Hronika

Za vožnju pod dejstvom alkohola i prekoračenje brzine ići će se u zatvor

Izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja, koji je pripremila Uprava policija, za one koji budu vozili pod dejstvom alkohola, kao i one koji prekorače dozvoljenu brzinu predviđene su osim novčanih i zatvorske kazne. Takođe, ovim dokumentom je utvrđeno da će sve novčane kazne za saobraćajne prekršaje biti veće u odnosu na trenutne, te da se vozačke dozvole neće oduzimati, već će se u sudskom postupku izricati mjere zabrane upravljanja vozilom, a prekršaj ove zabrane će biti najoštrije sankcionisan.

<<<Da li bahatu vožnju treba kažnjavati zatvorom?<<<

Iz Uprave policije je CdM-u saopšteno da je cilj predlaganja izmjena i dopuna važećeg Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja kroz oštriju kaznenu politiku za najteže prekršaje i blažu kaznenu politiku za uslovno lakše prekršaje, kao i popunjavanje određenih pravnih praznina u važećem zakonu.

“Jedna od novina predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja jeste da službenici Uprave policije od stupanja na snagu predmetnog zakona neće više fizički oduzimati vozačke dozvole od vozača, već će se u sudskom postupku izricati zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, a prekršaj ove zabrane će biti najoštrije sankcionisan kaznom zatvora i novčanom kaznom”, kazali su u Upravi policije.

Izmjene se odnose i na bicikliste, kao i na pješake.

“Sve novčane kazne biće veće u odnosu na trenutno važeći zakon”, ističu u Upravi policije.

Za CdM otkrivaju i za koje prekršaje će vozači ići u zatvor.

“Zatvorska kazna je propisana za vožnju pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2g/kg i većoj, odbijanje alkotestiranja, prekoračenje brzine za 90 km/h i više van naselja, odnosno za 70 km/h i više u naselju, ako na raskrsnici koja je regulisana uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova vozač prođe taj znak kada je njime zabranjen prolaz (prolazak kroz crveno) najmanje dva puta u 10 minuta, kao i kada vozač upravlja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci”, navode u Upravi policije.

Nacrtom Zakona povećane su sve minimalne kazne od 50 do 200 eura. Osim toga, rigorozne kazne propisane su i za privredna društva koja učine prekršaje prilikom obavljanja tehničkog pregleda vozila.

A neke od kazni predviđene novim zakonom izgledaju ovako.

Od 2.500 do 6.000 eura kazniće se fizičko ili pravno lice koje, između ostalog, proizvodi, održava, stavlja u promet, popravlja ili prepravlja vozila, uređaje, rezervne djelove, opremu za vozila suprotno uslovima neophodnim za bezbjedno učestvovanje vozila u saobraćaju na putevima. Važećim zakonom ova kazna je od 1.500 do 6.000 eura.

Sa 1.000 do 4.000 eura kazniće se lice koje ostavi na putu vozilo koje nije u upotrebi, nanosi ili baca otpatke ili predmete i materije koje mogu ometati ili ugroziti bezbjednost saobraćaja ili zagaditi ili ugroziti okolinu. Ta kazna  važećim zakonom iznosi od 500 do 3.000 eura.

Važećim zakonom propisana je kazna za pravno lice u iznosu od 300 do 2.000 eura koje dozvoli da u saobraćaju na putu učestvuje vozilo za organizovani prevoz djece koje nije obilježeno posebnim znakom. Ta kazna se izmjenama povećava na 500 do 2.500 eura.

Zbog prekoračenja brzine kazna će iznositi od 300 do 1.500 eura. Ona se važećim zakonom kreće od 150 do 1.000 eura.

Ukoliko vozač koristi uređaj, odnosno sredstvo kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, rizikuje da bude kažnjen od 200 do 600 eura. Do sada je ta kazna iznosila od 100 do 400 eura.

Ko baci otpad na putu, ili ostavi vozilo, rizikuje da plati kaznu od 150 do 500 eura, što je znatno veće od “stare” kazne koja iznosi od 80 do 350 eura.

Ukoliko se tokom vožnje koristi mobilni telefon slijedi novčana kazna od 80 do 200 eura.

Iz Uprave policije je CdM-u saopšteno da je tokom prošle godine u saobraćajnim nesrećama u Crnoj Gori poginulo 48 osoba, što predstavlja smanjenje od 23,8 odsto u odnosu na isti uporedni period godinu ranije kada su smrtno stradale 63 osobe.

