Hronika

Zatvorenici prekinuli štrajk, Ulama premješten u zatvor u Bijelom Polju

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija

Zatvorenici Istražnog zatvora Podgorica danas oko 16 časova prekinuli su štrajk, saopšteno je CdM-u iz ZIKS-a. Zbog bezbjednosnih razloga, četiri zatvorenika premještena su u zatvor Bijelo Polje, a među njima je i Vladimir Ulama, saznaje CdM.

<<<Novi požar u ZIKS-u, dio zatvorenika premješten u Bijelo Polje<<<<

Štrajk je prvi započeo Ulama, koji se žalio na smještaj, a zatim i pritvorenik Dragoljub Ćetković. Ubrzo su im se pridružili i članovi nikšićke grupe na čelu sa Rankom Radulovićem, a svi oni su se dogovorili da počnu proteste zbog, kako su istakli, loših uslova u zatvoru.

Od početka štrajka zabilježena su dva incidenta. Zatvorenici su palili ventilaciju u jednoj ćeliji, a druge dvije su zapalili, zbog čega su, kako saznaje CdM, službenici ZIKS-a zatražili pomoć od Službe zaštite Glavnog grada. Njihovi službenici od juče dežuraju u zatvoru.

U požaru niko nije povrijeđen, a nadležne službe utvrđuju odgovornost učesnika u navedenim incidentima.

<<<Robijaši zapalili ćeliju, počeo štrajk u ZIKS-u<<<

 <<<U ZIKS-u traže ko je od pritvorenika izazvao požar<<<

Iz ZIKS-a je CdM-u saopšteno da je zdravstvena zaštita zatvorenicima dostupna 24 časa dnevno.

“Kad je u pitanju ostvarivanje prava na  šetnju pritvorenika, ZIKS će svim pritvorenim licima obezbijediti šetnju na otvorenom prostoru u dijelu namijenjenom za šetnju, najmanje dva časa dnevno, što će se obezbijediti produžavanjem vremenskog perioda u kojem se realizuju šetnje pritvorenika u ovoj organizacionoj jedinici Zavoda, a vodeći računa o bezbjednosnim i drugim uslovima koje treba uzeti u obzir prilikom realizacije šetnje koji su bili odlučujući za skraćenje vremena za šetnju”, ističu oni.

Odgovorili su i zahtjev za premještaj Ulame.

“Što se tiče zahtjeva za smještaj Ulame, a što je bio prioritetni zahtjev pritvorenika koji su stupili u štrajk, u ZIKS-u napominju da se smještaj i raspored zatvorenika vršio u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku i Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora, a na koji način će se i u budućem periodu vršiti”, navode u ZIKS-u.

Inače, mještani Spuža žale se na buku koja ovih dana stiže iz ZIKS-a.

S.Đukanović

Tagovi
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend