Hronika

Zašto Srbija ne izručuje Svetozara Marovića Crnoj Gori?

Marović

Beogradski advokat Božo Prelević smatra da Srbija ne izručuje Crnoj Gori Svetozara Marovića, crnogorskog državljanina i bivšeg visokog državnog funkcionera osuđenog za malverzacije, jer su se tako dogovorili predstavnici vlasti dvije države.

Marović se nalazi u Beogradu i za njim je još prije dvije i po godine raspisana Interpolova potjernica. Iako je MUP Srbije početkom maja ove godine demantovao da je Marović dobio srpsko državljanstvo (čime bi se izbjeglo izručivanje), Prelević kaže da nije siguran da je to tačno.

Prelević za rubriku Zašto? Radija Slobodna Evropa (RSE) govori o pitanju izručenja Marovića iz Srbije u Crnu Goru.

RSE: Da li je na bilo koji način formalno pravno “pokrivena” odluka Srbije da ne izručuje Svetozara Marovića po Interpolovoj potjernici?

Prelević: Pod određenim okolnostima da, ali mora da navede zašto nekog ne isporučuje. Jedan od razloga može da bude njegovo zdravstveno stanje. Zatim razlozi koji se tiču pravičnosti suđenja, ako ne bi bio obezbijeđen humani pristup okrivljenom, ako je zatražio azil zato što je politički progonjen a država zaključi da on jeste politički zatvorenik itd.

RSE: Da li Marović može da traži azil ako je priznao krivicu i napravio sporazum sa Tužilaštvom?

Prelević: Može da traži, ali ne može da dobije.

RSE: Da li za Srbiju ima bilo kakvih posljedica to što više od dvije godine ne izručuje osobu po Interpolovoj potjernici?

Prelević: U suštini nema, ali Crna Gora u istim situacijama kad Srbija i Hrvatska istovremeno nekog potražuje, ona izruči Hrvatskoj a ne Srbiji.

RSE: Zar se traži reciprocitet u hapšenju i izručivanju osuđenih kriminalaca?

Prelević: Zato što država Crna Gora, kad Srbija nekog traži, ne priznaje te odluke i ne priznaje njeno pravo da sudi nekim okrivljenima i da izvrši kaznu. Ja mislim da se sve svodi na političke razloge.

RSE: Da li Srbija treba takvim osuđenicima da bude domaćin?

Prelević: Ja mislim da ne treba, ali nije Sveto Marović jedini takav slučaj. Nismo mi u nekom presedanu. Kada imate političke elite kakve mi imamo, pravo se primenjuje samo kad dokazujete da ste vi u pravu. A ovdje nema principijelne vladavine prava. Vladavina prava postoji samo kad vama odgovara.

I u tom smislu, Sveto Marović je “jedan od”. Da li je Andrija Mandić bio osuđeno lice, jel’ on bio na vojnom sletu zajedno sa Vučićem? Ja bih volio da mi to neko objasni, osudite nekog na pet godina, a onda dođe helikopter ili avion strane države, pa vam uzme okrivljenog i vodi ga na nekakav slet.

RSE: Da li, sve u svemu, mislite da je Svetozar Marović u Beogradu zato što su se tako crnogorski politički vrh i beogradski politički vrh dogovorili?

Prelević: Pa, ja ne vidim drugi razlog, s obzirom da oni jako dobro sarađuju na svim poljima.

RSE: Šta bi bio interes Srbije da drži Svetozara Marovića?

Prelević: Nisam siguran da ga drže zbog interesa Srbije. To može da bude interes Crne Gore koja je rekla mi smo uradili sve po zakonu, on je dobio neku kaznu evo, sad se negdje liječi, nedostupan je. Zašto to ne bi mogao da bude stvar dogovora u Crnoj Gori? Ja ne tvrdim da je to tako, samo kažem, zašto ne bi mogla da bude i ta vrsta dogovora.

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin insistirao je na sastanku sa ministarkom pravde Srbije Nelom Kuburović u Beogradu 6. novembra da Svetozar Marović bude izručen Crnoj Gori radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen. Prije toga, u aprilu ove godine Crna Gora je uputila zahtjev Srbiji za izručenje Marovića. Srbija nije poslala nikakvu povratnu informaciju.

Crna Gora je 2017. godine raspisala potjernicu za nekadašnjim visokim funkcionerom crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Svetozarom Marovićem i njegovim sinom Milošem, zbog izdržavanja zatvorske kazne na koju su osuđeni nakon malverzacija u Budvi kojim je nanijeta višemilionska šteta lokalnom budžetu. Srbija nije reagovala.

Svetozar Marović je 2016. godine sa tužilaštvom u Crnoj Gori potpisao dva sporazuma o priznanju krivice koji ga obavezuju na ukupnu kaznu zatvora od 50 mjeseci, da državi plati odštetu od 1,1 milion eura, uz dodatnu obavezu od 100.000 eura u humanitarne svrhe.

Marovićev sin Miloš je dobio državljanstvo Srbije, pa ne postoji obaveza da bude izručen, ali je Crna Gora zatražila od Beograda da kaznu odsluži u Srbiji.

Inače, Srbija i Crna Gora su još 2010. godine potpisale Sporazum o izručenju kojim se predviđa međusobna ekstradicija državljana osumnjičenih za teška krivična djela.

Sporazumom su predviđena izručenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, pranja novca i drugih teških krivičnih djela za koja je zaprijećena kazna od pet i više godina zatvora, uključujući i ratne zločine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Doista
Gost
Doista

Zašto ga ne isporučuju!!!

mrgud
Gost
mrgud

a sto ne pitate .dali ga mi trazimo .mi iz cg . .

daga
Gost
daga

Gospodine advokate vasa konstatacija je tacna o izrucenju Marovica i tate i sina,dogov dvije “licnosti”iz dvije drzave,odavno san napisao na ovom portalu “Sveto je ziv i jos uvijek moze PROGOVORITI “e zato ga Srbija ne isporucuje po nolago Crne Gore.Skoro rece Pazin u Beogradu “Isporucite Marovice”e malo morgen Pazinu,nijesu to “paketi”.

Haris
Gost
Haris

A kako da ga izruči kad su srbi ugroženi u CG!! Neka ga tamo.

Ja i Ti Adm😊
Gost
Ja i Ti Adm😊

Pa i ja bih u Srbiju ili Bosnu, ali plate u Njemackoj su vece.

Kotor66
Gost
Kotor66

Kako nizak baslov… Naslov treba biti, zasto Crna Gora ne potrazuje Marovica

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Zasto? Jer smo takva drzava koja cuva i stiti kriminalce.
Kratko i jasno.

Haris
Gost
Haris

Naravno da je srbija takva, zato ga i ne izručuje, samo ih vi čuvajte i štitite.

Mikule
Gost
Mikule

SRBIJO MAJKO😃😃😃😃

Gosp. Sojic
Gost
Gosp. Sojic

Ne bi ni ja se vraca da sam BOG
Ima onih koji mu se mole
Zato narode
CEKAJ

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Otkuca bi mnoge te bi umjesto mladih sto bjeze krenuli u bjekstvo srednjovjekovni
🤗

Bole
Gost
Bole

Zato sto je odustao od politike i lopinjanja, pa su mu napravili izlaz koji ga mnogo ne opterecuje. Svi mi to gledamo i prihvatamo. Sram nas bilo.

slobo
Gost
slobo

Zato sto je jedan od NEDODIRLJIVIH PATRIOTA koji strasno mnogo zna o svojim partijskim kolegama

Crni
Gost
Crni

A meni prijava za prekoracenje brzine stigne odmah…demokratija na nas nacin

So & Tekila
Gost
So & Tekila

Ja sam sveto mislio da si ti pametan, a ti umjesto da sa tim milionima zapališ u Švajcarsku ti u balkansku močvaru. Još sad kad nastane BalkanLux …

Meho
Gost
Meho

Pa ne prave Svajcarci ovakve dilove, ozbiljna zemlja, ne zezaju se sa balkanskim diktatorima.

Zoro
Gost
Zoro

Zasto…zato sto dogovor kucu gradi…

Palisad
Gost
Palisad

Zasto ne izrucuje?pa zato jer su u talu milo u vucko,odgovara im tako..ko to ne vidi,glasa dps:-)

Bnjj
Gost
Bnjj

Balkanska mafija

Ja i Ti Adm😊
Gost
Ja i Ti Adm😊

Sveta ceka mjesto predsjednika politickog savjeta. DPS za sva vremena.

Haris
Gost
Haris

Njemu i ne treba zatvor, zatvor mu je što mora da boravi u srbijU.

Momir B.
Gost
Momir B.

najljepši zatvor na svijetu

Šćepan majušniu
Gost
Šćepan majušniu

Ne isporučuje ga zato što je to dogovor mila i vučića koji drugi razlog može da bude?

Patriota
Gost
Patriota

Neka mu oduzmu milione što je pokrao,a on nikome ne treba.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ovaj bi imao dosta dokaza protiv Mila i drps rezima

Haris
Gost
Haris

Dokaza u vezi čega??

Mirko
Gost
Mirko

Opaaa

Petar
Gost
Petar

Milo i Vučić, kao pripadnici iste organizacije, u dogovoru su da čuvaju prevaspitanog Marovića uz Srbiji, uz naravno ogromne sume novca koje su mu izreketirali…a možda još uvijek povlače odnekud, sa Mupra, Švajcarske i ko zna od kuda.

ElemenT
Gost
ElemenT

Čitam komentare i primjećujem da svi misle da o sudbini S.Marovića odlučuje neko drugi. Zar stvarno mislite da je on nebitan, da je pion u igri velikih, pada li vam na pamet da je in jedan od velikih? Samo zato što ne galami kad komunicira kao ostala politička “elita” na Balkanu, ne znači da je miš. Propratite njegovu karijeru, pa… Više »

Mrki
Gost
Mrki

Šta bi on tek imao da ispriča…zato ga i ne hapse…kupio je slobodu…šetka se i uziva krckajući milione

Jadranka Jonska
Gost
Jadranka Jonska

A sto je on kriv.I ovaj narod mozga nema.Cerupao je drzavu i nije bio drugi nego prvi a treci je postao drugi a ne prvi.I mi smo platili i placamo dok ne umremo kao stoka jer smo sve to zasluzili.

pero
Gost
pero

pa zato sto je platio i sto placa da ga ne izrucuju

Pedja
Gost
Pedja

Ma, nije platio . Tasorta ljudi nestavlja ruku u sopstveni dzep .

Komsija
Gost
Komsija

Nije samo Marovic u pitanju.Sve zemlje u okruzenju pa i ostale ne smatraju montenegro drzavom.Imamo i ostale primjere da Kipar,Spanija,Rusia…. sve zahtjeve za izrucenje ni ne procitaju a kamoli razmatraju.

Charlie Sheen
Gost
Charlie Sheen

I što ti je rekla komisija u Dobrotu? Nema lijeka, puten na kućno liječenje?

Real Realni
Gost
Real Realni

Zasto nece da ga izruce??? Prica se da je ukrao oko 200miliona eura , e sad 90% toga novca je proalijedio nekome u Srbiju a to je 180meleona,ko mu je garantovao da ga nece izruciti. Njemu je opet ostalo 20meleona dovoljno za njega i buducih 10 koljena… prosto k’o pasulj.. a i ljepse mu je u Beograd nego u Budvu… Više »

Aloalo
Gost
Aloalo

Prica se da je klepio 2..3 milijarde moj @realni. To mu je sin po gradu pricao i hvalio se.

Sex
Gost
Sex

Iz kog si od ta 4 estamblišmenta?

Joo
Gost
Joo

Al tebi nije dobro…..a tek matematika sto ti ide……😳🙄

d.b.
Gost
d.b.

Kroz godinu -dvije dana Sveto M i njegov sin ce biti na uslovni otpust uz kucni zatvor!

petar
Gost
petar

zato sto ga CG i ne trazi, zamisli da on progovori!!!!!

Haris
Gost
Haris

Ništa nam ne treba, slobodno ga zadržite, ne bojte se zna Sveto đe će, na pravo mjesto je poša, nije vam on jedini kriminalac u srbijU, puni ste, srbija je oaza kriminalaca i ratnih zločinaca.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Sveto i njegov sin ,kao i mnogi drugi iz cg,su postali kriminalci u crnoj gori,a ne u srbiji.