Pripadnici saobraćajne policije su tokom prethodne godine evidentirali 209.502 prekršaja i podnijeli 21.148 prekršajnih prijava.

“Od čega izdvajamo: nekorišćenje sigurnosnog pojasa – evidentirano u 40.725 slučajeva; prekoračenje brzine za 20 do 30 km/h u naselju i za 40 do 50 km/h van naselja – evidentirano u 11.916 slučajeva; neposjedovanje vozačke dozvole – evidentirano u 8.278 slučajeva; prekoračenje brzine za 30 do 50 km/h u naselju  i za 50 do 70 km/h van naselja – evidentirano u 6.587 slučajeva; upravljanje vozilom bez odgovarajuće kategorije – evidentirano u 6.102 slučaja; vožnja pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 1 do 2g/kg – evidentirano u 3.637 slučajeva”, ističu za CdM.

Uprava policije ima mnogo primjera kada vozači pod dejstvom alkohola sjednu za volan, ne razmišljajući o najtežim posljedicama. Rekorder u ovoj “vožnji” imao je čak 4,80 izmjerenih promila alkohola u krvi.

<<<Uhapšen Nikšićanin, vozio sa 4,3 promila alkohola u krvi<<<

“Tokom božićnih praznika nikšićka saobraćajna policija zaustavila i alkotestirala vozača pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 4,31 g/kg. To opet nije najveća koncentracija koju su službenici saobraćajne policije evidentirali, jer je u prethodnih nekoliko godina najveća izmjerena koncentracija iznosila 4,85 g/kg, a koja je ustanovljena kod vozača koji je kontrolisan na području opštine Podgorica, a prethodno se dovezao svojim vozilom iz pravca Mojkovca”, ističu za CdM iz Uprave policije.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Osa
Gost
Osa

I kad žele promjene i pooštravanje kazni to rade na smiješan način! Pazite ovo molim vas – ako prođe kroz crveno najmanje 2 puta u 10 minuta ?! Zašto ne oduzimati vozačke ?! Zašto se ne pominju povratnici koje treba jače kazniti ? Kako ćete testirati na psihoaktivne supstance ako u blizini nema neke zdravstvene ustanove ?! JELI OVO PREDLOŽIO… Više »

Pcelica
Gost
Pcelica

Kada takav pravni strucnjak kao Osa daje komentare onda je sigurno da je pogodio u centar. Vozacke dozvole se nece vise uopste oduzimati( ako ste citali predlog uopste). Ovo za 10 min je zato sto se vjerovatno vecini vozaca desilo da ga uhvati crveno u momentu prolaska, ali postoje i oni koji prolaze kroz skoro svako pa se pretpostavljam ovo… Više »

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Samo da ne bude selektivno primjenjivan zakon,trebalo bi da vazi jednako i za gradjane i za policajce i naravno za ove sa CG I MN tablicama.

vozac
Gost
vozac

Sto cemo sa nadrogiranim vozacima, sto cemo sa mobilnim telefonima u toku voznje, sto cemo sa pretovarenim kamionima koji voze 12 km/h, sto cemo sa vozacima preko 70 godina?

Brus vilis
Gost
Brus vilis

Nista nego da se dize kredit i da se gradi privatni zatvor bice posla

Sveto M iz BG
Gost
Sveto M iz BG

..Ista kazna za milionera i za siromaha.. Ista kazna za intelektualca i za fizikalca.. Ista kazna za mladića i za starca.. Kad Policajac piše zakon.

Goran
Gost
Goran

Kakve kazne su predvidjene za policajce koji krse propise, koji koriste mobilne telefone, koji ne koriste pojaseve, koji se nepropisno parkiraju, koji su nevaspitani i primitivni?

Kulinar
Gost
Kulinar

Glupost i glupan koji oo pise kao i sve u drzavi. Osnovna svrha ovog je punjenje budzeta a ne prevencija i zastita. Mi os imamo znakove na putu ograicenja 50km/h iz doba fica. Umjesto da povecaju plate pa onda i kazne, oni prvo kazne, a od cega da ih placamo

Sanctum
Gost
Sanctum

Hahaha jesi razmišljao da ne praviš prekršaje?

iceman
Gost
iceman

Kulinar potpuno si u pravu… 50 godina nisu izmjenili ograničenja na magistralnim putevima, gdje je realno da bude 80 stoji 50 i tu vrijeba policija… nikada ih necete naci na mjestima gdje je ogranicenje 80 pa da hvataju ove sto jure preko 100 jer lijenstine bi tu morali da pecaju malo duze… ovako stanu tamo gdje je 50 ogranicenje i… Više »

Maki
Gost
Maki

AJDE SRECNO BILO vakst je vise .Prvo prsvite zatvor!

