Hronika

Zabrana raspolaganja stavljena na 40 stanova, pet kuća, 30 automobila…

Ilustracija

Sektor za upravljanje oduzetom imovinom je, imajući u vidu ovlašćenje i nadležnosti definisane Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, u prvoj polovini ove godine oduzeo veliku kvadraturu zemljišta, kuće, stanove, ali i luksuzne automobile, mobilne telefone, vrijedan nakit…

Po osnovu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću Upravi za imovinu Crne Gore je od 1. januara do 30. juna 2018. godine, po nalogu sudova, predato na raspolaganje preko 40 stanova, sedam poslovnih prostora, pet kuća, 30 automobila i dva skutera na vodi. Imovina, za koju se sumnja da je stečena kriminalnim radnjama, trajno je ili privremeno oduzeta na inicijativu Specijalnog državnog tužilaštva, Uprave policije, Višeg suda u Podgorici, kao i osnovnih sudova u Ulcinju, Nikšiću, Rožajama, Pljevljima i Bijelom Polju, pišu Vikend novinama.

Pozivajući se na rješenje ovih sudova oduzete su nepokretnosti stečene kriminalnom djelatnošću u Podgorici, Kolašinu, Žabljaku, Danilovgradu i Budvi.

Pored nepokretnosti, oduzeti su i mnogobrojni automobili, među kojima su četvorotočkaši velike vrijednosti “audi A6”, “škoda octavia”, “BMW 520D”, “VW golf plus”, “porsche caynne”, “mercedes S 320”, “audi Q7”, “opel astra 5DR enjoy”, “VW touareg 2.5 RP”, “nissan X-trail”,”renault fluence DCI 95″, “mercedes benz GLC 250D 4 matic”.

Osim toga, po nalogu VDT-a u Podgorici oduzeto je i nekoliko stvari velike vrijednosti a za koje se sumnja da su stečene kriminalnim radnjama, među kojima su: ručni sat marke “Fosil”, narukvica u kutije sa natpisom “Juwelier Ernst Wiena”, ručni sat marke “Tisot 1853”, dvije manžetne za košulju u kutiju “Uhren Schmuck”, zlatni privezak, ručni sat marke “Tisot” zlatne boje sa prekinutom narukvicom, zlatni lančić, prekinuti lančić od platine, četiri mobilna telefona, memorijska kartica oznake W, novac u iznosu od 160.00 američkih dolara, 2.350,00 eura i 100 švajcarskih franaka.

Na predlog SDT-a i u Beranama je privremeno oduzeto dosta parcela. Zabrana raspolaganja odnosi se na: livade površine od oko 20000 m2, pašnjak površine 1.356m2, neplodna zemljišta, prostore u poslovnim i stambenim zgradama kao i parking prostor.

Zanimljiv je i podatak da je na predlog Specijalnog državnog tužilaštva usvojena privremena mjera obezbjeđenja i to blokada bankovnog računa jednog lica, koji se vodi kod Erste banke AD Podgorica, a na kom se nalazi 103.516 eura. U dokumentu Uprave za imovinu, između ostalog, evidentirano je da je po osnovu rješenja Višeg suda u Podgorici, a na osnovu predloga SDT-a, krajem januara usvojena privremena mjera zabrane raspolaganja i privremenog oduzimanja imovine grupe firmi i osoba okrivljenih za utaju poreza i pranje novca. Radi se o akciji policije kodnog naziva “Vardar”, u kojoj su krivične prijave podnijete protiv ukupno 53 osobe i 55 firmi zbog sumnje da su utajili porez i oštetili budžet Crne Gore za 3.700.000 eura.

Među oduzetom robom je i pet tona opojnih droga preuzetih po pravosnažnim presudama Višeg suda, koja je, kako stoji u izvještaju Uprave za imovinu, uništena u postrojenju-kotlarnici firme “Javorak MB” u Nikšiću. Sud u tom gradu naložio je i preuzimanje 7,4 tone voća i povrća.

Nadležni organi u prvoj polovini godine spriječili su ulazak na tržište oko 4.250 paklica cigareta različitih marki, koje nijesu imale akcizne markice. U Nikšiću je oduzeto 570 paklica, u Pljevljima 152 paklice i 353,9 šteka.

Nalogom Osnovnog suda u Ulcinju Uprava za imovinu je preuzela dva skutera na vodi marke “Yamaha”. Sa druge strane, po osnovu rješenja Višeg suda u Podgorici od 18. aprila a odlučujući po molbi za međunarodnu saradnju Specijalnog tužilaštva u Hertgenboschu ukinuto je privremeno oduzimanje jahte marke “Sunseeker Predator” LaUrEN III.

Uprava za imovinu vrši preuzimanje privremeno oduzetih vozila od Ministarstva unutrašnjih poslova i u skladu sa tim u ovogodišnjem periodu od 1. januara do 30. jula 2018. godine preuzeto je 146 vozila, a vraćeno 51 .

10 Komentara na "Zabrana raspolaganja stavljena na 40 stanova, pet kuća, 30 automobila…"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend