no i CDM fino takvu glupost servira čitaocima!

Vlado
Gost
Vlado

O jadu vas zabaviše ovi sa vaših crvenih poternica. Zaklela se zemlja raju da se tajne sve odaju.

Bnjj
Gost
Bnjj

Čudo da ne objavljujete njegove optužbe vezane za Mugošu i CDM

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nemaju kad od crkve

Sa Zapada
Gost
Sa Zapada

Ko još nije pljačkao i krao državu CRNU GORU neka se javi.

Ljuma
Gost
Ljuma

Hahahaha

Sveto M.
Gost
Sveto M.

Meni lijepo ovamo u Bg,na liječenje,dusevni bolovi…

Bnjj
Gost
Bnjj

Taj lLakić iznosi teške optužbe na račun vlasti i Mugoše direktora PU a kad vidimo kako su stanove dobijali i znamo kako vladaju bojim se da je Lakić u pravu

Velimir1966
Gost
Velimir1966

Neka kopijica Duška Kneževića,neki njegov djak!
Samo polako,dosadit će vam ilegala!

Dkdk
Gost
Dkdk

DOK SI MOGAO DA UŽIVAŠ U SVIM TIM PREVARAMA I IZIGRAVAŠ NAROD SVI SU TI BILI SUPER…. E SAD JE ĐAVO DOŠAO PO SVOJ DIO POSLA NEMA BJEŽANJA

Gargamel Srđa
Gost
Gargamel Srđa

Stvarno, ovako javno da priča čime su se sve bavili bizmismeni i kako su krali državu, i ko ih je štitio! Hapsite kamermane, puštite lopove da budu patrijote.

Samo tiho
Gost
Samo tiho

Samo tiho da ne probudite usikane kriminalce 🤣🤣🤣🤣

presmijesno
Gost
presmijesno

Crvena potjernica nakon sto je objavio kako su Demokrate prale pare? Zanimljivo. Kako dps stiti svoje nove koalicione partnere.

Aco i Braco
Gost
Aco i Braco

Blažova družina-Demokrate? Stvarno presmiješno!

Svjefol
Gost
Svjefol

I neko misli da ce Srbija ovoga a isporuci….?!… Nece ni njega, niti bilo koga drugog. Trenutno je u Srbiji na snazi crveni alarm…svim silama, lazima, podmetanjima, opstrukcijama, uvredama…itd…protiv Crne Gore. Tako je i sa “saradnjom”, na svim nivoima.

Goran
Gost
Goran

Sve je recipročno u Srbiji, kamo sreće da je oduvek bilo tako…

Ekolog
Gost
Ekolog

Nijesi ti Lakicu Sveto Marovic , no pakuj kofere pa za Cg. A mislim da ste u pravu i ti i ovi sto zbore za tebe.

Kopaj dalje
Gost
Kopaj dalje

Mnigo je bitan ovaj bilde. Nije on smislio ništa niti umije. On je mali potrčko, čuš Derektor…to je glavni zanimanje u PG ovima što divane uz dojč kako klepit pare od Države.

važi
Gost
važi

I ptice na granu znaju da je ovaj sa braćom Petričević ujutro krao državu, a popodne pio kafu sa Blažom Đukanovićem. I tačno je da nemaju kapaciteta ovo sami da smisle. Što misliš ko ih je naučio.

Kopaj dalje
Gost
Kopaj dalje

Uopšte neću sa mislim VDT i SDT su debelo plaćeni ili da misle ili da ne misle. Neka biraju, račun će doći jao u obim bilde.

Takuma Sato
Gost
Takuma Sato

Tako je , u aps sa kriminalcima ! Nego koje boje je Svetova potjernica ?

Tito
Gost
Tito

Trtttty

Charlie Sheen
Gost
Charlie Sheen

Bježi bježi, stići ću te ja ….

Send this to a friend