Joo
Gost
Joo

Cuj sveznali…..Srbistan pun autohtonih krimosa…..iz Cg vam samo popunjavaju sitne rupe……

Maras
Gost
Maras

Joo, Karadag je crna rupa Evrope, a i Svijeta. Primorcima vam ne daju mrdnut. 🙂

VagorInvestment
Gost
VagorInvestment

Po sopstvenom priznanju šef organizovane kriminalne grupe i to dok je bio u vrhu aktuelne crnogorske vlasti.

Haris
Gost
Haris

Niđe ne odgovori što srbija ne iruči Sveta, pa Crna Gora…, pa Hrvatska …, pa Kosovo…, pa TokiJo… pa ugroženo srbstvo…… Zašto srbija ne izruči Sveta??

Milos
Gost
Milos

Kako tebi nije dobro…

HN-CG
Gost
HN-CG

Zato sto je trenutnu slobodu kupio velikim opljackanim parama,dok ima love ima i slobode.

Pigmej is risna
Gost
Pigmej is risna

Zato što su se Milo i Vučić dogovorili da ga ne izruče…ostalo je zamajavanje sendvičarskog naroda

pametnik
Gost
pametnik

Marovic je jedan od najjacih politicara sto je CG imala. Pitajte medojevica kada je pregovarao o CG ustavu sa marvicem. Marovic je napravio
takav ustav da vise niko drzavno pravnistatus CG ne moze dovesti u pitanje. Marovicu ako ovo citas imas veoma velike zasluge za CG.
pozdrav od mene i drzi se.

Maras
Gost
Maras

CG Srpska Sparta! Uvijek bila i bice! Marovic je sada niko i nista. Uskoro ce i istala DPS kamarila biti to.

Ida
Gost
Ida

Neka ga zadrže, stetan im bio!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Tu se radi o dogovoru političkih elita crne gore i srbije i to vidi svako bez ko je slijep pored očiju i mozga nema,a u javnosti toboše ovi naši kao traže Sveta,a ovi iz srbije ga kao ne daju.Dokaz tome je i taj da su ovi naši dozvolili da jedan osuđenik osuđen za teško krivično djelo umjesto da ostane u… Više »

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Hahahah, “ali je Crna Gora zatražila od Beograda da kaznu odsluži u Srbiji.” Ako je naša vlada ovako dobra, možete li me pustiti da ukradem milione i da “odslužujem” kaznu u Srbiji, da ih trošim mirno?

Magarčina
Gost
Magarčina

Ko je Svetozar Marović?

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Sve je to filozofija.

Promaja
Gost
Promaja

Zato sto je DPS-u dosta jedan Dusko Knezevic da ih o jadu zabavlja. Zamislite tek sto ovaj primjerak sve zna… Ovaj da progovori morali bi jos jedan ZIKS da prave samo za funkcionere. Eto zato.

LSCG
Gost
LSCG

Zato sto su se Milo i Vucic talo dogovorili , da se dogovore suprotno za 1 dan bi bio u CG. A na trecerazrednim cinovnicima je da objasnjavaju pravne procedure

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Iskreno ovde Vucic cini uslugu Milu, jer kada bi Marovic propevao …. Sramota je sto srpska Vlada sebi dozvoljava, da bude utociste cg kriminalcima … sta napravise od drzave …

Haris
Gost
Haris

Marović je “propevao” i pravosnažno osuđen, što bi ti da pjeva??? O Kosovu, o Tokiju, o ugroženom srbstvu??? Kakve veze ima to sa njegovom krađom??

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

O kakvom srpstvu ti pricas? NIje taj ‘pjevao’ nista. To sto je osudjen je moralo jer se nijo moglo sakrit, ali je dogovoreno ovo sto je danas, ne pricaj nista o DPSu i malverzacijama mi te posaljemo u Srbiji u igramo igru hocu necu. Sramota je sto sprska vlast sebi dopusta da pravi od drzave skorviste za CG krimose. I… Više »

LSCG
Gost
LSCG

A Maravovic je nesto radio sto ovaj drugi nije i nesto bi relao sto sva CG ne zna ???? Ili treba da kaze da bi te uvjerio ????

Send this to a friend