Blazo
Gost
Blazo

Deri Milo, srecno ti bilo! Deri ovce!

Wilkins
Gost
Wilkins

Sve pare od kazni uložiti u KAMERE, i u autu i na putevima, i samo kući dobiješ koverat, da platiš ili da se javiš kod sudije.

Duh iz Lampe
Gost
Duh iz Lampe

Jos jedan u nizu udara na sirotinju i njihov dzep ( sramno). Zasto se ne kaznjava selektivno prema ekonomskom stanju gradana tj prema njegovim primanjima. Kao u svim normalnim Evropskim drzavama ! I jos jednom pitanje za nadlezne da li ce i ovaj zakon vaziti za sva lica kao i za lica koja vrse kontrole istog ? I ne zezaj… Više »

Bole
Gost
Bole

Sirotinja ako postuje saobracajna pravila, nece platiti ni 1e kazne. Ja godinama unazad nemam nijednu kaznu. Onaj koji svjesno krsi zakon nije za sazaljevanje, vec za osudu. Bez obzira na imovinsko stanje.

Duh iz Lampe
Gost
Duh iz Lampe

Nisi razumio poentu moga komentara, ali pises da bi pisao ?! Konkretno sam mislio da vecinu POSTENIH GRADANA koji posjeduju vozilo staro preko 10 godina i vise, i naravno da takvo vozilo samo sluzi mici tj da ne kisnes i da te munja ne bije u glavu. Moj komsija ne krsi ni jedan zakon vec nije ” ekonomski ne stabilan… Više »

Bole
Gost
Bole

Zimske gume ne stite samo vozaca, vec i pjesaka koji prelazi ulicu po snijegu, pokliza se sa trotoara na ulicu, pa auto sa zimskim gumama zakoci mnogo prije nego ono sa ljetnjim. Dakle, ako mislis na svoje najblize, a pogotovo na djecu kad vec malo porastu da odu sa drustvom do parka ili tako nesto po snijegu/ledu, zalagaces se da… Više »

Duh iz Lampe
Gost
Duh iz Lampe

Prvo bi ti se zhvalio u moje ime i ime ostatka postenih gradjana CG . Na ovaj divnoj doktorska disertacija ” nacinu i primjeni zimskih pneumatika ” . Kao drugo iz prilozenog se vidi da nisi kompetentan da svodis zakljucke na moje predhodne komentare jer ih prvo ne razumijes . Napsiacu ti prostim jezikom ” LJUDI ZNAJU STA JE ZA… Više »

Sujmam
Gost
Sujmam

Sirotinja nema auto, pa se ne śekiraj za sirotinju. A ako ima za auto i za benzin, onda nije sirotinja (ako nijesu kakva nova pravila).

Slavko
Gost
Slavko

Usput, kad ce se koja para od silnih miliona na silu uzetih od gradjana uloziti u volovske puteve koji nam cine 95% puteva u zemlji? Je li samo da se puni budzet za izbore ili se malo brine i o bezbijednosti gradjana?

Marko.janko
Gost
Marko.janko

Kamere gospodo, kamere

Lipovo
Gost
Lipovo

Zassto zakonodavac nije predvidio ,,obaveznu upotrebu kamere,, u autu, radi neprekidnog snimanja saobraccaja u vozznji? Vecci je to efekat po bezbjednost a i smanjilo bi se prepravljanje zapisnika i dvojako tumachenje istog. Ne bi bilo ni ,,zassticcenih,, tj snosili bi svoj dio odgovornosti. Ovako, ,,chovjek ostaje i dalje kvarljiva roba,, ali bi se imao sada dokumentovani podatak

Opa
Gost
Opa

Odlican predlog, zakon o privatnosti prilagoditi i da vidis lako ce svi da se fino ponasaju kad izvini snima se…

Pjer
Gost
Pjer

To je u redu ali dase snima sve za nauk ostalima.Jer cvrsto vjerujem da ni to nece smanjiti divljanje po nasim putevima.

Send this to a friend