Hronika DETALJI ISTRAGE PROTIV MARKA PAVIĆEVIĆA I VUKA ORLANDIĆA ZBOG KRIMINALNE ORGANIZACIJE ZA LIKVIDACIJE

Za ubistvo Jovana Đurovića nuđeno 100.000 eura

Specijalno državno tužilaštvo tereti Marka Pavićevića i Vuka Orlandića zato što su, kako je navedeno u optužnici u koju je Dan imao uvid, u drugoj polovini 2019. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je stvorila nepoznata osoba.

Kako se navodi u optužnici koju potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović, cilj te organizacije je bio da stiče nezakonitu dobit i moć, te se u njenom djelovanju primjenjivalo nasilje. Tokom suđenja Pavićević i Orlandić moći će da ukažu na sve ono što budu smatrali da dokazuje njihovu nevinost.

Da je kriminalna organizacija formirana radi vršenja neodređenog broja ubistava, prema tvrdnjama iz dokumentacije, mjera tajnog nadzora, navodi se da će biti likvidirano više osoba, te da će upravo u odnosu na neku sporednu metu biti plaćeno 100.000 eura. Kao vjerovatna meta napada spominje se, nezvanično, Baranin Jovan Đurović, rođeni brata pokojnog Luke Đurovića, nekadašnjeg vođe „barskog klana”.

Pavićević u jednoj poruci tvrdi da će za drugo ubistvo biti plaćeno 100.000 eura navodi se u dokumentaciji u koju je Dan imao uvid.

Kako je navedeno u optužnici, N.N. organizator, radi realizacije kriminalnog plana u pravcu vršenja neodređenog broja ubistava i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija sebe je odredio da planira izvršenje krivičnih djela, da vrbuje članove, da izdaje naređenja, obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela. Grupi su pripadali i neidentifikovane osobe sa nadimkom Miki i Laki.

Kako je tužilaštvo navelo, Marko Pavićević je prihvatio da izvršava krivična djela protiv života i tijela, da nabavlja i drži oružje s optičkim nišanom i prigušivačima, kao i municiju. Takođe, sumnja se i da je imao zadatak da krade prevozna sredstva sa drugim članovima klana radi izvršenja krivičnih djela protiv života i tijela.

Istraga je utvrdila, a optužnica predstavila, daje vozila preuređivao i skrivao do izvršenja krivičnih djela kao i da je nabavljao benzin za njihovo paljenje nakon izvršenja krivičnih djela.

Tužilaštvo tereti Vuka Orlandića da je postupao po naredbi organizatora kriminalne grupe da nabavlja oružje, skriva i drži, te da ih predaje članovima organizacije. Takođe, kako se sumnja, i on je imao zadatak da nabavlja vozila i benzin kojim bi se ona zapalila i tako uklonili tragovi nakon izvršenja krivičnih djela.

Osoba sa nadimkom Miki, prema tvrdnjama tužilaštva, prihvatio je da izvršava krivična djela protiv života i tijela i sve druge zadatke koji bi mu bili dati. Osoba sa nadimkom Laki prihvatila je, kako se navodi u optužnici, da postupa po naređenju organizatora kriminalne grupe, te da krade vozila za izvršenje krivičnih djela protiv života i tijela, da ih preuređuje kako bi otežao i onemogućio policiji identifikaciju počinioca i da čuva benzin za paljenje vozila.

Pavićević i Orlandić su u periodu od sredine 2019. godine pa do 10. marta 2020. u Baru nabavljali i neovlašćeno držali oružje. Vuk je 2018. za 500 eura kupio od N.N. osobe oružje sa izbrušenim fabričkim brojem, sa optičkim nišanom i 30 metaka, zatim je nabavio i prigušivač nedozvoljeno. Oružje sa prigušivačem je preuzeo Marko Pavićević i držao u kući u naselju Ratac, koje su pronašli policajci navodi se, između ostalog, u optužnici u koju je Dan imao uvid.

Orlandić negirao da je član kriminalne organizacije

Orlandić je pred specijalnim državnim tužiocem kazao da nije član nikakve kriminalne organizacije, ali je priznao da je ukrao vozilo i držao pušku.

Pojasnio je da je sam bio u vozilu kada ga je ukrao,tedajetouradiokakobi prebacio puškudo Podgorice gdje je trebalo da je zamijeni za pištolj. Pušku je, kako tvrdi, držao na brdu izviše kuće njegovog druga koji za to nije znao. Tužiocu nije htio da kaže ime osobe od koje je kupio pušku za 500 eura.

Kazao je i da je koristio kriptovani telefon kako bi se dopisivao sa drugovima u inostranstvu, ali nije htio reći ime druga. Marko Pavićević se pred specijalnim tužiocem branio ćutanjem.

Preko aplikacije Skaj, kako je utvrdila istraga, Pavićević je komunicirao sa osobama imenovanim kao Mauzer 3, Kro Kap, Ostroski, Suarez, Soprano i Laki. Sa tim oobama je komunicirao o oružju i ukradenom vozilu.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
KarlitoBrigante
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Mene nikao nije jasno zasto ucestvuje po 15 osoba i onda misle da nece bit otkriveni. Pa to je nemoguca misija. Al ja se u to nerazumijem doduse pa valjda bolje oni znaju u svakom slucaju. A i bolje jer ih bar otkriju onda.

Send this to a friend