Hronika

Zatvorenicima dozvoljeni video pozivi sa članovima porodica

Zatvor u Bijelom Polju

Uprkos stanju u kome se društvo nalazi usled pandemije, bjelopoljski UIKS, smješten u naselju Nikoljac, funkcioniše bez ijednog problema. Za stanje u bjelopoljskom zatvoru odgovorna je Vesna Pavićević, inače jedina dama na čelu ovakve ustanove u Jugoistočnoj Evropi.

“U zatvoru u Bijelom Polju nema nijedno lice oboljelo od virusa korona i stanje je stabilno. Formirali smo krizni štab na nivou UIKS-a i preduzimaju se sve mjere na osnovu preporuka NKT, Instituta za javno zdravlje. Obezbijeđena je kompletna zaštitna oprema, kako za zaposlene, tako i za lica koja se kod nas nalaze”, kaže Pavićevićeva prilikom posjete Dana ovoj ustanovi.

Pavićevićeva navodi da imaju sve što im je porebno.

“Imamo sve od maski, rukavica, vizira, dezinfekcionih sredstava… Tu je sve na najvećem mogućem nivou. Oprema je obezbijeđena od strane UIKS-a ali i donatora. Prije svih od Opštinskog tima za zaštitu, raznih donatora kao što su Opštinska organizacija Crvenog krsta, Merkatora, koji nam je poklonio vizire, Biteksa, od kojih smo dobili čarape, “Pelengić trejda”, ETC je donirao veš i garderobu, JP Komunalno „Lim”, i drugi, navodi direktorica bjelopoljskog zatvora.

Kad je riječ o dolasku u ovu ustanovu kaže da sve kreće od ulaska na kapiji, kad dolaze dostavna vozila, kao i advokati koji posjećuju svoje branjenike.

“Sva vozila dezinfikujemo, kako dostavna, tako i policijska koja dolaze kod nas. Takođe, advokati moraju doći sa rukavicama i maskama i obavljaju posjete fizički potpuno odvojeni od zatvorenika pregradom od pleksiglasa. Ista je situacija i sa posjetama notara. Inače, omogućili smo zatvorenicima video-razgovore preko vajber aplikacije kako bi komunicirali sa svojom rodbinom. Za one koji su osuđeni uz saglasnost UIKS-a, a za pritvorenike uz odobrenje suda. I to je sve besplatno urađeno”, navodi Pavićević.

Kad je riječ o broju onih koji su dovedeni od 16. marta, kaže da je bilo 20 osoba koje su privedene jer su kršile mjere i preporuke NKT. U međuvremenu neki su otpušteni i trenutno ih 11. Svi oni su odvojeni 14 dana.

“Imamo dovoljno smještajnih kapaciteta. I svi u sobama imaju socijalnu distancu, kao i tokom šetnji u krugu, gdje ide soba po soba”, kaže Pavićevićeva.

Prijem se vrši tako što licu prije nego uđe u zgradu ljekar i ostalo medicinsko osoblje mjere temperaturu i vrše trijažu. Ispunjava se za svakog epidemiološki upitnik, gdje je bio prije hapšenja i sa kim je ostvarivao kontakte.

“Bez obzira ima li simptome, a takvih do sada nije bilo, to lice se smješta u odvojenu prostoriju i vrši se zdravstveni nadzor 14 dana. Svakoga dana se mjeri temperatura i obilazi ih ljekar, ali i sve ostale zatvorenike i pritvorenike, kako u Odjeljenju za kratke kazne, tako i u istrazi. Takođe se kontroliše higijena. Budući da nema posjeta, zatvorenicima je omogućeno da koriste vešeraj, dobijene su mašine, ali su za socijalno ugrožene obezbijeđeni garderoba i veš”, navela je direktorica zatvora.

Na kraju posjete, zaposleni u ovoj ustanovi su kazali da rade odgovoran i težak posao, da sve rade kako bi zaštitili sebe, kao i zatvorenike i pritvorenike. Naveli su da je za sve najzaslužnija Vesna Pavićević, koja danonoćno sa velikim uspjehom sve drži pod kontrolom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bata Kameni
Gost
Bata Kameni

He he he socijalna distanca krevet na krevet

Send this to a friend